aydan-uyanik3279
Takyonlarin ( hayali parcaciklarin ) varligi ispatlanmadi degilmi ?
omer-kaan2000
hayır ispatlanmadı fakat bu bir teori einsteinin izafiyet teorisinde e=mc2/karekök içinde 1-v2/c2 işleminde karekökün içi negatif yani karmaşık sayı çıkarsa bu takyonları verir fakat evrende şu an bu daha kanıtlanmamıştır bazı fizikçiler tarafından imkansız görülen bu olay bazılar içinse büyük umut kaynağı :)
necmi-tufek7866
Takyonlar nasıl ispatlanabilir ki?
Bizim evrenimizde parçacıklar için hız limiti ışık hızıdır. Hiç bir şey ışık hızını aşamaz.
Takyon dünyasında da en düşük hız ışık hızıdır. Hiç bir şey ışık hızının altına düşemez.
Bilim iki türlü ilerler. Newton gibi bilim adamları önce sistemi anlarlar, sonra onun matematiğini geliştirirler. Bazı bilim adamları da matematik üzerinde çalışırken bazı şeylerin farkına varırlar. Mesela, pozitronun varlığı denklemler öngördüğü için araştırılmış, sonra da deneyle ispatlanmıştır. Takyon olayının mantığı "simetri" ilkesine dayanıyor bana göre. Her parçacığın bir karşı parçacığı varsa, sistemin kendisinin de bir karşıtı olabilir. Yani bir evrende en yüksek hız ışık hızıysa, karşı evrende en düşük hız ışık hızı olmalıdır önermesidir bence.
Bizim evrenimizde ( v ) cismin hızı ( c ) ışık hızından büyük olamaz. Ama zaman kavramı ( - ) eksi olan parçacıklar olduğuna göre (pozitron gibi) denklem de de zamanda ters giden parçacığın hızı ışık hızını aşmalıdır. Bu parçacıklar ( i ) işaretiyle gösterilirler diye biliyorum. Yani ters bir evrende (zaman-mekan) da olmaları gerekir. (Denklem için benim yorumum bu)
Bu gözle bakınca, takyonların fiziken ispatlanması bizim evrenimizde mümkün değildir bence. Ama "ispat" matematik açısından zaten ortadadır. Tabii deneyi yapılamayacak olan bir ispat ne kadar geçerli olursa...
aydan-uyanik3279
Zaman kavrami (-) olan parcaciklar pozitron gibi demissiniz bu parcaciklar bizim evrenimizde mevcut degilmi ?
necmi-tufek7866
Pozitronlar bizim evrenimizde mevcuttur, ispatlanmıştır. Zamanda ileri giden elektronun, zamanda geri giden karşı parçacığıdır. Ama bizim evrenimizde ışık hızını aşamaz. Çünkü kendi (-) işaretini taşıyan bir evrende, ortamda değildir. Bu yüzden onun değerlerini neyle çarparsanız çarpın sonuç hep olumsuz (-) çıkar. Işık hızını aşamaz.
Ama tüm değerleri (-) olan bir ortamda olsaydı, o zaman çarpmaların, toplamların sonucu hep (+) değer alırdı ve ışık hızını aşardı.
Pozitronun zaman kavramını örnek olarak kullandım. Takyon olması için karşı evrende olması gerekir.
aydan-uyanik3279
Iyi gunler necmi bey kuantum boyutta isik hizindan hizli parcacik varmis evrenin isik hizi limitini asmis olmaz degilmi necmi bey ? Aydinlatirsaniz sevinirim iyi gunler diliyorum
necmi-tufek7866
aydan uyanık,
Bu konuda çok telaş yapıyorsunuz ama inanın bana telaş edilecek hiç bir şey yok.
Şöyle bir örnek vereyim;
Suyun içinde ışık bir miktar yavaşlar. Çünkü önüne çıkan her elektronla etkileşir. Bu yüzden hızı azalmaz ama biraz oyalanmış olur. Bu esnada bir elektron aynı suda ışık hızından çok yavaş yol alsa bile ışıktan daha çabuk hareket eder. Çünkü sudaki elektronlarla hiç etkileşmez, fermiyondur. Yani, ışık sokaktaki her kapıya uğrar, elektron hiç uğramadan dümdüz gider. Şimdi, bu elektronun ışıktan daha hızlı olduğunu söylersek ne olur? Elimizde bir referans olur. "Bazı ortamlarda bazı parçacıklar ışıktan daha hızlı hareket edebilirler" diyebiliriz...Peki bu genel kuralı çürütür mü? "Hayır" Genel kural şudur; "ışık boşlukta ışık hızındadır ve hiç bir şey boşlukta ışık hızını aşamaz."
Bu değişmez bir kuraldır. Labaratuarlarda, çok küçük boyutlarda ve çok küçük parçacıklar üzerinde yapılan deneylerin sonucu farklı sonuçlar veriyorsa bundan endişelenmek gerekmez. Çünkü bizim kuralımız yukarıda söylediğim şekildedir ve boş uzayda sabittir.
İsterseniz sizi biraz heyecanlandırayım;
Kuantum fiziğinde şöyle bir durum vardır. Bir parçacık zor bir konumda kalırsa yani, hızının veya spininin açığa çıkma endişesi duyarsa, bir anda tüm limitleri aşıp "tünelleme" yapabilir. Yani evren farkına varmadan, çok kısa bir süre içinde hem ışık hızını, hem mekan sürekliliğini aşıp bambaşka bir yerde ortaya çıkabilir.
Şunu söylemek istiyorum;
Çok çok kısa bir süre için parçacıkların her türlü yasak ve limitleri aşma izinleri vardır. Bunu mecbur oldukları için yaparlar. Eğer öyle yapmasalar, konum ve hızları tam olarak ölçülebilecek duruma gelir ve bu da kuantum fiziğinin başka bir yasağıdır. Yani, bir yasak, başka bir yasakla çatıştığında, işte o zaman hiç bir kural çalışmaz. Işık hızı da aşılır, bir yerden bir yere de ışınlanma olur...
Ama siz yine buradan başka sonuçlar çıkarmayın. Bunlar fiziğin fenomenleridir ve boşlukta ışık hızının aşılamayacağı kuralı hiç şaşmaz, sabittir. Küçücük istisnalar olursa da genel kural bozulmaz...
Lütfen sakin olun.
aydan-uyanik3279
Necmi bey kuantum fiziginde Bir parçacık zor bir konumda kalırsa yani, hızının veya spininin açığa çıkma endişesi duyarsa, bir anda tüm limitleri aşıp "tünelleme" yapabilir. Demissiniz bu durumda boslukta isik hizini asmis olmazlar degilmi ?
necmi-tufek7866
Hayır...
Bir başka yanlış ve telaş konusu da işte bu.
Görelilik fiziğiyle ilgili bir olayı kuantum fiziğiyle veya başka bir ortamın fiziğiyle ölçemeyiz. Yani bir soru sorduğunuz zaman ilgili fizik açısından yanıt alabilirsiniz.
Görelilikle ilgili bir kuralı, kuantum fiziğinde sorgulayamazsınız. Çünkü her fiziğin ölçeği değişiktir ve yöntem ve yaklaşım, yani sorun çözme anlayışı tam ters hesaplara dayanabilir. Zaten öyle olduğu için böyle sizi heyecanlandıran spekülasyonlar ortaya çıkar.
Aydan Uyanık;
"Hiç bir şey boşlukta ışık hızını aşamaz" Bu İzafiyet (görelilik) teorisinin kuralıdır ve atom boyutu ve daha büyük tüm cisimler için geçerlidir.
Diğer fiziklerin ve atom altı parçacıklarla ilgili davranışların sonuçları kendi denklem ve hesaplarıyla ölçülür. Buralardaki hesap ve deneyler ne sonuç verirse versinler, görelilik boyutuna çıktıkları anda genel kurala yani "ışığın boşluktaki hızının sabitliğine" uymak zorundadırlar. Ölçekler değiştiğinde fizikler de değişir ve hepsinin sonuçları kendi alanlarında geçerlidir.
Lütfen yazılanları dikkatlice okuyup anlamaya çalışın. Göreceksiniz ki her şey çok basittir aslında...
aydan-uyanik3279
Bu durumda Kuantum boyutta isik hizindan hizli parcacikta boslukta isik hizini asamaz degilmi necmi bey ?
aydan-uyanik3279
Bu durumda Kuantum boyutta isik hizindan hizli parcacikta boslukta isik hizini asamaz degilmi necmi bey ?
aydan-uyanik3279
Kusura bakmayin necmi bey tekrar sormamdaki sebep siz kuantum fizigi demissiniz kuantum boyutta isik hizindan hizli parcacikta boslukta isik hizini asamaz degilmi ? Kuantum fizigiyle, kuantum boyut ayni seymi bilmiyorum o yuzden soruyorum
necmi-tufek7866
Kuantum fiziğinde her şey olasılık dahilindedir ve bir parçacık ışık hızını aşabilir.
Ama bunun göreliliğin ışık hızıyla bir ilgisi yoktur.
Neden bir türlü anlamak istemiyorsunuz? Kuantum fiziği başka bir fiziktir. Orada her şey olasıdır ama tek parçacıklar içindir.
Ne fiziği olursa olsun, bir tek en basit hidrojen atomunu bile ışık hızına çıkaramaz. Ama tek parçacıklar her şeyi yapabilir. Bu da hiç bir şey demek değildir. Hiç bir şeyi kanıtlamaz veya değiştirmez. Yani bir şeye ölçü olamaz.
aydan-uyanik3279
Inanin anlayamadim necmi bey kuantum boyutunda ki parcaciklar boslukta isik hizini asiyormu ? Bu durumda evrenin isik hizi limiti asilmis olmazmi ?
aydan-uyanik3279
Bosluktaki isik hizini asip ihlal mi etmis olur bu durumda ?
necmi-tufek7866
Son cümleyi biraz düzgün kurun bakalım ne olacak? Yani soruyu net sorun.
Işık hızını aşıp ihlal eden Nedir?
aydan-uyanik3279
Hicbirsey boslukta isik hizini asamaz dediniz siz Kuantum fiziği başka bir fiziktir. Orada her şey olasıdır ama tek parçacıklar içindir tek parcaciklar isik hizini asabilir dediniz tek parcaciklar bu durumda bosluktaki isik hizinida asmis olurmu ? Izafiyet gecersiz olurmu diye sormak istedim aydinlatirsaniz sevinirim necmi bey
necmi-tufek7866
Peki, kuantum fiziğinde olan bir şey izafiyeti neden geçersiz yapsın?
aydan-uyanik3279
Boslukta Isik hizini asip ihlal eden herhangi birsey varmi ?
necmi-tufek7866
Kuantum fiziğinde olan bir şey izafiyeti geçersiz yapabilir mi?