mustafa-sakizcioglu2453
Uzayda araclarin ilerlemesi icin kullandiklari etki kuvvetine havanın bile olmadığı bir ortamda ne tepki kuvveti oluşturuyor ilerlemesi ve yön değiştirmesi nasıl oluyor açıklayabilecek var mı
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Sorudan bir yanlış kanıya sahip olduğunuzu görüyorum.
Uzayda veya dünya da (atmosfer de) farketmiyor. Roketlerin çalışma sistemi aynı....
Kesinlikle havayı itmiyorlar...
Her iki durumda da, araçtaki yakıt moleküllerini iterken momentumdan kazanılan itki kullanılıyor.
Yani ısıtılarak hızlanmış gaz moleküllerinin momentumlarının yarısını aracı itmek için kullanılıyor.
etki=tepki meselesi...
Pervanelerde hava kullanılıyor. Çünkü pervane havayı sıkıştırarak, uçak ön-arka arası basınç farkı oluşturuyor.
Kazanılan hız ile kanatların aerodinamik yapısıda birleşince, kanat altı ve üstündeki hava arasında basınç farkı oluşuyor. Uçak böyle havalanıyor.
Ama bir pervaneli uçak uzayda olsaydı, hava olmadığı için hareket edemezdi.
Uzayda yön değiştirme de, dönülmek istenilen yönün tersine, ısıtılarak hızlandırılmış ve momentumu artmış bir miktar (yakıt, buhar, vs,) gazın bırakılması ile mümkün oluyor.
lonesome9148
çok daha önemli bir özeliği var bu konunun cevapları merakla bekliyorum uzay severler bilir
EM drive ??? :)
https://www.nationalgeographic.com/news/2018/05/nasa-emdrive-impossible-physics-independent-tests-magnetic-space-science/
https://www.xtrlarge.com/2016/11/24/nasa-em-drive-motor-fizik-sinir/
Nasıl çalışıyor? Yazılarda belirtildiği gibi, bir parçacık fırlatmıyor. Ve itmenin tersi yönünde, tepki de umulanın aksine olmuyor? :)
destroyer6419
em drive diye bisey yok ya. cahillik diz boyu
Peki .. :-)
Doğrusu ne o zaman?
destroyer6419
dogrusu em drive yok yani. nereden uyduruyosunuz bunlari. kaynak?
cuncan9377
Hareketin sebebi momentumun korunumu. Bir taş fırlatıp ona momentum kazandırdığımız zaman evrenin toplam momentumu korunacağı için vücudumuzda tam zıttı yöne momentum kazanır. Bu arada "momentum vektörel bir büyüklüktür." cümlesi bu örnekle daha bir anlam kazanıyor.
cuncan9377
Hareketin sebebi momentumun korunumu. Bir taş fırlatıp ona momentum kazandırdığımız zaman evrenin toplam momentumu korunacağı için vücudumuz tam zıttı yönde momentum kazanır. Roket ve yakıt ilişkisi de aynı şey.
optimus1009
dünyanın manyetik alanı,atmosferi ve kütle çekimi çalışmasını büyük ölçüde engeller fakat sürtünmesiz,yerçekimi olmayan ortamda yani uzayda çalışabilir.uzayda test edecekmişler.
https://www.xtrlarge.com/2016/11/24/nasa-em-drive-motor-fizik-sinir/
bence foton basıncı oluşturularak çalışabilir.uzayda gerçekten güçlü bir elektromanyetik kuvvet var.emdrive bu kuvveti(rezonans) bir şekilde tersine çevirip atomları titrestirerek itme sağlarsa çalışır.
optimus1009
elektron bir yörüngeden diğerine atlarken ışıma yapar fakat üst üste ışıma yaptıktan sonra enerjisi düşer.tek yapmamız gereken elektronu beslemek.radyasyonla.
bu da uzayda bolca var.dünya veya gezegenler üzerinde ki em kuvvet yetmez sanırım.burdaki radyasyondan kasıt ışığın tüm görülebilir dalga boylarıyla sınırlı kalmayan, tüm elektromanyetik dalga türlerini kapsayan bir alandır.bu da uzayda mevcut.elektronu besleyeceğiz.bu işe yararsa
emdrive çalısabilir bence.
Em drive'lar test aşamasında olsalarda alınan veriler, bir hareket-itki gücü sağladığı yönünde. Teyit edilmesi ve kesinleşmesi için, uzay boşluğunda deney yapılacak.
Bana göre, emdrive'ların çalışma mantığı çok makul ve çalışır.
Çünkü, bakış açıma göre tabi, bir akışkanın içinde, bir bölgede enerji yoğunluğu oluşturuluyor. Yani çevresine göre, bu bölgede bir yüksek basınç alanı oluşuyor.
Ancak esasen üzerinde durulması gereken ana nokta bence, hala üzerinde ısrarla durduğum, altta yatan "hareket'in mekanizması"nın ele alınması gerektiği.
Çünkü bir nesne nasıl hareket ediyor (yer değiştiriyor), bunun için uygulanan kuvvet, nesne üzerinde nasıl bir değişikliğe yol açıyor da, nesne hareket etmek zorunda kalıyor.
bu basit bir itme ile açıklaması değil.
O itme ile verilen enerjinin ve nesnenin her açıdan sorgulanması demek...
Hareket ile ilgili varsayımsal olarak yaptığım açıklama, (hem bu sitede, hem kitapta) bu durumu, her türlü hareket için ortak noktadan ele alıyor. İster emdrive, ister itme (etki-tepki), ister tosbağa hızı, ister ışık yüzdesi fark etmiyor. Mekanizma aynı, sonuçları hıza göre farklı.
Eğer bu mekanizma anlaşılırsa ve deneylerle de doğrulanma imkanı bulunursa, yarın öbür gün itme-tepki ve hatta em drive ötesinde, umulanın çok altında bir miktar enerji ile ivmesiz (ivmeye karşı dirençsiz) olarak çok yüksek hızlara çıkmanın mümkün olduğunu da görülüyor... :-) :-) :-)
Em drive bence de çalışabilir. Çünkü bir bölgede yüksek basınç alanı oluşuyor. Alçak basınç alanına doğru dağılırken, itme sağlıyor. Yani entropi'nin bir başka sonucu.
Ancak üzerinde durulması gereken, hareketin direk kendisi olmalı.Enerjinin kaynağı ne olursa olsun (itme, tepki, vurma, emdrive, vs.) bunlar önemli değil.
Önemli olan verilen enerjinin, nesnede ne tür değişikliğe yol açtığı ve nesneyi yer değiştirme moduna soktuğu? Hem de durduran ters yönde net bir kuvvet yok ise sonsuza kadar. (?)
Bu, verilen enerji ile nesnede kalıcı bir değişimin gerçekleştiğini ve bu enerji üstünde kaldığı sürece, bu değişim sonucu hareketin süreklilik arz edeceğini gösteriyor.
Hareketi, nesneye enerji aktarıldıktan sonra nesnenin durumu olarak her açıdan ele alınması gerekiyor.
Gerek bu sitede çeşitli tartışmalarda, gerek ise kitabımda ve blog sayfalarımda hareketin mekanizması ile ilgili bir açıklama varsayımı paylaştım. İlgilenen okur.
Bu açıklamanın deneye tutulma imkanı olursa, bir gün hareketin etki-tepki mekanizmasından bağımsız olduğu ve şu anki kullanılandan çok daha az enerji ile ivmesiz (harekete dirençsiz) olarak çok yüksek hızlara çıkmanın mümkün olduğu görülecek. :-) :-) :--)
Çünkü hareket, hızınız ne olursa olsun, harekettir ve alttaki mekanizma da aynıdır. Sadece hıza göre sonuçları farklılaşıyor.
morgan4658
Burtay Bey,
Verdiginiz linkte, NASA'nin calistigi one surdugu EM Drive'in falso oldugunu belirten calismalar yaziyor.
https://www.nationalgeographic.com/news/2018/05/nasa-emdrive-impossible-physics-independent-tests-magnetic-space-science/
mesela "“The ‘thrust’ is not coming from the EmDrive, but from some electromagnetic interaction,”
en onemlisi "When they turned on the system but dampened the power going to the actual drive so essentially no microwaves were bouncing around, the EmDrive still managed to produce thrust—something it should not have done if it works the way the NASA team claims." Mikrodalgalarin arindirilmasiyla bile, itmenin devam ettigi yaziyor.Nedeni de dunyanin manyetik alani.
Yaniliyorsam duzeltin lutfen.
Hayır, yanılmıyorsunuz. Doğru... Yazıdfa aynen belirttiğiniz gibi...Ve bu yüzden manyetik alandan uzakta, uzayda deney yapma ihtiyacı duyuyorlar.
Burada , bu motorun çalıştığını düşünmeme sebep olan şey ise, mikrodalga üretimi bittiği-kesildiği halde, itkinin devam ediyor olması...
Bu olayın etki-tepki süreci ile gerçekleşmediğini gösteriyor. Ayrıca artık araçtan bağımsız bir olgu ile oluştuğunu da gösteriyor.
Bildiğiniz gibi evreni bir akışkan gibiymiş olarak ele alıyorum. Bu yüzden üretilen mikrodalgaların, o bölgeyi daha çok kaynaştırdığını (kuantum düzeyinde), bölgenin basıncını (sıcaklığını da diyebiliiriz. Evren ortalamasının üstüne çıkmış olmalı.) artırıp, mikrodalga üretimi bittikten sonra da bölgedeki kaynaşma sürdüğü için itme sürüyor diye düşündüm...
Eğer haklıysam, uzayda yaptıkları deneyde iki sonuç bulmalılar.
1) Bölgedeki ısının (egsoz tarafıda diyebiliriz) yükseldiği...
2) Bölgedeki gamma ışını miktarının ortalama üstüne çıktığı (çünkü quantum kaynaşması daha çok olacak ve daha fazla madde-antimadde çifti üretilecek)
Hayır, yanılmıyorsunuz. Doğru... Yazıda aynen belirttiğiniz gibi...Ve bu yüzden dünyanın manyetik alanından uzakta, uzayda deney yapma ihtiyacı duyuyorlar.
Burada , bu motorun çalıştığını düşünmeme sebep olan şey ise, mikrodalga üretimi bittiği-kesildiği halde, itkinin devam ediyor olması...
Bu olayın etki-tepki süreci ile gerçekleşmediğini gösteriyor. Ayrıca artık itkinin araçtan bağımsız bir olgu ile oluştuğunu da gösteriyor.
Bildiğiniz gibi evreni bir akışkan gibiymiş olarak ele alıyorum. Bu yüzden üretilen mikrodalgaların, o bölgeyi daha çok kaynaştırdığını (kuantum düzeyinde), bölgenin basıncını (sıcaklığını da) artırıp, mikrodalga üretimi bittikten sonra da bölgedeki kaynaşma bir süre daha sürdüğü için itme sürüyor diye düşündüm...
Eğer haklıysam, uzayda yaptıkları deneyde iki sonuç bulmalılar.
1) Bölgedeki ısının (egsoz tarafıda diyebiliriz) yükseldiği...
2) Bölgedeki gamma ışını miktarının ortalama üstüne çıktığı (çünkü quantum kaynaşması daha çok olacak ve daha fazla madde-antimadde çifti üretilecek)
optimus1009
Güneş'in uzayda yol almasını sağlayan mekanizmaya benzer sanırım bu emdrive.Tamam galaksi merkezinde karadelik var ama bu tek başına yeterli değildir sanırım.
Güneş'te olan foton ışımaları sanırım Güneşi hareket ettiriyor.Sonuçta o kadar fotonun bir etkisi olmalı.manyetik bir iteleme olabilir.
pikacu9892
Yani gunes yuzeyinde bi patlama olursa gunes aksi yöndemi hareket edecek
Pek aynı mekanizma diyemem... Güneş hem genişleme ile hem de samanyolu ile birlikte hareket ediyor.
Eğer galaksi dışında olsaydı bile her yöne doğru uygulayacağı basınç eşit olacağı için, em kaynaklı hareket farkedilmezdi bence...
Şöyle bir benzetme ile anlatayım. Eğer su buharı bir ortamda. bir nesnenin sadece bir yönünde, yüksek frekanslı ses dalgaları ile su moleküllerinin hareketlerdirildiğini düşünün. Hareketli moleküller. nesneye çarparak kinetik enerji uygulayacak ve itki sağlayacaktı...
Em drive konusunda ise teorik olarak, kinetik enerji aktaracak molekül yok. Direk uzay-zaman dokusundaki bir bölgede enerji yoğunluğu artırılıyor. Entropi gereği bu enerji dağılırken, nesneyle planck mesafesi genişliğinde etkileşime girip, bu düzeydeki titreşim genliklerini yükseltiyor.
Varsayımıma göre titreşim genlik farklılığı ivmenin+eylemsizliğin, düzenli genişliği ise hareketin sebebi...
Gene benzetme olarak; bir yılanbalığının yüzüşü gibi. ivmelenirken kuyruk kısmı daha geniş bir genlikte titreşir. Tüm vücudu eşit genlikte titreştiğinde-kıvrıldığında ise artık hızı sabittir.
pikacu9892
Uzat gemisimi tone uzaya kimse cikmamiskurgu yalan hata dunya duz hata uzay diye bisi yok hata uzay bislugu diye biside yaok hani 5 duyu organindanbiriydi somutu hani lan uzay boslugu yok oksini ida eden tobe