morgan4658
Bilhassa sirf yuksek enerjili kozmik isinlar etkilememesi icin notrino havuzlari yerin altina insaa ediliyor.
morgan4658
Sesli guldum anlaminda
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
"Bilhassa sirf yuksek enerjili kozmik isinlar etkilememesi icin notrino havuzlari yerin altina insaa ediliyor."
Bilemiyorum. Hazır kurulu tesis diyince, aklıma ilk onlar geldi.
"Maydanoz olma" kısmına gelince, kişilerin yaklaşımlarıyla uğraşma yerine, bilgini ve birikimini ortaya koyarak, hem kendi eksiklerini de gözlemlemek için, hem de sahip olduklarını paylaşarak katılım yapman çok daha etkin ve verimli olacaktır.
Bir noktadan yakalıyorsun. olacağını ya da olmayacağını söylüyorsun ama arkası yok. Boş bir kılıf kalıyor geriye. Detaylandır, yorumunla paylaş, öğret. Maydanoz salataların vaz geçilmezidir. Ama tek başına sadece bir ot'dur netice de...
Katılımın bu şekilde değerli olur. Çünkü gerçekten bir şeyler vermiş, katmış olursun.
???
turker-turksever2890
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
destroyer6419
cevap veriyorum da sallamıyosun ki. dediğim gibi tek bir fotondan bahsediyosun. foton dediğin point particle. ortada fotonların girişimi süperpozisyonu falan yok. klasik em dalgası sadece bir sürü fotondan oluşan bi dalga. fotonun enerjisi E=hf. frekans artarsa enerjisi de artar. yani mavi ışık daha enerjik. bunu daha tartışmaya gerek yok.
ribozom8468
destoyer, iyi de tek bi foton derken?nerden biliyorsun alt parcaciklari olmadığını?belki onlar girişim yapiyordur.sonucta foton dediğin de bir şeyin bileşimi olmali.birleşik alan teorisine göre.foton nedir?düzgün anlatanini görmedim.
ribozom8468
hepsi ayni şey ise bunlar prizmadan gecerken ne oluyor da farkli enerji seviyelerine geçiyorlar.
ribozom8468
ayni şey derken zaten ayni şey de nasıl farkli bir şey oluyorlar
Öncelikle sallamıyorsun diye bir şey yok. Sadece yazım tavrına ve şekline tepki veriyorum. Yaklaşımlarını olumsuz/saldırgan algılıyorum. (Conan The Destroyer, Robert E. Howard)
Ama bu değer vermemek değil.
İkincisi açıklayıcı detay yok. Hüküm var. Kestirip atıyorsun. Çok kısır. Bunu herkes yapıyor. Bilimsel dayanağı olmasına rağmen bir değeri yok. Yeni bir kavrayış sağlamıyor.
Üçüncü bir şey, eğer fikir geliştireceksen, başkalarını değil, kendini sorgulamayı öğreteceksin karşındakine. Bu yok,
Mavi ışık daha enerjik diye herkes söylüyor. Bu genel, kabul edilmiş yargı.
Bunun farklı olduğunu ve tüm fotonların eşdeğer enerjiye sahip olduğunu, bizim mavi-kırmızı diye ayırt etmemizin, alıcıda-uyarılanda dalga frekansları sonucu oluşan yoğunluktan (girişim genliği) kaynaklandığını iddia ediyorum.
Ve aynı formülü E=hf dayanak gösteriyorum.
Deney örnegi olarak kısa dalga (mavi civarı) bir dalgayı al ve 1 nanosaniyelik bölümünü dalga boyu kırmızı olacak şekilde genişlet.
(Bu bir enerji değeri çalışması olduğu için, dalgaların frekansının değişmemesi gerçeğini dikkate alma. İlgisiz çünkü.)
Sabit hızı korumak korumak için, frekansı değişmek zorunda.
Yeni frekansı ve dalga boyu ile bir nona saniyede kaç period tamamladığına bak.
Bulacağın enerji değeri kırmızı ışıkla uyumlu olacak. Oysa eğer fotonda yüklü olsaydı enerji, dalga boyu ne olursa olsun, foton enerjisini koruyacağı için sonuç farklı olurdu.
Kırmızıya kayma da, maviye kayma da bu şekilde, Doppler açısındana düşünürsen, sonuç birim sürede kaç dalga sırası aldığın ile değişiyor. Her dalga sırasının enerji miktarı ile değil.
Aynı şey...
ribozom8468
dalga boyu niye farklilaşiyor filan. prizmadan gecerken.dalga boyları belki evrenin genişlemesi ile alakalidir.
ribozom8468
sonucta güneşten gelirken bir yere carpmiyor ama farkli dalga boyunda geliyorlar.nasıl?
@ribozom, "dalga boyu niye farklilaşiyor? prizmadan gecerken.dalga boyları belki evrenin genişlemesi ile alakalidir."
Ne yazık ki ilgisi yok. Evrenin genişlemesi esnasında bu ortamdaki dalganın dalga boyu genişliyor, çünkü sündürülen bir lastiğin üzerinde gibi bir ortamda... Lastik sündükçe, iki dalga sırası arasında mesafe artıyor.
Kristalda ise, farklı ortama giren dalgaların frekans farklılıklarından kaynaklı (enerji yoğunluğu) farklı etkileşim süreçleri var.
Buna karşılık, madde evrenin gerişlemesiyle genişlemiyor. Aksi halde atom altı bağlar kırılır, madde direk bozunurdu...
(Gerçi bu bozunmayı radyoaktif malzemede kısmen görüyoruz ama, o da çok fazla alt eleman arasındaki düzen ve bütünlüğün, dış etkenlerden korunmasındaki zorluğun sonucu.)
ribozom8468
belki vardır.sonucta kara madde, maddeye nüfüz etmiş durum da.pamuk yuvarı ve içinde ki tohum gibi.pamuğu çekersek tohum da ona göre pozisyon alir.tabi fotonu kara madde içinde düşünürsek belki fotonu çekip uzatiyordur.dalga boylari.yani kısaca bilmiyorum alakasi olmayadabilir.ama bu atomların da ömrü var.elektronlar mesela.sonsuza kadar öylece kalamaz.bi şekilde suya/kara madde atilmiş şeker gibi çözünmeleri lazim.bilmiyorum açikcasi
morgan4658
Bu kismi biraz daha acar misin?
"Deney örnegi olarak kısa dalga (mavi civarı) bir dalgayı al ve 1 nanosaniyelik bölümünü dalga boyu kırmızı olacak şekilde genişlet.
(Bu bir enerji değeri çalışması olduğu için, dalgaların frekansının değişmemesi gerçeğini dikkate alma. İlgisiz çünkü.)
Sabit hızı korumak korumak için, frekansı değişmek zorunda.
Yeni frekansı ve dalga boyu ile bir nona saniyede kaç period tamamladığına bak.
Bulacağın enerji değeri kırmızı ışıkla uyumlu olacak. "
morgan4658
Dedigin su mu en basidinden? Bir saniye yapalim olayi
1 saniyede dalga uzerinden ip gecirsek mavi fotonda, Sonra ipi kirmizinin yani Bu 300bin km ustunde olacak, salliyorum 900k km olsun bu ip
Ayni ipi kirmizi fotonun dalgasi uzerine yaysak mesela iki kirmizi foton dalgasina esit olur.Bu mu soylenmeye calisilan?
Dalga boyu olarak yayarsak. Evet.
(Zaten 10^8 fark tüm renklerin dalga boyu ve frekans çarpımı (hız) olarak eşit. örn: 10^24 x 10^-16 gibi)
Atmasoyn rakamlarla; Mavi ışıkta 1 saniyede, bir milyon period tatamlanıyorsa, kırmızı ışıkta 5 period tamamlanıyor.
Işığın rengini belirleyen, frekans, taşınan foton değil.
Abartılı atmasyon rakamlarla; Mavi ışıkta 1 saniyede, bir milyon period tamamlanıyorsa, kırmızı ışıkta 5 period tamamlanıyor. Biz bir saniye de aldığımız toplam sonuçla karar veriyoruz elektromanyetik dalga hakkında
Işığın rengini belirleyen, frekans, taşınan foton değil.
morgan4658
"Işığın rengini belirleyen, frekans, taşınan foton değil." , frekans oldugu kesin ama sorun su ki , tasinan foton dediginiz nedir ? Fotonu siz dalgadan ayri bir yapi gibi goruyorsunuz ki bu da bilinenlerle celisiyor.
morgan4658
Fotonu dalga uzerindeki sorfcu kabul ettiginizde, fotonun aslinda katettigi yol C'nin uzerinde 1 saniyede. Tabii bu sizin gorusunuze gore.