burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Haklısınız, fotonu dalgadan farklı bir oluşum olarak ele alıyorum. Çünkü fotonu taşınan bir parçacık olarak ele almak konuyu değerlendirmeyi çok kolaylaştırıyor.
Özellikle, ışık dalga mı, parçacık mı? Sorusunda her ikisini birden cevaplayabildiği için...
Yine de bu farklılığa rağmen, ışığın dalga boyu-konusundaki ana varsayımım değişmiyor.
Her dalga sırasının momentumu gene sabit, değişim/ farklılık gene frekanstan kaynaklanıyor.
Fotonu dalganın ayrılmaz bir bütünü, parçası olarak kabul edince başka sorunlar ve sorular olduğunu düşünüyorum. O zaman dalga sırasında bulunan foton, yol boyunca aynı fotondur.
Özellikle Doppler koşulları altında dalga boyu değişimi ile fotonun enerji seviyesinin değişmesi gerekir. Ki titreşim genliği de değişsin. Eğer fotonun enerji seviyesinin değiştiğini kabul edersek, bunun anlamı etrafı ile etkileşime girdiği olur.
Bu bana makul gelmiyor. Foton ya vardır. Ya da etkileşime girdikten sonra yoktur. Çünkü enerjinin aktarıldığı en basit-küçük birimdir.
Ayrıca eğer foton klasik anlamda açıklandığı şekilde bir uyarım ise,
1) Kütle çekim dalgaları niye fotona oluşumuna yol açmıyor? Özellikle kaynağa çok yakın iken ve güçlü kütle çekim oluşturan nesneler yanında... Oysa yakın mesafe kütle çekim alanları uzay-zaman alanında eper bir kaynaşmaya yol açıyor.
2) Uzay- Zaman boşluğu vakum ise, uyarılan ne? (Uyarılacak hiç bir şey yok ise ortamda ne uyarılıyor?
Aslında bir de fotonun hiç enerji kaybetmeden hızını nasıl koruduğu konusu da var. Ya da niye momentum yüklenmediği? Sabit kaldığı?
Buna karşılık yüksek enerjili ve düzenli (lazer gibi) ışıklarda, momentumunu (enerjiyi) nasıl aktardığı konusu da var.
( Eğer fotonu bir uyarım olarak kabul edersek, (ki aslında bununla uyumlu çalışıyor yaklaşımım) Bu durumda dalganın her 1 dalga boyu-sıra ilerleyişinde, yeni bir uyarıma- yeni bir özdeş fotona yol açtığı sonucuna ulaşmamız gerekiyor.
İşin esasında, Uzay-Zaman dokusunun (-eterin) uyarılması ama sonucu oluşan bir titreşim genlik alanı, parçacık bile değil ama ana konuyla alakasız üstelik kafa karıştırıcı...)
Bu yüzden fotonu en basit şekliyle, "taşınan" bir parçacık gibi ele alıyorum. Dalganın bütününden ayrıldığı için, dalgayla uyumlu ve bağımlı ama onun etkisinde değil. (Dalga yeni ortamdan çıktığında eski dalga boyuna dönmesi durumunda...)
Ayrıca bilinenlerle çelişildiğinin farkındayım. Zaten çelişmese, burada yazma ve sizlerle paylaşıp eksik yanlarını arama-doldurma çabama gerek olmazdı.
Ancak fotonun ve elektromanyetik dalganın bu durumu hakkındaki fikri bana Max Planck'in kara cisim ışıması deneyi ve çalışmaları verdi.
Yani benim ki "keşif" değil, "fark etme" daha çok.
"dalgayla uyumlu ve bağımlı ama onun etkisinde değil.": Dalganın maruz kaldığı dalga boyu ve frekans değişimine, kırılmaya, dağılmaya uyumlu hareket ediyor ama sahip olduğu titreşim örüntüsü ve enerji seviyesi değişmiyor anlamındadır.
morgan4658
Zaten bastan beri olay kara cisim isimasina dayaniyor, bu anlamda benim aklimda olan ama baska platformlarda alamadigim soruya baska baslik altinda yazmadan "Ayni kaynaktan cikan fotonlarin arasindaki mesafe en az ne kadar olabilir?" Eger foton bir enerji paketcigi ise, ve devamli bir dalga degilse ( kesikli ) , bu anlamda bir aralik olmalidir, veyahut en gelismis kaynakta dahi bir zaman , anlik fark olmalidir. Fotonlarin kuponlar gibi kesilebilir ama devamli gozuken bir yapida oldugunu sanmiyorum.
Tabii ki sizin gibi sorfcu olmadiklarini dusunerek soruyorum bu soruyu.
Burtay Bey,
Aslinda sordugunuz sorularda kendi alt yapinizi kurmaniz acisindan da celiski cikmasi , dediginiz gibi onemli.
Herseyi olmasa da, pek cok kabulleri kendinizin yapmasi gerekiyor.Bu zor, imkansiz degil.Ama "iyi sanslar" dilemeyi de dogru buluyorum.
Konuyla tam alakalı değil ama tamamlayıcı, Kütle çekim dalgaları gibi foton içermeyen/taşımayan dalgalar nasıl aktarılıyor? (Üzerinde düşündükçe, yaklaşımınızı destekleyici sonuçlar üretebilirsiniz.)
morgan4658
Iki tip kutlecekim dalgasi var, birisi devamli olan, ki benim soruma uymuyor, digeri ise tek dalga.Yani ayni kaynaktan dalgalarin kesikli paketler gondermesi soz konusu degil :(
morgan4658
Aklima bir benzetme daha geldi. Bir turbini donduirecek debi gibi. Birinde yilin 2 ayi akan deli gibi bir nehir, digerinde de her mevsim yavas akan bir cay olsun. Ilki turbini dondurur. Ikincisi ise kanatlara carpmanin ilersine gitmez.
Kirmizi isigi ne kadar yogun sekilde elde edersek edelim, toplamda daha az yogunluktaki mavi isiga esit bile olsa, , edecegi etki yeterli olmayacaktir.Elektronlar-foton tepkimeleri de bu sekilde dusunulmeli.
morgan4658
kisacasi parcaciklarin bir enerji kabul seviyeleri var . boyle olmali.
morgan4658
Ornegin fotonun elektrona carpip spinini degistirmesi ( - den artiya gecmesi gibi ) , onun acisal momentumuna esit bir enerjiyi gerektirir.Bunu kirmizi foton yapamazken, bir gamma rahat yapar.
morgan4658
Duzenlemek zorunda kaldim, ornegin bir elektronin spinini ters yone cevirmek icin, elektronun sahip oldugu acisal momentumun iki katini en azindan verebilmek lazim.Bunu milyonlarda kirmizi fotonla yapamazken, bir gamma ile halledebilirsin.
morgan4658
Duzenlemek zorunda kaldim, ornegin bir elektronin spinini ters yone cevirmek icin, elektronun sahip oldugu acisal momentumun iki katini en azindan verebilmek lazim.Bunu milyonlarca kirmizi fotonla yapamazken, bir gamma ile halledebilirsin.
Bence yaklaşımınız makul.
Dediğiniz gibi "yavaş ama sürekli akan derenin toplam su miktarı ile aynı miktarın tek seferde serbest kalması arasındaki fark" gibi ele almak bence de mantıklı.
Kütleçekim dalgaları ile ilgili bir şey ekleyeyim.
Bence kütleçekim dalgalarının kaynağı, her bir temel enerji ünite sistemine çarpıp yansıyan dalgalar. (Neyin çarptığını sorgulamayın. Benimki zayıf bir varsayım.
Bunun yerine siz, her temel parçacığın titreşimiyle kendi imza kütle çekim dalgasını yaydığını düşünün. Güncel yaklaşımla daha uyumlu çünkü...)
Bu her üniteden salınan dalgalara, Huygens ilkesini uyarlayın. :-)
https://www.muhendisbeyinler.net/huygens-ilkesi-nedir/
Ardından tüm gezegeni, küçük parçalara ayırarak, bu parçalardan yayılan dalgaları tekrar değerlendirin.
Sanırım bakış açınıza bir katkı sağlayabilir.
morgan4658
Verdiginiz linke salim kafayla odaklanacagim.
Ancak bu baslikta, kozmolojik shiftingi irdelemedik.Doppler etkisi goreceli olabilir.Kutlecekimsel shiftin de gecici olur. Ama 0Cosmolojik olani her sekilde kirmiziya kaymadir, tum referans sistemlerinde bu sekilde sonuclanir, cunku gercek anlamda dalgaboyu uzar.
Buna bagli sorular cok sanirim.Mesela Bir mavi foton dalgaboyu uzadikca az enerjili fotonlara donusur , kirmizi, daha sonra mikrodalgalar, daha da altina...Peki sonra? Hicbir maddeyle etkilesime girmese bile, foton frekansi sifira geldiginde,yani dalgaboyu sonsuz oldugunda,, ki oyle gorunuyor, enerjinin korunumu kanuna aykiri olarak yok olur mu ? Kisacasi mantiken arka fon isimasina bakarsak nihai son bu olacak gibi.Ancak yokoldugu yer maddenin olmadigi, galaksiler arasi veyahut cok daha disinda bir ortam oldugu icin, bu enerji kaybinin biz maddesel bolgelere tesiri olur mu ?
Aslında son sorunuza girmeden önce, enerji yoktan var olmuyorsa, vardan da yok olmuyorsa
"Bir mavi foton dalgaboyu uzadikca az enerjili fotonlara donusur...Hiç bir maddeyle etkileşime girmese bile..."
Nasıl açıklayabilirsiniz?
morgan4658
Acikladim aslinda. Kozmolojik shifting , doppler ile ayni kategoride degil.Bu anlamda her gozlemci icin kirmiziya kayma soz konusu, bunun tek aciklamasi gercekten de dalgaboyunun arttigi.
Evren genisledikce, galaksiler arasindaki bir dalganin boyu da nihayet sonsuz yaklasir.
Sizin bana sordugunuz soruyu dikkat ederseniz de ben sordum zaten farkli olarak "ki oyle gorunuyor, enerjinin korunumu kanuna aykiri olarak yok olur mu ? "
morgan4658
yani kirmiziya, oradan daha da dusuk enerjili bir fotona, nihayetinde sonsuza ulasir mi, ulasirsa ne olur, yoksa yine de minimim bir frekansi elinde tutmak zorunda mi ?
Fotonun enerjisi bence hiç değişmez. Sadece onu taşıyan dalga kalmaz ortada... (Çünkü mesafe ile dağılmıştır) Bence Yüksek Frekans olayı da bittiği için, arka plan ışımasında sadece kalan başıboş fotonlar gözükür. (Daha doğrusu yerel ünitelerle girişim yapan)
Yerel üniteler derken, karanlık enerji muammasına da dikkat çekeyim.
Karanlık madde ve karanlık enerji varsayımları, kanıtlara göre çok güçlü... (Bunları da absürd sayılan şekilde ele alıyorum ya konu dışı :-) Arka plan ışımasında, karanlık enerji denen olgunun payı olduğunu (kendisi değil, sadece katılımı) varsayabiliriz.
morgan4658
"Fotonun enerjisi bence hiç değişmez. Sadece onu taşıyan dalga kalmaz ortada...".Peki dalga kalmayinca, momentumu olmayacagi icin, enerjiyi nasil muhafaza edebilir ?
Önce bu tartıştıklarımızı ele alsanız...?
Enerji vardan yok olamaz. Eğer maviden kızıla dönen foton ise, enerji kaybediyor olması gerek?
Nereye ve nasıl? Bu kaybettiği enerji nerede?
Bu sorulara klasik yaklaşımda cevap bulamadım.
O yüzden frekansla direk bağlantı kurdum.