morgan4658
Foton-foton carpismasinda parcacik olusmasi
morgan4658
Sartlar nedir ?
maxwell4493
http://www.sciencealert.com/light-continues-to-behave-really-weirdly-in-the-large-hadron-collider
maxwell4493
http://www.nature.com/nphys/journal/v13/n9/full/nphys4208.html
maxwell4493
Konuyla ilgili iki yazı buldum
morgan4658
Yazi cok,yazilanlar yetersiz. ben beyin firtinasi istiyorum :)
ahmet-yilmaz2230
Vakumlu ortamda yoğun ve yüksek enerjili (frekanslı) fotonlar kullanılarak yapılırsa çarpışma olasılığının artacağını düşünüyorum.
morgan4658
Ben de ayni dusunuyorum.
Ayrica gamma olmak zorunda.
Akliniza baska sartlar geliyor mu?
Bazi kaynaklar kafa kafaya carpismayi sart kosuyor.Acinin onemi enerjiyi max kullanmak mi?
Aci farkli ama enerji yuksek olsa ihtimal niye degissin?
Sartlar konusunda kaynak cok az.
Zaten de cok nadir olabilir
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Tüm dalgaboylarındaki fotonları eşdeğer enerjiye sahip olduğunu iddia etmiştim. Bu düşüncem hala sürüyor.
Bu nedenle farklı dalga boyu veya aynı dalgaboyu içinde farketmez, önemli olanın fazlarında uyum olması gerektiğini düşünüyorum.
Çift yarık deneyindeki karanlık bölgelerde, faz farkının yıkıcı girişim yaptığını düşünürsek, çarpışmanın saptanabilmesi için, fazlarının yapıcı girişime izin verecek şekilde örtüşmesi gerekiyor bence. Bu da çok kolay değil gibi...
Açının bir önemi olduğuna eminim. Ama bu açısal çarpışmalarda, sonucun, "bileşke vektör" gibi oluşacağını düşünüyorum. Yani 2 fotonun toplam enerjisinden düşük olacaktır, bence.
morgan4658
Zaten siz aklima geldiniz Burtay Bey, aci detayini o nedenle sordum , ama... amasi olmazsa olmaz....
Elimizdeki tek bilgi carpismanin uygun zamanda ve kafa kafaya olmasi.Bu bizim aci olayinda iki soruna neden oluyor: Esnek carpisma olmasi mantiken dogru olsa da, bozonlarin kuantum state paylasimina aykiri.
Bunu bir ayricalik olarak kabul edip o soruna goz yumalim.Diger sorun( sorum) ise farkli.
Enerjinin vektorlesememesi.Foton acisindan. F=m.a yok, fotonun kuvveti ne peki?
Bildigim tek kuvveti basinc.
Fotonun basinci ise cok cok dusuk bir deger.Madde olusturmasi cok zor.
Kesinlikle buyuk resmin arkasina bakiyorum.
ahmet-yilmaz2230
Kütle, enerjinin bir formudur; yoğunlaşmış halidir. Fotonların enerjisi yüksek olursa çarpışma sonucu parçacık oluşması daha olası. Kafa kafaya çarpışmaysa saçılmayı azaltmak için gerekli.
morgan4658
evet zaten mevcut bilgiler icinde gamma isinlarinin olma sarti var.
morgan4658
Yogunlasma derken?
Kütle enerjinin yoğunlaşmış halidir de... Nasıl bir mekanizma ile yoğunlaşmış "bir bilen" yok...
İtme, çekme, kuvvet, ivmelendirme, vs... temellerine bakarsanız hepsi aynı. Basınç ta aynı... Aralarında fark yok. Nesneye kuvvet uygulayıp iterken veya çekerken. temas noktalarından basınç uygularız. Kuvveti aktarırız. İvmelendirirken de, etki-tepki de olsa, emdrive da olsa, sürekli bir basınç uygulaması vardır. (Emdrive'ı özellikle yazdım. belki bir gün çalışma ilkeleri üzerine tartışırız :-) .
O halde en başa dönmek lazım. Basınç nedir?
Basınç bence. enerjinin ortalamaya düşme-homojenleşme-entropi eğiliminden kaynaklanan, yüksek genlikten, düşük genliğe geçiş eğilimidir.
Böylece geçen enerji ile momentum ve hareket oluşuyor. (Hareketin oluşma mekanizmasına girmeyeceğim, çünkü sadece bir iddia benimki...
Ama ivmelenme sırasında momentum yüklenen bir nesnenin sürtünmesiz boşlukta, bu yeni hızını sonsuza kadar korurken, yüklenen enerjinin nesne de (kuantum düzeyinde) ne tür bir değişime yol açtığını sorgulamak gerekir diye düşünüyorum.)
Fotonun momentumu var. Kütle sadece kuanta sisteminin 3 uzamsal boyut üzerinde titreşmesinin bir sonucu.
Foton ise 2 uzamsal boyut üzerinde titreşiyor (bu benim değil, bilimcilerin sonucu). Eğer bunlara dik bir üçüncü uzamsal boyut üzerinde titreşebilseydi. kütleli bir parçacık olarak tespit edilebilirdi, bence.
Momentumu. bu iki boyutlu titreşimi üzerindeki enerji oluşturuyor. Aslında fotonu. evrendeki temel enerji dağıtım aracı olarak kabul edersek. sicim teorisindeki 2 boyutlu bir sicimden farklı olmamalı.
Çarpışma olayını da iki farklı sicimin, titreşim iplikçiğinin kafa kafaya veya farklı açılarda bir araya gelerek "girişim" yapması olarak ele almanın faydalı olacağı düşüncesindeyim.
Açı farkı, faz farkına sebep olacağı için, ikisinin titreşimlerinin tepe ve dip noktalarının aynı ana denk gelmesi zorlaşacak. Yani biri tepe noktasındayken, diğeri tepe noktasının %70 veya %90'ı enerji seviyesinde olacaktır gibi...(Yüzde rakamları atmasyon, kavramı güçlendirmesi için kullandım)
morgan4658
Fotonun momentumu frekansi yani sonuc olarak enerjisine dayaniyor.
Ama vektorel olarak "kafa kafaya carpma" dan yararlanilmasi ancak kuvvete dayanir ki, o da isigin frekansi degil basinciyla alakali.
Yani isigin basinci ile, enerji arasinda cok buyuk bir fark var.Basinci cok dusuk enerjisinin yaninda.
morgan4658
"Kütle enerjinin yoğunlaşmış halidir de... Nasıl bir mekanizma ile yoğunlaşmış "bir bilen" yok...", iste o kisimda hemfikirim, ve yogunlasma degil tabii ki.
p2p carpismalari dahil, yine de mevcut maddelerle saglaniyor
Oysa onceden hicbir madde yoktu.
Yani yapay p2p carpismalari, saf enerjinin maddeye donusmesini istese de aciklayamiyor.
BB kronollojisinde ilk kuarklarin olusumu , plasma icinde dahi olsa olusumunun nasil olduguna dair hicbir bilgi yok.sadece soguma sayesinde baglarin olusma sartlarinin tamamlandigi soyleniyor.
pardon ama, kuark olusumu anlasilmadan, gerisinin cok buyuk bir onemi var mi ?
kutlenin abiyogenezi nerede ?
ahmet-yilmaz2230
Tersten bakıyorsun aslında önce kütle sonra enerji. Büyük patlamayla kütle enerjiye dönüşmeye başladı ve hala devam ediyor.
Kuarkların veya varsa bunların alt elemanlarının oluşum- yoğunlaşma mekanizmasını bil(e)meden, gerisinin hiç bir önemi yok, bence de ..Fikrinize katılıyorum.
Foton'nun basıncı ile enerjisi arasındaki fark, bence, fotonun titreşimini aktarma açısıyla alakalı. Dik açıda çapmış olması, 2 boyutlu olmasından dolayı, tüm enerjiyi hareket için kullandığı anlamına gelmiyor olabilir.
Hareketi tam incelemek lazım. (Bir obje nasıl ve niçin hareket ediyor? Bünyesindeki toplam enerji artışı ile niye hızlanıyor? Ve niye sadece vektörel bir sonuç çıkıyor? gibi sorularla başlanabilir belki,,,???)
Kuarkların veya varsa bunların alt elemanlarının oluşum- yoğunlaşma mekanizmasını bil(e)meden, gerisinin hiç bir önemi yok, bence de ..Fikrinize katılıyorum.
Foton'nun basıncı ile enerjisi arasındaki fark, bence, fotonun titreşimini aktarma açısıyla alakalı. Dik açıda çapmış olması, 2 boyutlu olmasından dolayı, tüm enerjiyi hareket için kullandığı anlamına gelmiyor olabilir.
Hareketi tam incelemek lazım. (Bir obje nasıl ve niçin hareket ediyor? Bünyesindeki toplam enerji artışı ile niye hızlanıyor? Ve niye sadece vektörel bir sonuç çıkıyor? gibi sorularla başlanabilir belki...???)