morgan4658
optimus,
Sana bir cevabim olacak.
Dunyadaki 2 metre cubugun da , vakumdaki "olmaz ama farzedelim" dalga cubugun da donusundeki mekanizma aynidir.
cubugun en disindaki vektorel hiz ne kadar artarsa , o noktada zaman daralmasi olacaktir.Bu dunyadaki 2 metre cubukta sifira yakinken, bosluktaki cubukta, cubugun boyuna gore degisecektir.
Merkez sabittir, merkezden uzaklastikca zaman daralmasi olacak, her noktada zaman daha yavas akacak, nihayet dis noktanin vektorel hizi 300km/s oldugu an zaman duracaktir.cucuk bu nedenle hep ayni acisal hizla donecektir.( tekrar ediyorum maddeden yapilmamis, dalga bir farazi cubuk dedigim).Hizin artmasi icin ne kadar enerji verirsek verelim, zaman o noktada durdugu icin, o cubugun vektorel hizinin 300km/s ulastigi andaki noktada, butunlugu kaybolacaktir.
Ancak sorun su ki, kutlesiz bir cismi donduremeyiz.
morgan4658
optimus,
Sana bir cevabim olacak.
Dunyadaki 2 metre cubugun da , vakumdaki "olmaz ama farzedelim" dalga cubugun da donusundeki mekanizma aynidir.
cubugun en disindaki vektorel hiz ne kadar artarsa , o noktada zaman daralmasi olacaktir.Bu dunyadaki 2 metre cubukta sifira yakinken, bosluktaki cubukta, cubugun boyuna gore degisecektir.
Merkez sabittir, merkezden uzaklastikca zaman daralmasi olacak, her noktada zaman daha yavas akacak, nihayet dis noktanin vektorel hizi 300km/s oldugu an zaman duracaktir.cucuk bu nedenle hep ayni acisal hizla donecektir.( tekrar ediyorum maddeden yapilmamis, dalga bir farazi cubuk dedigim).Hizin artmasi icin ne kadar enerji verirsek verelim, zaman o noktada durdugu icin, o cubugun vektorel hizinin 300km/s ulastigi andaki noktadan sonra, butunlugu kaybolacaktir.
Ancak sorun su ki, kutlesiz bir cismi donduremeyiz.
optimus1009
bingooo my point exactly morgan;
evet döndüremeyiz.zaten gelmek istediğim yer orasıydı.iki dolanık elektron,molekül neyse artık bunlar arası hayal bir gerilim,ip kuvvet var.hayali derken olmadığı manasında değil, einsteinin hayali merkez kaç kuvveti gibi.
dolanık iki parcacık veya kütle bu gerilim yüzünden birinin titresimi,yönü,spini değişince diğeri de anında tersine etkiye maruz kalıyor.bu aradaki hayali ama gerçek kuvvete bağlı bir diğer parçacığı anında çekiyor/etkiliyor.gerilim zaten hep mevcut.iki elektron kaynaktan çıktığı anda mevcut.bu yüzden her ne kadar uzakta olsalarda anında tesir söz konusu.
bir sonsuz esneklikte ki ipin iki ucuna taş bağlayıp,sapanı gerip, sonra ;bu uçlarına taş bağlı mekaniği uzaya, burdan; taaa andromedaya atarsak bu iki taş dolanık olur.bunun gibi.yani arada ki ip esner uzar taşın biri andromedanın bir ucunda olsa diğeri evrenin sonunda olsada mekanizmamız dolanıktır.
tabi taşı elektron gibi kaçış mekanizmalı düşünmek lazım.çünkü hızı aradaki hayali ama gerçek ipi geriyor.saçma da olabilir ama bunu değerlendirecek kadar fizik bilgim yok :d saçma diyorsanız saçmadır xD
optimus1009
ip yerine halkalı demir yay gibi de olabilir.ikisi arasındaki kuvvet, ip,güçlü esnek yay/şey.artık neyse.
optimus1009
onun için örümcekle avı arasında ki gibi sürekli andrenalin, çekişme var demiştim.bu yüzden ipte gerilim mevcut her zaman.tam ifade edememişte olabilirim hayalimde ki bu şeyi ama böyle düşünüyorum.tabi yanlışta olabilir. bilmiyorum.
turker-turksever-21008
Nasıl kalkabilir ki