morgan4658
EMD’nin kendisi de kutlecekim olusturuyor zaten, KCD ile kesismesi gerekmiyor da, kafama takilan “ kesismeleri” Farkli yapidalar, biri dogrusal, kuvvetli.Digerì dairesel yayiliyor, zayif.Kaldi ki “ dogrusal” emd, KCD ile dogrusalliktan sapiyor. Biri inertia kokenli vs vs.Bir emd ile su yuzeyi dalgasinin kesismesi gibi canlandi kafamda.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Burada benim bilgi eksiğim olabilir ama tüm EMD dalgaları da dairesel olarak yayılması gerekir diye düşünüyorum. Sadece belli bir yöne doğrultulanlarda açı daha dar.
Ki uzaklık artıkça, ulaştıkları yüzeydeki foton şiddeti de başka türlü azalamaz.
Dünyadan Ay'a yollanan lazer bile ay yüzeyine varana kadar genişliyor-saçılıyor diye hatırlıyorum.
(https://www.nasa.gov/feature/goddard/2020/laser-beams-reflected-between-earth-and-moon-boost-science) Bu yazının ortalarında var.
(Thus, what begins as a light beam that’s about 10 feet, or a few meters, wide on the ground can spread out to more than 1 mile, or 2 kilometers, by the time it reaches the Moon’s surface, and much wider when it bounces back. That translates to a one-in-25-million chance that a photon launched from Earth ...)
O yüzden EMD'leri hep bir çember yayı içinde ilerliyor olarak ele aldım.
Diğer yandan EMD ile KCD arasındaki farkın temelde foton içermesi olduğunu düşünüyorum.
KCD her yöne doğru olduğu için küresel olarak ele alıyorum.
EMD'yi ise kaynağına göre küresel* veya dairesel **olarak düşünüyorum.
Parantez kullanmamaya çalışıyorum ama
* VHF Tv yaynıları idi sanırım
** FM radyo yayınları idi sanırım