turker-turksever2890
Beynimizin sınırlarını zorlayalım. Herkes Evren’le alakalı en büyük sorusunu sorsun
maxwell4493
Evrennin etrafını sarmış başka bir evren olabilir mi
maxwell4493
Etrafımızda gördüğümüz herşey beynimizin bir oyunu olabilir mi
maxwell4493
Kuarkların altında başka parçalar olabilir mi
maxwell4493
Karadeliklerdeki tekilliklerden evrenler oluşabilir mi
maxwell4493
Evren başka bir evrenin yanında atom büyüklüğünde olabilir mi
maxwell4493
Fizikçiler veya filozoflar tanrının varlığını neye dayanarak yok olduğunu söylüyor. Deizm veya panteizm gibi görüşlere neye dayanarak varıyorlar.(bana göre panteizm deizme göre daha mantıklı)
maxwell4493
Matematik insan icadı mı
maxwell4493
Matematiğe niçin 100 yıldır yeni kavramlar beklenmiyor.
maxwell4493
Bana göre keşiftir. Ve fiziğin yani evrenin dilidir. Genel görelilik ve izafiyet gibi sayfalarca yazıyla anlatamadığımız konular bir denklemle açıklanıyor.(E=mc2)
maxwell4493
Evren gerçek evren değildir evren sadece atomlar ve boşluktur. Evrene democritosun dediği gibi baksal ne olur
maxwell4493
Evrendeki en büyük şaheser
maxwell4493
Kütleçekimini başka bir şekilde açıklayabilir miyiz
maxwell4493
Hiçlik vs sonsuzluk niçin çıkmaz sokak oluyor. Hiçlik ve sonsuz matematiğin diğer terimleriyle çelişmeyecek şekilde tanımlayabilir miyiz? Mesela sonsuz+sonsuz sonsuza eşit olur bu durumda sonsuz açısından bakarsak 2+2=2 olur. Sonsuza başka bir açısından bakarak tanımlayamaz mıyız
maxwell4493
Benden başka sorusu olan yok mu
turker-turksever2890
Kuarklardan daha küçük sicimler var diye biliyorum
turker-turksever2890
Hiçlik ve sonsuzluk benim kafamı en çok kurcalayan durumdur. Eğer sonsuz bir yolda ilerliyorsak başlangıç (başlangıç belli değildir)tan ikinci adıma geçtiğimizde sonsuz yol için hiçbir yol kat etmemiş oluruz. Yani 1/∞=2/∞=...n/∞dur. Bu da hareketin sonsuzlukta imkan dahilinde olmadığını gösterir. Aynı durum hiçlik için de geçerlidir. Eğer yolun uzunluğu 0 ise başlangıç ve bitiş de yoktur ve hareket yine yoktur. Biz hareket edebildiğimize göre Evren sonsuz da değil yok da değil diye düşünüyorum. Yani sınırlı bir şey... Ama ya biz aslında hareket etmiyorsak? Ya hareket diye adlandırdığımız şey sonsuz bir düzlemin üzerinden belirlenmiş sınırlı bir yol ise?
turker-turksever2890
Bence Evren’deki en büyük şaheser herkesin de diyeceği gibi insandır. Tanrı bütün Evren’i yaratırken insanı da kendi metafiziksel dünyasından bu Evren’e sürgün etti diye düşünüyorum( somut olarak düşünürsek). Çünkü insan iyilik ve kötülüğü bilme ağacından yemişti. Bunun büyük ihtimalle kozmik bir açıklaması var ama hala akıllar yetmiyor. Her neyse... İnsanın tanrının yanından gelmesi onun tanrısal bir güç taşıdığının göstergesidir: Yaratıcılık. Evren’deki tek tanrısal varlık insandır yani... Tanrı’nın insanı yaratması bir ressamın resmi çizdikten sonra resmin içindeki birinin de ressamla aynı sanatkar özelliğe sahip olması ya da bir yazılımcının bir yapay zeka yaratıp o yapay zekaya da başka yapay zekalar yaratma özelliği vermesi gibi... İnsanı hayvanlardan, bitkilerden ve cisimlerden ayıran budur işte: Ruh! Bu da insanın amacının tekrardan tanrının yanına dönmesi olduğunu bize anlatır. Yani fiziksel dünyadan metafiziksel dünyaya bir yolculuk yaşıyoruz. Ama bu metafizikle uğraşarak, akıl almaz şeyler yaparak olmaz. Aksine aklımızı kullanıp fizik, kimya ve biyoloji açısından tanrıyı bulmalıyız. Doğayla iç içe olalım ki doğanın yaratıcısının doğayı nasıl yarattığını anlayalım. Her sanatçı sanat eserine kendinden bir parça koymuştur. Eğer sanatçının sanat eserini nasıl yaptığını merak ediyorsak sanat eserini incelemeliyiz. Yani Atatürk’ün de dediği gibi: “Hayatta en hakiki mürşit; ilimdir, fendir.”
morgan4658
Kadinlar evren disindan mi geldiler ?
maxwell4493
Evet sayılar sonsuza kadar giderse araları sonsuz olur diye düşünebilirsiniz. ama sonsuz iki türlü oluşabilir ya bir sürü sonsuz bir araya gelecek ya da sonsuz sayıda sınırlı sayıların bir araya gelmesiyle oluşabilir. İşte bizim sayılarımızda ikincisi gibi sayılar arasındaki boşluk sınırlıdır ama bu boşluklardan sonsuz tanesinin bir araya gelmesiyle sonsuz oluşabilir