aydan-uyanik3279
Bunun cevabini inanin bilmiyorum o yuzden size sordum zaten necmi bey
necmi-tufek7866
O zaman bilmediğiniz şeyler için endişelenmeyi bırakın. Hem bilmediğinizi söylüyorsunuz, hem de bir çok kez olayı anlatmama rağmen anlamamakta direniyorsunuz.
Bana bunu izah edebilir misiniz?
aydan-uyanik3279
Kuantum fiziğinde olan bir şey izafiyeti geçersiz yapmazsa neden yapmiyor necmi bey tam olarak bunu ogrenmek istedim aydinlatirsaniz sevinirim
necmi-tufek7866
Çünkü biri elma, bir armut... O yüzden birbirleriyle ilgileri yok.
aydan-uyanik3279
Necmi bey siz hic zamanin A teorisi ve zamanin B teorisi diye birseyi duydynuzmu bunu bilyorsaniz bana bir tek siz yardimci olabilirsiniz
necmi-tufek7866
Duymadım.
aydan-uyanik3279
https://youtu.be/-pM_GM91JHA
aydan-uyanik3279
https://youtu.be/aLd-0jYJCaA
necmi-tufek7866
Bu tür şeyler beni ilgilendirmiyor.
aydan-uyanik3279
Dinledinizmi
necmi-tufek7866
Hiç ilgilenmem ve dinlemem bile.
aydan-uyanik3279
Burda ki vidyoda anladigim kadariyla isik hizi asilirsa zaman duruyor artik gecmise gidilmeye baslaniyor gecmis imiz oylece durdugu icin zamanin baslangici olmamis oluyor
aydan-uyanik3279
O yuzden cok takildim isik hizina
necmi-tufek7866
Boş verin. Onların zamanı durabilir, bizi ilgilendirmez.
aydan-uyanik3279
Necmi arkadasim merhaba dun gece saat onkide bana bir cevap geldi. siz bana kuantum fizigi izafiyeti gecersiz yapmaz demistiniz fakat bu arkadas laboratuarda ispatlanirsa hiz limitinin asilacagini soyledi cumlenin sonunda aynen sunlari yazmis "parçacıklarının spinleri ışıktan hızlı bunu biliyoruz çünkü matematik sonucu ışıktan hızlı olması gerekiyor ama bu deneysel değil ışıktan hızlı oldukları içinde henüz gözlemleyecek teknolojide yok (aslında var ama masraflı) yani herhangi net bilgiye sahip değiliz matematik ve fizik onların ışıktan hızlı olması gerektiğini söylüyor ama vakum ortamında deney veya gözlem olmadı henüz bu yüzden hız limiti aşıldı diyebilmemiz için herşekilde kesin cevapların olması gerekiyor" demis kafam karisti o yuzden size soriyim dedim musait oldugunuzda donerseniz sevinirim
necmi-tufek7866
Doğru söylemişler. Tek parçacıklar her türlü limiti aşabilirler. Çünkü üzerlerine etkiyen birbirine zıt yasaklar vardır ve onlar bir şekilde bu yasaklara uymak için çok kısa bir süre için ışık hızını aşıp, başka bir ortama geçebilirler.
Ama şunu da söyleyeyim; tek bir parçacık aslında "yok"tur. Yani, tek bir parçacığın değerlerini çıplak parçacık olarak hesaplamaya kalkarsanız sonsuz sonucu verir, matematik yetmez. Her parçacık aslında bir vektördür. Yani onu meydana getiren başka şeyler de hesaba katılmalıdır.
Neyse...Fiziğe bayağı ısındınız bu arada. Şimdi size on puanlık bir soru sorayım;
"Hiç bir şey boşlukta ışık hızını aşamaz" Bu söz veya yasa kimin yasasıdır? Kim koymuştur bu yasayı?
Biliyormusunuz?
aydan-uyanik3279
Einstein degilmi
aydan-uyanik3279
Hicbirsey boslukta isik hizini asamaz diyorsun arkadasim peki spinleri isiktan hizli olan tek parcaciklardami boslukta isik hizini asamaz ben bunu merak ettigim icin soruyorum
necmi-tufek7866
Peki Einstein bunu söyledi diye sizin bu kadar telaşla bu konuya ilgi duymanız neden? Yarın bir başka Einstein çıkar başka bir yasa koyar. Sonuçta insandır, yanılabilir.
Yani söylemek istediğimi anlamışsınızdır. İnsanlar söylüyor diye dünya batmaz, zaman durmaz...
Söylediğimi anlamadan okuyorsunuz. Tek parçacıklar ışık hızını aşabilirler ama biz bunu bilemeyiz. Ne diyorum; "Evren farkına varmadan, çok çok kısa, ölçülemeyecek kadar kısa bir zaman içinde aşarlar ışık hızını ve bunu biz bilemeyiz, ölçemeyiz.
Spin konusuna hiç girmeyin. Spin parçacığın kendine has bir titreşim şeklidir ve matematikle onun hızı ölçülemez. Sadece bulunduğu yere göre hesap yapılabilir ve bu hesap ışık hızından fazla çıkabilir ama bu tahmini bir sonuç olur. Yani "ölçülemez"
aydan-uyanik3279
Fakat necmi bey siz bana görelilik boyutuna çıktıkları anda genel kurala yani "ışığın boşluktaki hızının sabitliğine" uymak zorundadırlar. Ölçekler değiştiğinde fizikler de değişir ve hepsinin sonuçları kendi alanlarında geçerlidir . Demistiniz tek parcaciklarda bu durumda boslukta isik hizini asmamasi gerekir arkadasim dogru degilmi ?