athena4296
Big Bang (Büyük Patlama) teorisine göre evren bir atomun patlamasıyla ortaya çıkmıştır.Peki atomun patlamasını sağlayan etkenler nelerdir?
destroyer6419
Atomun patlamasiyla ortaya cikmamistir
numb7281
Bir atomun patlaması değil de yoğun bir enerjinin genişlemesi sonucu oluştuğu düşünülüyor. Ancak bu yoğun küme(ya da her neyse) nereden çıktı nasıl genişledi tam aydınlatılamadı diye biliyorum.
optimus1009
Ters yazmıssın.Atom dediğin bigbangle ortaya çıkmış oluyor bu teoride zaten.
İlk patlamada atom çekirdeğini oluşturan 3'lü olusmamıstı daha.İşte patlamadan sonra bu atom altı parçacıklar veya enerji dalgaları bağ kurarak atomu yani atom içinde ki protonu, elektronu oluşturmuş.sonra proton elektrona bağlanmıs ve hidrojen atomu dediğin aslında element olan bir gaz çeşidi oluşmuş.Ki evrenin başlangıcında 4 temel kuvvet ile ilk oluşup açığa çıkan temel bir enerji kaynağı olmustur.Sonrası malum işte diğer elementler için böylece zemin hazır olmuş.
optimus1009
Ters yazmıssın.Atom dediğin bigbangle ortaya çıkmış oluyor bu teoride zaten.
İlk patlamada atomu oluşturan 3'lü olusmamıstı daha.İşte patlamadan sonra bu atom altı parçacıklar veya enerji dalgaları bağ kurarak atomu yani atom içinde ki protonu, elektronu oluşturmuş.sonra proton elektrona bağlanmıs ve hidrojen atomu dediğin aslında element olan bir gaz çeşidi oluşmuş.Ki evrenin başlangıcında 4 temel kuvvet ile ilk oluşup açığa çıkan temel bir enerji kaynağı olmustur.Sonrası malum işte diğer elementler için böylece zemin hazır olmuş.
athena4296
Yoğun enerji kümesini patlamaya iten nedir?Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum.
optimus1009
beyza bu konu hakkında ortada fazla bilgi yok ama kendi fikrimi yazacak olursam.
ergime ile patlamıs olabilir.şimdi ilk basta sicim denen o küçük saf enerji dolu, yüksüz, durgun parçaları referans alacak olursam; o sicimler iç içe çöküp bu sonsuz tekil yoğunluğu oluşturmuş olabilir.
Güneşteki füzyon tepkimelerine benzer sekilde yani.Ama burada ki enerji daha farklı bir tür enerji olmalı.Neyse işte konuya dönecek olursam. Bu sicimler iç içe çöktükçe birbiriyle bağ yapıp farklı parçacıkları oluşturmuşlardır.sonra o parçacıklar da içe çöküp baska parçacıkları. Sonra onlarda içe çöküp baska...böyle böyle dıştan içe doğru sicim(saf enerji),parçacık 1,parçacık 2,3,4 5...(isim koyamayacam teori yapıyorum :D) diye diye en sonunda atom parçalarına kadar gelmiş olabilir.neyse devam edersek;
Sonracığıma işte kuark altı parçacıklar(var mı yok mu bilmiyorum ama teorime göre olması gerek :D) neyse bunlarda kütle çekim ile içe çöküp birleşerek elektronları oluşturmuş olabilir mi?teorime göre olması gerek neyse işte sonra çekirdekte biriken bu elektronlar milyonlarca sıcaklığa ulaşıp bunlarda birbirini itmesi gerekirken kütle çekimini yenemeyip birbirleri içine çökmüşlerdir belki. Böylece eksi yüklü elektronlar birleşerek pozitif yüklü protonları oluşturmuştur.proton derken bildiğimiz proton değil onun küçüğü. Böylece içe çökme daha da hız kazanmış ve protonlar milyon derece sıcaklığa ulaşmıştır sonra bunlarda elektron çekip nötr hale gelip nötronları oluşturmuştur. Sonra olacak şeyde nötron yıldızlarında ki gibi bir patlama...Nötronlar notron basıncıyla artık içe çökemeyince patlayıp bigbang olmuş olabilir. Ve böylece bu dıştan içe olan;
sicim,parçacık1,p2,p3,p4,...karanlık enerji,karanlık madde,kuarklar,elektron,proton,nötron diye sıcak yoğun bir tekillik oluşmuş ve notron basıncıyla içten dışa doğru patlayıp uzayı oluşturmuş olabilir.Sonra oluşan evren içine nötronlar yayılıp bozunup proton ve elektronlarına ayrılmış.Sonra elektron proton ile bağ kurup kararlı hale gelmiş ve hidrojen elementini oluşturmuş.Böylece atom ortaya çıkmış.
Biraz sallamasyon oldu ama aklıma baska bişe gelmedi.idare et :D maksat beyin fırtınası olsun. saçmalamısta olabilirim.ama neyse buraya kadar okuyup yorulduysanız tesekkürler.
Tabi birde anti madde var. Onuda toriye sıkıstıracaktım ama okadar bilgim yok. Bu da bu yoğun katmanın bir yerinde oluşmuş olabilir.
optimus1009
Sanırım, senin dediğin gibi ; atom parçacıkları, bingbangi olusturan tekillik içinde de oluşmuş olabilir. :D
optimus1009
Sanırım, senin dediğin gibi ; atom parçacıkları, bigbangi olusturan tekillik içinde de oluşmuş olabilir. :D
numb7281
Benim aklıma da şu takıldı: Bu atom altı parçacıkların bir sonu var mı acaba? Yani teknoloji ve zihnimiz geliştikçe daha alt parçacıkları keşfediyoruz. Yukarıda da bir arkadaş kuark altı parçacıklardan bahsetmiş. Bir sonu var mı sizce? Bence olmalı ama olmaması da mantıklı. :S
optimus1009
Sonu olmalı. Çünkü birşeyi sonsuza kadar ikiye bölemeyiz.Fisyon gerekir bir noktadan sonra. Fisyon 1,Fisyon 2,f3,f4... diye diyede geriye taaa sicimlere(teoride boyutsuz,zamansız,mekansız sanal saf enerjiye) kadar gitmesi gerek.Yani bence görünen o ki evren fraktal geometri yapmayı seviyor :d
Fraktal geometriyi kullanarak evrenin şeklinide çıkarırız gibi geliyor bana.
optimus1009
Benim anlatmaya çalıştığım bigbang genelin bildiği dışında oldu biraz. Çünkü ben sıfır hacim, sonsuz kütle gibi bir durumu mantıklı bulmuyorum.eğer orda oluşmaya başlayan birşey varsa ve zaman işliyorsa ardından mekanın olmayacağını söylemenin hiç bir mantığı yok.0 yarı çaplı küre nedir?orda oluşmaya başlamış bişey varken, zaman işlemeye baslamısken bunu kabul edemem."tüm evren 0 büyüklüğündeki tek bir noktaya ( 0 yarıçaplı bir küreye) sıkışmıştı. O zaman, evrenin yoğunluğu sonsuz olmalıydı" demek bildiğin orda bişey yok demek. Ama bişey oluşmuş ki patlamıs 0 olamaz. Sadece sicimler bu mantığa yakın olabilir.negatif sanal kütle olarak.bu sicimlerde bildiğin ışığın baska bir versiyonu(ipliksi filan da değil).durağan halde enerji dolu ama kütleleri yok. Yeni çıkan kütle tarifi ile sanal kütleleri var.işte hersey bu sanal kütleli ışıktan oluşmuş olmalı bence. Zaten bu ışık fizikte heryerden farklı türde çıkıyor. Şüpheleniyorum ondan :D
optimus1009
İlk yorumuma benzer seyler söyleyen makaleler de var ama onlarda da atomun nasıl oluştuğu yazmıyor.Yani bu kuarklar nasıl oldu da birleşti uzayda ve protonu meydana getirdi bu sorunun(nasıl'ın) cevabı yok.gene elektron nasıl oluştu aynı şekilde cevabı nedir yazmıyor.sadece bigbang patladı oluştu diyorlar ama e nasıl oluştu :D
Önemli olan bu zaten :d
erkan-yilmaz2496
Allah (C.C) ol demesi her şey için yeterlidir. Asıl sorular bundan sonra şunlar olmalıdır; uzay boşluğu bu patlama ile mi oluştu yoksa uzay vardı da bu patlama bu boşlukta mı oluştu? Patlama ile ortaya çıkan madde uzayın sınırlarına doğru hala ışık hızında mı ilerliyor? Patlamanın oluştuğu noktada maddeden eser kalabildi mi? Evren Yoyo gibi fırlatıldığı noktaya geri mi dönüyor ? Samanyolu Galaksisinin merkezindeki karadelik bütün sistemi canavar gibi yutuyor. Bütün galaksilerde son bu şekildeyse oluşan devasa karadelik kümeleri tekrar birbirine yakınlaşarak başlangıca mı dönecekler? Yoksa Karadeliklerin amacı uzayda yavaşlamayı sağlayıp bir nevi frenlemeyi mi sağlamak?
erkan-yilmaz2496
Allah(C.C) ol demiş olmasın yeterli değil mi?
optimus1009
Şimdi Erkan, Allah herşeyi neden sonuç ilişkisi içinde yaratmış.Sebepler alemi diyoruz buraya.Onun için protonun,elektronun oluşmasının da bir neden sonuç ilişkisi olması gerek.
Senin dediğin ol emri ilk neden.Ve ancak sicimlerin titreşime geçip hareket etmesinin nedeni olur.Bu emir( ses ile) sicimler titreşime geçmiş ve hala daha da titreşiyorlar diyebiliriz.Yalnız sicim derken benim anladığım ışığın türevsiz,yalın,öz hali.İnce,parçacık,ipliksiler değil.
Bana göre herşey saf ışıktan oluşmuştur.Tüm madde,sanki ışık enerjisinin farklı frenkaslarda üst üste örülmüş,katılaşmış hali gibi geliyor.Eğer fizikçiler herşeyin teorisini yazacaklarsa ışıktan başlamalılar bence.Tabi Allah'ın bu ol emri mekanik bir dalga değil.Artık nasıl bilmiyorum ama işte o ol emri ile bu sicimler harekete geçmiş ve iç içe çökmüş. Yani o ışık enerjisi titreşip,yoğunlaşıp,içe çöküp,kızarıp...
çökerkende katmanlar halinde,katman katman
parçacıkları,karaenerjiyi,karamaddeyi,notronu en son içte (veya kuarklar, içte ne oluşur en son bilmiyorum :D) neyse işte sora daha çökemeyip oluşan iç basınçla patlamış ve tüm bu parçalar dıştan içe doğru yine o saf ısık içinde hızla yayılıp uzayı teoride oluşturmuş gibi geliyor bana.
optimus1009
Şimdi Erkan, Allah herşeyi neden sonuç ilişkisi içinde yaratmış.Sebepler alemi diyoruz buraya.Onun için protonun,elektronun oluşmasının da bir neden sonuç ilişkisi olması gerek.
Senin dediğin ol emri ilk neden.Ve ancak sicimlerin titreşime geçip hareket etmesinin nedeni olur.Bu emir( ses ile) sicimler titreşime geçmiş ve hala daha da titreşiyorlar diyebiliriz.Yalnız sicim derken benim anladığım ışığın türevsiz,yalın,öz hali.İnce,parçacık,ipliksiler değil.
Bana göre herşey saf ışıktan oluşmuştur.Tüm madde,sanki ışık enerjisinin farklı frenkaslarda üst üste örülmüş,katılaşmış hali gibi geliyor.Eğer fizikçiler herşeyin teorisini yazacaklarsa ışıktan başlamalılar bence.Tabi Allah'ın bu ol emri mekanik bir dalga değil.Artık nasıl bilmiyorum ama işte o ol emri ile bu sicimler harekete geçmiş ve iç içe çökmüş. Yani o ışık enerjisi titreşip,yoğunlaşıp,içe çöküp,kızarıp...
parçacıkları,karaenerjiyi,karamaddeyi,notronu en son içte (veya kuarklar, içte ne oluşur en son bilmiyorum :D) neyse işte sora daha çökemeyip oluşan iç basınçla patlamış ve tüm bu parçalar dıştan içe doğru yine o saf ısık içinde hızla yayılıp uzayı teoride oluşturmuş gibi geliyor bana.
optimus1009
optimus1009
optimus1009