burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Evet, doygun sistemler, bütünlüklerini korumak için yazdığınız gibi ekstra enerji istemiyor. (Bu bağlamda kütleyi doygun sistemler olarak ele alabiliriz sanırım.)
Sistem boyutu değerlendirmenize katılıyorum. Evet, farklılıklar var, bunlar şiddet, etki alanı ve yoğunluk ile de bağlantılı...
Ancak altta yatan mekanizma, "temel de aynı"...
Etkileşim sonucu ortaya çıkan farklılıklar, sadece girdi değişkenlerin farklılıklarından kaynaklanıyor olmalı...
Tek foton atımı açısından da temel mekanizma aynı olmalı ama... Bu konudaki deneyler ve gözlemler hakkında bilgim yetersiz. Net bir fikir yürütmesi yapamıyorum.
morgan4658
Bu arada fiber baglantidaki kayiplarin pek cok nedeni var.Guzel bir link https://www.fiberoptics4sale.com/blogs/archive-posts/95048006-optical-fiber-loss-and-attenuation
morgan4658
Aslina bakarsaniz, tamamen net bir aciklamanin yapilmadigi bir "fenomen"mis bu baslik.
morgan4658
Kutleyi doygun sistem olarak almak, parcacik bazinda mumkun degil.
Stabil bir sistem , bence, en az bir atom/molekul seviyesinde mumkun.Daha sonra baglarin olusmasi icin bir aclik var.
Makro sistemlerde de kutlecekim giriyor isin icine, o anlamda dahi stabil degil.Dahasinda da (bazen) karadelik olusumu, ve yine kutlecekim.
Kutlenin derdi bitmiyor.
Sadece sorudaki stabil ortamin ornek olarak bir akvaryum olmasi durumu olarak dusundum.
Kütleyi doygun bir sistem olarak ele almamın nedeni, ivmelenme sırasında sisteme eklenen enerjinin tamamını, durduğunda geri vermesi.
Sizinkinden farklı bir bakış açısı yani...
morgan4658
Anladim.Hem de anlamadim.Kutle disinda zaten ivmelenme olamaz ki.
crazyfizikci1697
dominodon daha cok brownian hareketi gibi bence fotonun yol alması.
Brownian hareketi, fotonu parçacık olarak ele alırsak, mantıklı bir bakış açısı ama bu sefer çok fazla saçılma olması gerekmez mi? Ayrıca gecikme hatta yansıma gibi geliş yönüne zıt foton yayılımı da olmaz mı?
Bence o yüzden, sadece dalga olarak ele almak daha "basit". Parçacıkların durumu ne olursa olsun, dalga için ortam görevi görüyorlar ve aktarılıyorlar. (Yani domino diye düşünüyorum)
Kütle dışındaki diğer objelerinde momentumları var ama hızları zaten C olduğu için onların ivmelenmesi söz konusu değil. C altı hıza sahip bir tek kütleli olanlar var.
Dediğinizde haklısınız bu yüzden.
Ama üzerinde durduğum nokta farklı.
Kütle, sistemine enerji girdikçe bu sınır hıza doğru yaklaşıyor. Bunu da kuantum düzeyinde artan titreşim genlikleri sebebiyle, doğal bir tepki olarak, yapıyor.
Eklenen bu enerjiye rağmen bütünlüğünü koruyabiliyor çünkü üzerindeki Zaman basıncı-baskısı da artıyor. Aksi halde mesela presslenen soğuk çelik bloklar gibi dağılırdı.
Neyse, her durumda kütle (bulunduğu hıza göre) sistemine fazla gelen enerjiyi sisteminden atıyor. Tutmuyor. Bu sayede bütünlüğünü koruyabiliyor zaten. Bu yüzden (aslında "hızına göre" de eklemeliymişim) kütleyi doygun bir sistem olarak ele aldım.
morgan4658
Eklenen enerji derken sanirim temasli bir kuvvetten bahsediyorsunuz.
Mesela uzay boslugunda durgun veya dusuk hizda gezinen bir tenis topuna, yuksek enerjili bir bombardiman uygulasak ( temassiz, mesela gama tabancasiyla, teorik ), top ne tepki verir?
Temaslı olandan söz ediyordum.
Gama ışını konusunu hiç düşünmemiştim.
Ama varsayıma göre, Gama ışınının yayılım dalga doğrultusunda bir miktar hız kazanacağını öngörüyor. Bunlarda sisteme dik açı ile girenlerin enerjisi kadar momentum eklemeli. Kalanı sanırım sistemden ısı olarak ışıma ile atılırdı.
Bumu topun küresel biçiminden ve dalganın yayılms açısından dolayı, diye düşündüm.
Eğer doğruluk payı var ise yaklaşımım; objenin gamma dalgasıyla teması dik açı olacak şekilde uyumlu ve kavisli yüzeyi olsa, daha fazla fotonun enerjisi daha fazla hıza sebep olmalı.
Benim bunu deneme imkanım yok ama güneş değirmenleri ile bu sınanabilir sanırım.