suleyman-erdem3472
BİR SİNEK HAREKET HALİNDEKİ ARABAYA ÇARPTIĞINDA SİNEĞİN ARABAYA UYGULADIĞI KUVVET ARABANIN SİNEĞE UYGULADIĞI KUVVETE EŞİTTİR ? DOĞRUMU YANLIŞ MI ?
kapandi7938
İki hareketliliğin hızına bağlı.
mzgnccn8702
Bence doğru olabilir. Çünkü Newton un hareket yasalarından üçüncüsü yani etkiye-tepki var. Sadece araba sineğin üstüne bir kuvvet uygulamaz, sinek de arabaya aynı büyüklükte fakat zıt yönde bir kuvvet uygular(F=-F). Burada arabanın güçlü olması biraz yanıltıcı gibi duruyor yani eğer eşit ise sinek neden ölüyor diye düşünebilirsiniz ama kuvvetler eşit fakat ivmeler eşit değil. Burada zayıf olan hangisiyse o daha büyük bir ivme kazanıyor. (İtme=momentumdaki değişim=kütle x hızdaki değişim) arabanın sineğe uyguladığı etki=sineğin arabaya uyguladığı etki, arabanın sineğe uyguladığı tepki= sineğin arabaya uyguladığı tepki
mzgnccn8702
Bence doğru olabilir. Çünkü Newton un hareket yasalarından üçüncüsü yani etkiye-tepki var. Sadece araba sineğin üstüne bir kuvvet uygulamaz, sinek de arabaya aynı büyüklükte fakat zıt yönde bir kuvvet uygular(F=-F). Burada arabanın güçlü olması biraz yanıltıcı gibi duruyor yani eğer eşit ise sinek neden ölüyor diye düşünebilirsiniz ama kuvvetler eşit fakat ivmelenmeler eşit değil. Burada zayıf olan hangisiyse o daha büyük bir ivme kazanıyor. (İtme=momentumdaki değişim=kütle x hızdaki değişim) arabanın sineğe uyguladığı etki=sineğin arabaya uyguladığı etki, arabanın sineğe uyguladığı tepki= sineğin arabaya uyguladığı tepki
necmi-tufek7866
Kuvvetler elbette eşit olacaktır. İvmelenme eşit değilse o zaman hızlar da eşit değil demektir. Yani soru eğer (Hareket halindeki araba) şeklinde olmasaydı, araba duruyor olsaydı doğru olacaktı. Eğer her ikisi de hareketli ise hareketler toplanacak, etki öyle hesaplanacaktır.
Yani yukarıdaki sorunun yanıtı "yanlış" olacaktır.
necmi-tufek7866
Kuvvetler elbette eşit olacaktır. İvmelenme eşit değilse o zaman hızlar da eşit değil demektir. Yani soru eğer (Hareket halindeki araba) şeklinde olmasaydı, araba duruyor olsaydı doğru olacaktı. Eğer her ikisi de hareketli ise hareketler toplanacak, etki öyle hesaplanacaktır.
Yani, yukarıdaki sorunun yanıtı "yanlış" olacaktır.
vide-supra1191
Arabanın duran sineğe çarpmasıyla sineğin duran arabaya çarpması arasında bir fark yoktur, her ikisinin hareketli olmasının da bir fark yaratmadığı gibi. Arabanın ya da sineğin ivmeli olması ise dış bir kuvvetin daha sistrme etki ettiği gösterir ve buna göre hesap yapmak gerekir. Çünkü momentumda zamanla değişim gözleniyorsa bu ancak başka bir kuvvetin etkisi ile gerçekleşir. (F=dp/dt) Fakat bunların aktarılan kuvvetlerin eşit ve zıt yönlü olduğu gerçeğiyle bir alakası yoktur.
Kuvvetlerin eşit olmasının nedeni de momentumun korunma isteğinden dolayıdır. Arabanın sineğe daha büyük bir kuvvet uygulayabileceği düşünmek masada duran kalemin kendi kendine masayı delmesini düşünmeye benziyor.
necmi-tufek7866
Burada söz konusu olan eylemsizlik kütlesinin direncidir.
Bir duvarı iterseniz, duvar da size aynı kuvvetle karşı koyar. Burada kuvvetler eşittir. Ama hareket varsa o zaman hızların (momentumların) toplam etkisi sineği cama yapıştırır, kazımak zorunda kalırsınız.
mehmet-ali8832
Sineğin arabaya uyguladığı kuvvet ile arabanın sineğe uyguladığı kuvvet tabii ki de eşit olmaz. Sineğin momentumu ile arabanın momentumu arasında çok büyük bir fark olduğunu söylemeye gerek bile yok. Kuvvet eşitliği dengedeki cisimler için geçerlidir. Örneğin sinek duran aracın üzerine konmuş olsaydı, sineğin araca, aracın da sineğe uyguladığı kuvvet eşit olurdu. Burada denge durumu söz konusu değildir.
vide-supra1191
Hareketli cisimlerin çarpışmadan önce momentumlarının farklı ya da aynı olmasının konuyla alaklası yoktur. Dengelenmemiş kuvvet olsaydı basit olarak araba artan ivmeli hareket yapıyor olurdu ki bu durumda motorun kuvveti de sisteme dış bir etki olarak eklenmesi gerekirdi.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/truckc.html
https://physics.stackexchange.com/questions/54150/small-car-colliding-with-large-truck
vide-supra1191
Necmi bey sineğin cama yapışması olarak verdiğiniz olay aslında sineğin momuntum değişiminin arabanınkine nazaran çok büyük olmasından dolayı sineğin şeklinde meydana gelen değişimin dramatik halidir. Her etkiye eşit ve zıt büyüklükte bir tepki vardır ve bu nedensellik ilkesinin değişmesini düşünmek dediğim gibi kalemin masayı kendi kendine delmesini beklemeye benziyor.
vide-supra1191
Necmi bey sineğin cama yapışması olarak verdiğiniz olay aslında sineğin hız değişiminin arabanınkine nazaran çok büyük olmasından dolayı sineğin şeklinde meydana gelen değişimin dramatik halidir. Momentum değişimi eşit olduğundan dolayı itme(impuls) ve kuvvetler de eşit olacaktır, ya da kuvvetler yasa gereği eşit olduğundan momentum değişimleri eşittir de denebilir. Her etkiye eşit ve zıt büyüklükte bir tepki vardır ve bu nedensellik ilkesinin değişmesini düşünmek dediğim gibi kalemin masayı kendi kendine delmesini beklemeye benziyor.
onur-cem-dag8483
evet eşittir sorunuz çok açık ve cevabıda çok net EŞİTTİR ( newtonun hareket yasaları 3. yasa) sinek arabaya çarptığında uyguladığı kuvvet değerinde bir tepki kuvveti alıcaktır NEDENİ : sinek arabaya çarptığı anda durucaktır bunun için sineğin arabaya uyguladığı kuvvetin yok edilmesi lazım yani uygulanan kuvvete zıt kuvvet uygulanmış olucak etkiye zıt olan tepki kuvveti iki zıt vektörün birbirini götürmesi içinde eşit büyüklükte olması gerek . umarım net cevap amışsınızdır saygılar...
necmi-tufek7866
Vide supra,
Siz soruyu anlamamış olabilir misiniz acaba?
Hareket halindeki arabaya çarpmaktan bahsediliyor. Şimdi bu bağlamda sizin kaleminiz durduğu yerde masayı delemez. Ama bir kaç km/sn hızla hareket halindeyken çarparsa delebilir mi? Masa çok sağlam olmasa mesela? Ya da karton kutu olsa?
vide-supra1191
Masada dengelenmiş halde duran bir kalemin bir anda masayı delmesini örneğini dikkat çekmek için vermiştim. Çünkü araba ve sineğin birbirlerine eşit ve zıt yönlü kuvvetler uygulamadığını söylemek en az bu örnek kadar absürt bir yaklaşım Necmi bey.
vide-supra1191
Masada dengelenmiş halde duran bir kalemin bir anda masayı delmesini örneğini dikkat çekmek için vermiştim. Çünkü araba ve sineğin birbirlerine eşit ve zıt yönlü kuvvetler uygulamadığını söylemek yoktan bir enerji ya da kuvvetten söz etmek anlamına geldiğinden dolayı en az bu örnek kadar absürt bir yaklaşım Necmi bey.
mzgnccn8702
p_1=m_1x v_1(birinci cismin momentumu) ∑▒〖F1=m_1 a=(d(v_1))/dt=dp1/dt〗 , (momentum zamana bağlı olarak değişiyor)
p_2=m_2x v_2 (ikinci cismin momentumu) ∑▒〖F2=dp2/dt〗
(F1) ̅=-¯F2 → ¯F1+¯F2=0 (kuvvetler eşit ama zıt yönlü)
(d¯p1)/dt + (d¯p2)/dt= d/dt (¯p1+¯p2)=0
(toplam momentumların zamana göre değişimi)
Toplam momentumun zamana göre değişimi sabittir yani “0”
m1 ve m2 kütleli cisimler çarpışınca;
∆¯p1 =∫_(t(ilk))^(t(son))▒¯F1dt , m1 e m2 tarafından verilen itme
∆¯p2= ∫_(t(ilk))^(t(son))▒¯F2 dt, m2 ye m1 tarafından verilen itme
Newton’un üçüncü yasası gereği;
∆(p_1 ) ̅=-∆(p_2 ) ̅ , ∆(p_1 ) ̅ + ∆(p_2 ) ̅ =0
(bunlar genel bir kural, toplam momentum tüm çarpışmalar için korunur. Yani aslında birinin kaybettiği momentumu diğeri kazanır, toplam momentum da bu sayede korunmuş olur. Çok şekilcisiniz çarpışan iki sinek olsaydı o zamanda eşit mi diyecektiniz soruda hangisi daha hızlı ve hangisinin kütlesi daha fazla bilmiyoruz bu da bir yasa hepsine uygulanabilir)
p_1=m_1x v_1(birinci cismin momentumu) ∑▒〖F1=m_1 a=(d(v_1))/dt=dp1/dt〗 , (momentum zamana bağlı olarak değişiyor)
(bunlar genel bir kural, toplam momentum tüm çarpışmalar için korunur. Yani aslında birinin kaybettiği momentumu diğeri kazanır, toplam momentum da bu sayede korunmuş olur. Çok şekilcisiniz çarpışan iki sinek olsaydı o zamanda eşit mi diyecektiniz soruda hangisi daha hızlı ve hangisinin kütlesi daha fazla bilmiyoruz bu da bir yasa hepsine uygulanabilir)
mzgnccn8702
atığım denklemlerde vektörel bir büyüklük olduğunu gösteren çizgi kaymış sadece onun dışında bir sıkıntı yok. Matematiği işin içine katmak istemezdim ama bazıları yanlışında çok diretiyor
mzgnccn8702