morgan4658
Uzay-zamani ayirabilir miyiz?
morgan4658
soru oldukca net sanirim.
Uzayzaman bir butun bizlerin algiladigi,olxtugu kadariyla.
Ayirsak, ayrilabilse?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Cevap; Evet ve Hayır.
Varsayımımı biliyorsunuz. Tamamen mantık yürütmeye dayalı olarak geliştirilmiş bir varsayım.
Geçerli, geçersiz bir çok varsayım gibi test imkanı olmadığı sürece, bir varsayım.
Bence;
Evrenimiz var olmadan önce "sadece Uzay" vardı. Bunu sonsuz ve dingin bir enerji denizi olarak hayal ediyorum. Birim ve özdeş enerji ünitelerinden oluşmuş,
BB ile bu denizde bir noktadan başlayarak dinginlik bozuldu. Bu noktaya aşırı yüklenme ile simetrik yapı kırıldı.
"Aşırı yüklemeye neyin sebep olduğu?" ayrı ve bence cevapsız kalacak bir konu. Hiç girmiyorum.
Ama bu yükleme sonucu simetri kırılmasının, her yöne özdeş şekilde dağıldığını düşünüyorum.
Simetri kırılmasının yaşandığı alan ile henüz olağan halinin koruyan alan arasında da enerji yoğunluk farkı olmalı,
Simetri kırılması ile uzay içinde farklılaşan alana ise "Evren" diyorum.
Evren genişliyor, Çünkü evren dışında bu genişlemeyi durduracak bir direnç yok.
Eğer evrenin iç yapısı ile dışındaki alan tamamen aynı özelliklerde olsaydı. Evren niye genişlesin ki?
Eğer ilk başta varsaydığım gibi, uzay bir enerji denizi ise
Uzayın simetri kırılan bölgesi ile dışındaki alan arasındaki bu yoğunluk farkından dolayı da, bu genişlemenin her enerji ünitesi üzerinden ilerleyeceğini, ünitenin de kendi titreşim alanı kadar bir alan sonra, bu etkiyi bir sonraki üniteye geçireceğini düşünüşorum.
Bunun anlamı ise genişlemenin (1 Planck mesafesi+ 1 Planck Mesafesi+...) şeklinde dalga dalga olacağı.
Yoğunluk farkından dolayı da, her ilerleme aşaması esnasında, geriye hafif bir eko'nun yansıyacağını düşünüyorum. Sonuçta, bir dalga çok yoğundan az yoğun ortama doğru hareket ediyor.
İşte Zaman' ı da bu yansımaya bağlıyorum. Frekansı ve dalga boyu da da genişleme ile aynı olmalı.
Simetri kırılan alanda içe doğru bir hareketi olduğu için, başlangıçta çok zayıf olsa da bir ilerleme aralığına gelince, aktarılan enerjinin dalga sırası yoğunluğunun arttığını ve kütleninde bu arralıkta ancak bütünlüğünü koruyabildiğini düşünüyorum.
Zaman'in dalga olarak taradığı simetri kırılmış bu alan işte Bizim evrenimiz...
Zaman bu temele dayandığında, evrenin var oluşu ile gerçekleşiyor. Öncesi yok.
Genişleme her yöne olduğu için, yansıma dalgaları da her yönden geliyor. Bunun dışında bir doğrultusu yok. Ama tek yönlü...
Bu yapısından dolayı da tüm simetri kırığı alanı taramış oluyor.
Yani uzay ile içiçe geçmiş, bütünleşmiş oluyor.
Bu yapının içindeyken Zaman'ı uzaydan ayırmamız imkansız. Bu "Hayır!" kısmı...
Ama kütleninin bütünlüğünü koruduğu özel bir alan oluşturma imkanı olursa, buna karşılık bu gelen dalgaları sönümleyecek frekansta ve dalga boyunda bir titreşim yayma imkanı olursa
Zamansız gibi gözüken bir uzay alanı oluşturulabilinir.
Aslında dalga oldukları için, birbirlerinin içinden yollarına devam ederler ama bu alanda yıkıcı girişim ile Uzay alanındaki üniteleri titreştirmezler.
Bu da farazi "Evet!" kısmı...
yunus-ilik5290
Morgan hocam; Burtay hocanın Büyük patlama modelinde dışardan bir etki gerekmeyebilir.
Şöyleki tüm hareket ve enerji etkileşiminin durduğu durumda patlama olabilir. Tüm etkileşim durunca maddeyi bir arada tutan hareketli kuvvet taşınımıyla etkileşim duracağından oluşum büyük bir patlamayla yeniden hareket ve zamana neden olabilir.
yunus-ilik5290
Zamannın ızaysal olarak bir ileriye akış olmadığını düşünüyorum.
Ve evrenin uzay içinde enerji evrimi olarak düşünüyorum.
zaman uzayda evrimleşip farklı yoğunluk ve hızşardaki ve yine farklı yoğunluk prtamlarındaki enerji hareketleri nedeniyle oluştuğunu düşünüyorum.
yunus-ilik5290
Bu durumda zaman uzay alanındaki , evrenin yoğunluk farkı ve enerjisine göre alandaki etkileşimlerden oluşuyor.
Soru şöylede sorulabilir tüm ama tüm hareketlerin durduğu bir uzay düşünülürmü? Fakat atomların, maddenin durması olmaz çünki iç hareketliliğin oluşturduğu enerji etkileşim organizasyonunda atom var olabiliyor veya atom altı Kuarklarda ve elektronda iç ve dış enerji kısmi organize dengesinde var olabiliyorlar bence
yunus-ilik5290
Yani tüm alan hareketleri durursa bence madde, atom ve enerji artık bütünlüğünü koruyamaz. Bunu canlılarada ıygulayabiliriz.
neticede zamansız uzay düşünülebilir ancak uzaysız zaman düşünülemez görünmektedir.
Evrenin içindeki hareketler dursa bile ki duramaz bu sefer evren uzayda bir hareket olur. Yine uzaysal biir işeriye akış olmadan
İnsan hep ilk varoluşu arıyor ama evrenin başlangıcı varlığın başlangıcı olmayabilir ve sonsuz hiper uzayda bir enerji dalgalanması ve evrimi olabilir.
Uzay sonsuz olabilir ve sonsuza başlangıç eklemek amlamlı deyil gözükmektedir.
yunus-ilik5290
Enerji alanları uzayda hareket etmek için zamana ihtiyaçları yoktu, Zaman tüm ama tüm enerji alan etkileşimlerindeki yoğunluk farkları hızlarından ve bu çokluğun etkileşiminden ortaya çıkıyor görünmektedir
Çok ama çok yoğun bir ortamda ses, titreşimmi hızlı yayılır ışıkmı? Bence tiyreşim, ses
morgan4658
Burtay Bey ayni fikirdeymisiz https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/38834/
yunus-ilik5290
Evren üç boyutla alanında sürekli hareket halinde duran bişey yok biliyoruz. İşte önceki hareketler ve onların ve biriktirdikleri yapılar tüm alan etkileşimleri, yıldız etkileri vs geçmişi,
Hareketlerin devamı şimdiyi ve devam eden hareket ve etkileri geleceği oluşturacak.
Tüm bunlar evren alanındaki hareketler olup evrensel, uzaysal olarak ileriye bir akış yok.
Zamanda deyil uzayda hareket ediyoruz. Hareket için enerji ve uzay gerekliyken zamana gerek yok.
Zaman çokluğun hareketlerinden oluşuyor
yunus-ilik5290
Işık hızında zaman durmaz,
Işık hızında gidersen geriye bakıp saati durmuş gibi görmen veya hareket doğrultusunda görüntünün hızlı gelmesi olmamış bir durumu göstermez.
kaldıki geriye bakınca karanlık görürsün bence, ileriye bakıncada karmaşık görüntüler ama en nihayetinde ışık yöneldiği yere çarpar ve olmamış olayı gösteremez.
Işık, zaman koniside sorunlu gözüküyor. O zamanki bilgi ve düşüncelerle çok güzel bakış açıları sunuldu. Yeniden ele alınmaları gerekli
yunus-ilik5290
ışık hızında tüm hareketlerin durması gerekirki zamanı dursun, Tüm hareketleri duran bişeyin kendini oluşturan iç etkileşimleride durmalı . Ki o durumda alan etkileriyle birliğini sağlayan şeyin bütünşüğü dağılır. Mıknatısın manyetik alan hareketlerinin durması gibi bişey olurdu
yunus-ilik5290
Anlayabildiklerim böyle düşünmeme neden oluyor.
morgan4658
Burtay Bey, uzayin hep varoldugu konusunda hemfikirmisiz "sonsuzluktan" beri sanirim https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/38834/
morgan4658
ama tabii ki icinde enerji oldugu kismi bence "hic" yoktu.
Dusuncelerimi benim de toparlama ve sunma zamanim gelmis.
morgan4658
"kaldıki geriye bakınca karanlık görürsün bence, ileriye bakıncada karmaşık görüntüler ama en nihayetinde ışık yöneldiği yere çarpar ve olmamış olayı gösteremez." boyut daralmasi faktorunu goze alirsak tum evren bir noktaya toplanmis olur.
C'de durum gercekten farkli, 0,999999999999999999999999 C ise sorun yok, C ise durum degisiyor.
C hizinda,, referans frame yok.
Karisik.
yunus-ilik5290
merakla bekliyoruz düşüncelerini
Sanırım çıkıntı düşünceler konusunda en ileri de olan benim... :-)
Öncelikle "mekan" kavramını biraz deşmek istiyorum.
Mekan bizim için 3 boyutlu olarak tanımlayabildiğimiz bir alanı temsil ediyor. Yani uzunluk. mesafe gibi ölçüm ve karşılaştırma yapabildiğimiz bir alan.
Eğer karşılaştırma yapmak için elimizde hiç bir ölçüt yok ise mekanı tanımlayamayız.
Bizim evrenimizde bu ölçüt, temelde 1 Planck Mesafesidir. Yani "bir" enerji ünitesi kuanta'nın "bir" periodluk titreşiminin dalga boyu...
Evren'in oluşumundan önce titreşim olmadığı ve homojenlik olduğu için, bir mekan tarifi yapmanın imkanı yok.
Bu yüzden, anlam çeşitlendirmesi için "ortam" daha uygun terim bence.
Evren öncesinde sadece homojen ortam vardı.
Bir diğer konu ise Zaman'ın hareketin bir türevi olarak ele alınmasına katıl"a"mıyorum.
Zaman, hareketten bağımsız olarak vardır.
Hareketin olması için önce ortamda bir objenin ve mekanın olması gerekir.
Peki obje yok ise? Mekan var ise.. Ki evrenimizde bu tür parçacıksız alanlar vardır muhtemelen.
Oralarda Zaman olmadığını düşünebilir miyiz? Hayır. Sadece madde olmadığı için ölçemiyoruz. Kıyaslama imkanı yok.
Tabii bu işin basit yaklaşımı.
Karmaşık olanı ise süper soğutulan objelerde "Zaman'ın durumunda" ...Bu objelerin iç ortamında Zaman geçişi genişlerken, dıştan gelen bir etkinin aktarılma hızı ise artıyor. Aslında bütün cevap da burada sanırım.