morgan4658
Fotonun genligi oldugunu sanmiyorum, bence emd icin durum normal dalgalardan farkli.
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Düzeltiyorum. "Bence" 2 genliği var.
morgan4658
Belki ben yaniliyorum, isigin genligi, isik demetinin yogunlugu degil mi ? Yani daha parlak bir mavi isik icin genlik soz konusu iken, tek bir mavi foton icin bunu soyleyemeyiz.
morgan4658
Belki ben yaniliyorum, isigin genligi, isik demetinin yogunlugu degil mi ? Yani iki oda dusunelim, ikisi de mavi isikla aydinlansin, birinde daha aydinlik olmasi genlikle aciklariz, ama bunu tek foton ile dusunemeyiz....bence
ribozom8468
morgan evrime nasıl bağladın.biz göremesekte baska dalga boylarini gören canlilar var.
ribozom8468
biri fotonun tanimini yapsin.yıl olmuş 200.. Daha foton ne atom ne belli değil.belki son model atom modeli bile yanliştir.biraz fazla şüpheciyim sanirim.ama düzgün bir aciklamada yok, bu işler böyle olmayacak deney gözlem şart.teorik fizikte bir yere kadar galiba
ribozom8468
ısık yoğun bir ortamdan ciktıktan sonra tekrar nasıl ışık hızında gider anlamadim.
ribozom8468
farkli dalga boyunda gidiyormuş.enerjisi düşse ışık hızında nasıl gidiyor bişey anlamadim
morgan4658
Insan demedim, ayrica senin "baska boylar" dedigin mor otesi ve kizil otesi de "Gorunur isik" icinde yer aliyor. digr sorularini da bilim cozeli cok oldu, foton idi, ortam idi, basit bir kitap,belgesek yeterli.
maxwell4493
Kızıl ötesi ve mor ötssi görünür sqektrumun içinde derken
maxwell4493
Kızıl ötesi ve mor ötesi ayrı bir sqektrum diye biliyorum
maxwell4493
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
morgan4658
Prizmada kirilip da, redmizinin ve morun otesine termometryi koyup da hala enerjinin oldugu ama insanlarin goremedigi spektrumun uclarini kastediyorum. O kisimlari goren canlilar var.Onlar da duvarlardan gecmeyen fotonlar.Ama bir gammayi gorebileni sanmiyorum duyan olmustur.
morgan4658
Haklisin Maxwell,Ben sadece beyaz isin o spektrumun icinde yer alan, ama goremedigimiz kismini kastetmistim.
Şu evrim ile ilgili cümle, kafamı meşgul etti bayağı... Diğer dalga boylarını görmek ve hücre yapısını bozmamak için bayağı büyük ve korunaklı yapılar gerekiyor. Biri olmadan diğeri ödünsüz olmuyor.
Kızılötesinde biraz görebilmek için renk ayırt etmekten vaz geçmek yada böcekler gibi mor ötesinin (bir kaç dalga boyunu) görebilmek için, kristalden kırarak, bulanık görüntüye razı olmak...
Vs. vs...
Işığın dalga boyu ve hücrelere yapacağı etki, göz sinir hücresi sayısı ve imkanı ile o bilgiyi işleyecek beyin kısmı, vs. hepsi canlının yaşam şekline göre optimum olmak zorunda...
Daha düşünüyorum.
Mesela; Gamma veya X ışını ile uyarılabilen bir göz yapısı alıcı sinir hücrelerini nasıl koruyacak?
maxwell4493
İnsan DNA'sındaki değişiklikler bu zararı kaldırabilir mi?
morgan4658
Iste o nedenle islevsiz..Duvardan gecebilen bir isigi gormenin anlami yok ki.
morgan4658
Yansimiyorsa gereksizdir