burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Bence zor. Çünkü ilgili elektromanyetik dalganın uyarım derinliği çok yüksek. Bu kadar enerji yoğunluğunu süzmesi/kırması/yansıtması gibi ek düzenekler lazım. Ki içinden işine yarayacak kadar olan bir kaç kırıntıyı alsın.
DNA değişikliği belki, hücre yenileme hızı ile olabilir ama bu seferde kanserli hücrelere dönüşme oranı artar.
Ya da mesela X ışınları için özel kurşunlu bileşiklerin gözlerde yoğunlaşması lazım... (Tabii zehirlemeden)
O yüzden DNA değişikliği tek başına yeterli olmaz. Fizyolojik donanım değişikliği de gerekli. Göz saf glikoz tüketir. Fizyolojik olarak değişmiş gözün enerji ihtiyacı nasıl olacak?
Fayda-getiri açısından buna değer mi?
Evrim elbette çok akıllıca bir sistemi gösteriyor. Birileri temel kuralları koymuş, her şey ona göre gelişiyor.
Aynı (akıllı yapı) "kaos kıyısında mükemmel denge" de duran tüm sistemler için geçerli. Buna kuantum mekaniği de dahil. (Bu da ayrı bir tartışma konusu...)
morgan4658
Evrim canli cansiz madde enerji Her yerde var.Sistemi mukemmel yapan da bu bence.
ribozom8468
morgan, bunların evrim için bir geçerliliği yok.canlilar illa bir ışık türünü algılamaya yönelik evrim geçirmeliler dediğine göre ki bazı canlilarin böyle bir derdi yok.yıldız köstebeği,kör mağara balıkları gibi.illa yansıyan bir işik lazim değil.işte bunlar işinları daha cok duyuyor,hissediyor gibiler.mesela bir kediyi kapali kutu içinde araba ile başka yere götür geri dönüş yolunu bulabiliyor.arabadan,kutudan geçen manyetik dalgalari seçip ayırt edebiliyor.yani dediğin gibi duyabiliyorlar(hissetmek şeklinde)algılayabiliyorlar.bilmiyorum belki bizde uyurken çeşitli em dalgalarını duyuyoruzdur.görüp,duyup,hisseymemiz rüyada bundandır belki.her neyse işte demek istediğim bu konular öyle basit,yüzeysel deil.sığ bir düşünce ile bakmamak gerek aslinda.
ribozom8468
duvardan geçen ısıgın anlami işte kedilerde, develerde,geyiklerde filan var
ribozom8468
elbet gamma işinlarıda evren arastirmasında,dedektörler,teloskoplar,teknolojik aletlerde anlam kazaniyor illa canli olarak bakmamakta gerek aslinda
ribozom8468
böyle yazdım ama tabi evrimin arastirilmasıma karsı deilim.arastırırken baska şeyler buluyoruz bu gayet iyi
ribozom8468
bilimde zaten bir kesinlik yoktur.bu ne iş aslinda onu sorguluyorum.bir bilim insani zaten açik olmali, bir yöne doğru dogmatik bakış ile olmuyor. atomu da sorgularım belki yanliştir.belki gercek farklidir kaç model geldi geçti
morgan4658
Malum, saydiginiz hayvanlarin bulundugu ortamlarda isik olmadigi icin baska mekanizmalari bulmuslar.
Kediler acisindan ise benim bildigim , hani kalemle yazilir gorunmez, uzerine UV lambasi vurunca gorunen, parmak izi arastirmalari kadar olan bir bolgeyi gorebiliyorlar.
Kediler yollarini bulamasinlar diye kutulara koyarlar diye biliyordum, yildiz astronomisine sahip olmalarindan dolayi. Hatta kuzey yarim kure ve guneyde ( tabii ki dogal orman kedileri/kedigilleri) , kendi yarikurelerinden ciktiginda bu yetiyi kullanamiyorlarmis.Ancak bunu duydugumda internet falan yoktu.Sanitim Tubitak'in yayinlarindan okumustum.
O zamandan bu zaman cok zaman gecti.
ribozom8468
morgan bulundukları ortamda işik olmadığı için derken?bu dalgaların hepsi işik değil mi zaten?yani; evet senin karanlik diye gördüğün yerde ışıl ışıl esasen.gerçekte.ve sadece sen bunu göremiyorsun.beyin algı kapalı.perdeli.karanlikta yayilan işiği/bilgiyi algılayacak düzenek yok beyinde.yani sonucta evren radyasyon denizi demek bu.radyasyonda işik oldupu için.her yer ışıl ışıl.bunlari zaten biliyorsun ama niye öyle yaziyorsun anlamiyorum.
morgan4658
Isik gorunen emd spektrumunun genel adi. Fizikte en azindan boyle.