mzgnccn8702
benim yazdığm denklemler karışık gelirse vide supra nın atığı linklere bakabilirsnz iki farklı kütleye ve hıza sahip kamyonlar var. biraz zor olacak belki sizin için ama hala anlayamazsanız küçük kamyonu sinek gb düşünün
necmi-tufek7866
Toplam momentumun korunmasına itiraz eden mi var? Önemli olan iki cisim çarpıştığında momentumun hangisi tarafından aktarıldığı, hangisinin momentumu kaybettiği. Sorudaki sinek zavallı bir obje olarak toplam momentumun etkisini hissedecektir ve bu kuvvet onu cama yapıştıracaktır. Eğer sinek arabaya uyguladığı kuvvete eşit bir kuvvetle karşılaşmış olsaydı bu durum sadece iki sineğin çarpışması durumu olurdu.
Benim anlamam pek önemli değil de denklemler döktürmekle havalı ve bilgili göründüğünüzü sanıyorsanız ben etkilenmem.
Şimdi hangi denklemle yanıt verirsiniz bilmemem ama, iki sineğin çarpışmasıyla, bir sinek ve hızlı bir arabanın çarpışmasının sinekte aynı hasarı meydana getireceğini, aynı kuvvetle karşılaşacağını savunuyorsanız benim size söyleyecek başkaca sözüm yoktur.
mzgnccn8702
necmi seni etkeleme çabasında değilim dönüp dolaşıp aynı noktada takılı kalıyorsun. kulandığım denklemlere gelirsek buna bildiklerini bir veriye dayandırmak deniyor senin gb eksik bilgilerle ortalığı karıştırmaktan iydir. bu yüzden seninle konuşmanın zaman kaybı olduğunu söylemiştim dediğin dedik.daha ilk paragrafta demiştim zaten ivmelenmeler eşit olmayacak bu yüzden küçük olana büyük hasar alıyor(çünkü kütle sabit kabul ediliyor haliylen momentumdaki değişim de hıza bağlı olmuş oluyor ..).
necmi-tufek7866
Peki o zaman sorudaki gibi "arabanın sineğe uyguladığı kuvvet ile sineğin arabaya uyguladığı kuvvet eşittir. Doğru mu yanlış mı" sorusuna benim verdiğim "yanlış" yanıtını teyit etmiş olmuyor musunuz? Neye itiraz ediyor, nerede anlaşamıyoruz?
Bir kez daha söyleyeyim...
Eylemsizlik kütlesi etki eden bir kuvvete aynı kuvvetle karşı koyar. Yani bir duvarı iterseniz duvar da size aynı kuvvetle karşı koyar. Bu yasadır.
Ama, cisimler hareketliyse o zaman momentumları (kütle x hız) işin içine girer. Hesaplamayı buna göre yapmak gerekir ve o zaman kimin ne kadar hasar alacağı ne kadar bir kuvvete maruz kalacağı ortaya çıkar. Ve bu kuvvet de eşit değildir. Çünkü cisimler eşit değildir.
Hepsi bu...
mzgnccn8702
İkisi de birbirine eşit ama zıt yönde kuvvet uygular. Ben bu konuda daha bir şey söyleyemiycem. Çünkü bundan sonra söyleyeceklerim öncekilerden pek farklı olmayacak .
vide-supra1191
Yahu necmi bey cisimler hareketli değilse zaten nasıl çarpışacaklar?? Eğitim hayatınızda hiç mi bir çarpışma örneği çözmediniz? Sürekli "hesaplamayı buna göre yapmak gerekir" şeklinde cümleler kuruyorsunuz ama ne denklemleri ne de yasayı dikkate aldığınız yok (yok saymadığınız zamanlar dışında). Şimdi siz şu iki sineği kağıt üzerinde çarpıştırır ve mzgnccn'nin de belirttiği denklemler ile işlemleri yapabilirseniz eğer bu kadar konuşmaya gerek kalmadığını göreceksiniz. Şu gerekli işlemleri yapında hem siz hem de biz sizin egonuzdan bir zahmet kurtulmuş olalım.
necmi-tufek7866
Benim egom yok ama sizin yanlış şeyleri savunmak pahasına bana karşı özel bir antipatiniz var. Ve sanırım bunu sürdürmeye de devam edeceksiniz. Bu yüzden ne fizik, ne bilim umurunuzda olmayacak ve bu arada yanlış bilgilerle başka insanlara zarar vermiş olacaksınız. Benim yüzümden bir tek insana en küçük bir sıkıntı gelirse en istemediğim şey olur.
En iyisi siz gençleri egolarınızla başbaşa bırakmak.
Not: Yukarıdaki çarpışmanın denklemi o kadar kolay ki bunu ben dahil herkes yapabilir. Sırf sizi daha fazla zor duruma sokmamak için yazmıyorum. Benden kurtulmak istiyorsanız söylemeniz yeterliydi. Her şeyi yakıp yıkıp zarar vermeye gerek yok.
Hoşçakal.
necmi-tufek7866
Biri sabit diğeri hareketli olduğunda eylemsizlik kütlesinin karşı koyması, harekete direnmesi anlamına geliyor. Çarpışma için iki cismin de hareketli olması gerekmez. Araba duruyor olsaydı sinek aynen başka bir sinekle çarpışmış gibi etkilenirdi.
mzgnccn8702
"Cahilin cahilliğini kanıtlamak kolaydır fakat ona itiraf ettirmek güçtür."
mehmet-ali8832
iki tarafın da uyguladığı kuvvet eşittir. Yukarıda bileşke kuvvet gibi düşündüğüm için yanlış cevap verdim. Burada sorulan soru iç kuvvetlerdir. Etki-tepki prensibine göre bu kuvvet her zaman eşittir. Bir cisme uygulanan F kuvvetine karşılık mutlaka aynı miktarda F tepkimesi gelmelidir. Bu prensip olmasaydı cisimlerin birbirinin içinden geçmesi gerekirdi.
vide-supra1191
Necmi Bey tek söylemek istediğim şey her etkiye karşılık eşit ve zıt yönlü bir tepkinin olduğu. Zor durumda kalmaktan çekinseydim eğer sizin doğru olmadığını düşündüğüm fikirlerinize itiraz etmezdim. Son yazdıklarımda biraz ileri gittiysem kusura bakmayın.
Duvar, eylemsizlik kütlesi yüzünden harekete direnç göstermez. Eylemsizlik kütlesi genelde bir cismin harekete karşı koyma eğilimi olarak açıklanır ki cisim ancak hareket ettiği zaman eylemsizlik kütlesi bilinebilir. Duvar hareket etmez. Mesela uzay istasyonlarında astronotları ivmelendiren ve gereken kuvvete göre kütle hesaplayan tartılar bulunur. Yani eylemsizlik kütlesini doğru kullanmıyorsunuz.
Hareketli araba-hareketli sineği konuşurken bir anda iki tane hareketli sineği örnek verdiniz. Çünkü kuvvetleri değil impulsları düşünerek hataya düştüğünüzü fark etmiyorsunuz. İki sineğin birbirlerine uyguladıkları kuvvetler, araba ve sinek sisteminden elbette daha küçük olacaktır. Fakat kaçınılmaz olarak her sistem kendi içerisinde eşit ve zıt yönlü kuvvetler barındırmak zorundadır.
necmi-tufek7866
Bir sinek duran bir arabaya çarptığında uyguladığı kuvvete eşit bir kuvvetle karşılaşır. Çünkü aracın eylemsiz kütlesi aynı şekilde karşılık verir. (Sinek küçük olduğu için dikkatten kaçıyor ama çarpan cisim duvarı oynatacak kadar güçlü olsaydı duvarın eylemsiz kütlesi hesaba katılacaktı.)
Sineğin duvara çarpması iki sineğin çarpışması sonucu meydana gelen etkiye eşdeğerdir. Çarpışan sineklerin momentumları da eşit ve aynı güçtedir.
Ama sinek hızla hareket eden bir arabaya çarptığında bu kez aracın çok fazla momentumu artı olarak etki edecek ve sineği cama yapıştıracaktır. (Hiç bir sinek kendisini parçalara ayıracak kadar kuvvetle bir yere çarpamaz. Ona kendi gücü ve cisminden çok fazla momentum yüklenmiş olması gerekir. Bu da çarpışma sırasında aracın momentumudur.)
Hepimiz aynı olaya aynı yerden bakmıyor olabiliriz. Ya da konuyu tam olarak bilmiyor olabiliriz. Tartışma bilgi çerçevesinde yapılır ve kişisel sataşmalara girilmezse anlaşamayacağımız hiç bir şey olmaz. Anlamayan ya da anlamak istemeyen varsa da zorla anlatmak gerekmez. Zaten herkes fikrini özgürce beyan edemeyecekse burada neden yazıyoruz ki?
mzgnccn8702
Necmi çok saçma beyanlarda bulunuyorsun ve istisnasız sürekli nutuk çekiyorsun. Kavramları açıklayınca kopyala yapıştır yaptığımı söyledin, fikrimi desteklemek için denklem yazdım hava mı atıyorsun dedin, burada senin dışında her şeye ve herkese muhalefet başka bir kişilik görmedim. Gelişigüzel bir şekilde saygısızca konuşuyorsun. Sayın, bey gibi kelimeleri kullanmakla saygılı olunmuyor yazdıklarınla rengini gayet belli ediyorsun
hknqq7789
YANLIŞ // sinek arabaya yapırsa arbanın kuvveti büyüktür. araba sineğe yapışırsa sineğin kuvveti büyüktür.
hknqq7789
sinek arabaya yapışırsa arabanın kuvveti büyük, araba sineğe yapışırsa sineğin kuvveti büyüktür.
sayo-cooper3138
arabanın kütlesi nşa da sineğin kütlesinden büyüktür. newtonun temel yasası f=ma dan ivmelenme oranlarına bakacak olursak sineğin arabadan daha çok ivmelenmiş olması gerekir kütlesi de arabanın kütlesinden daha küçük olduğuna göre karşılıklı bir denge söz konusu olabilir. yalnızca kişisel yorumlarım.
salih-imert3741
Einstein'ın teorilerinden birine benziyor gibi:)
atilla-t8967
Soruyu okuduğumda çarpma durumunu düşündüğüm zaman aklıma tek durum değil 2 durum geldi. Üzerinde hız olan arabanın hareketsiz sineğe çarpması veya ivmelenmiş bir sineğe çarpması.İlk durumdaki sinekle,ikinci durumdaki sinek arabaya farklı kuvvetler uygulamış olmaz mı? Hal böyleyken araba da iki durum için farklı kuvvetler uygulamalı.
atilla-t8967
Burda işin içine hareket girdiği için, üzerinde hız olan sineğin hareket yönüne(arabayla aynı yönde giderken çarpışma veya zıt yönde giderken çarpışma) bağlı olarak bile farklı kuvvetler oluş maz mı?Ben fizikçi değilim,sadece beyin fırtınasına katılmak istedim.Doğrusunu siz daha iyi bilirsiniz.Selamlar.
saber1919
Hareketin 3 yanlış yasası ve üzerinde bunu bilmiyormuş gibi tartışan insanlar newtonun hareket yasaları sadece test çözmeye yarar