mehmet-ali8832
Ama karadeliğe yaklaştıkça zaman yavaşlamıyor mu? c nasıl sabit kalıyor?:)
omer-karanlik-profil5833
ışık hızı her türlü gözlemci için sabit :)
omer-karanlik-profil5833
ışık hızı her gözlemci için sabittir :)
vide-supra1191
Bahsettim şey kütle miktarı ya da bir miktar kütlenin kütleçekim dalgaları olarak dağılması değil. Birbirleri etrafındaki son yakın yörüngelerinde olay ufuklarının nasıl şekilde değiştiği ya da kütleçekim alanlarının birbirlerini nasıl etkilediği Ömer bey. Sizce iki farklı kütleçekim alanı bu birleşme anında aralarındaki uzayzamanı nasıl değiştirir?
omer-karanlik-profil5833
@vide supra;
farklı karadeliklerde, olay ufkunda kaçış hızları eşit olsa da yani çekim gücü aynı olsa da kütle çekim alanları farklı... 1000 solar kütlelik karadeliğin çekim alanı örnek olarak 3000 solar sistem alanı, 2000 solar kütlelik karadeliğin çekim alanı ise 6000 solar sistemi alanına eşit olsun...
dalgalanmalar buradan itibaren başlıyor...kütle çekim alanları ilk karşılaştığında dalgalanma x ise 2 karadelikte birbirlerinin kütle merkezine yaklaştıkça dalgalanmaların şiddeti artıyor 2x 3x gibi....
kendime ait çökme açıları (ca^0) çalışmamda farklı kütlelerdeki 2 karadelikte yoğunlukları aynı olduğunda aynı açı ile çöküyorlar lakin kütle farkından dolayı 1000 solar kütlelik karadelik x derinliğine kadar çöküyorsa 2000 solar kütlelik karadelik ise 2x derinliğine çöküyor...
2 karadelikte de çökme açıları yoğunluktan dolayı aynı lakin kütleden dolayı da çökme derinlikleri farklı... bu 2 karadelik birleştiğinde ise derinlik 3x olmayacak 2,9 x veya 2,95 x olacak...
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Oooo;-) Bu sayfa bayağı hareketlenmiş. :-)
Aradaki konulara girmeden, son yazdığımı tamamlayayım. Kütle enerjiye çevrilmiyor.
e^2= (m(0)c^2)^2 durağan kütlenin bildiğimiz enerji denkliği formülünü gösteriyor. (İki tarafında kökünü alınca) e_mc^2 oluyor.
Ancak hareketli kütlenin formülü : e^2= (m(0)c^2)^2 + (pv)^2. Yani durağan haldeki enerjisi + momentumdaki enerjisi
Aynı formülü fotona uyguladığımızda ise e^2= (m(0)c^2)^2 + (pc)^2 oluyor. Bu sefer momentumdaki "v" yerine fotonun hızı "c" konuyor.
Fakat fotonun kütlesi olmadığı için m(0)=0 olduğundan elimize
e^2= (pc)^2 kalıyor. İki tarafın kökünü alınca; "e= pc" kalıyor.
Foton bir dalga olduğundan ve Broglie bir fotonun enerjisi için : e=hf tanımını bulmuş. Yani frekansı ile Planck Sabitinin çarpımı.
Her iki formülde enerji miktarını gösterdiği için, birbirlerine eşitlenebiliyorlar.
Böylece : e= pc= hf bulunuyor. Buradan p 8momentum yalnız bırakılınca
p= hf/c oluyor. (Foton için)
-------------0----------------
Evrende herşeyin dalgaların dahi momentumu vardır.
______________0____________
Evet haklısınız, sizin cümlenizle "karadelik yolu kendine büktüğünden foton o yolu takip ediyor ve karadeliğe giriyor"...
-------------0-------------
Kütle çekimi kuvveti zaten iki zıt kutuplu mıknatısın birbirini çekmesi gibi bir "çekme kuvveti" değil.
Büyük kütlenin evren dokusunda oluşturduğu bükümü, küçük kütlenin takip etmesidir. Kütleli ya da kütlesiz hepsi için geçerli.
----------------0--------------
Kendi açımdan (süper akışkan evren) kütle çekim kuvveti, büyük kütlenin evrenin genişleme hareketi ile uyumlu hareketi esnasında, bu hareketinin yol açtığı düşük basınç alanı, Diğer nesneler bu alana uzay-zaman'ın basıncı ile itiliyorlar.
(Ama bu ayrı bir konu şu an için. Eski tartışmalarımızda da ayrıntıları var.)
vide-supra1191
Teşekkür ederim Ömer araştırdığını biliyorum ama ne sorduğum soruya ne de benim ilk yorumuma istinaden yaptığın yoruma bir anlam getiremedim açıkçası. Farklı şeylerden bahsediyorsun:)
omer-karanlik-profil5833
sıralama bozulunca biraz konu sapmış :) haklısınız @vide supra...
''Bahsettim şey kütle miktarı ya da bir miktar kütlenin kütleçekim dalgaları olarak dağılması değil. Birbirleri etrafındaki son yakın yörüngelerinde olay ufuklarının nasıl şekilde değiştiği ya da kütleçekim alanlarının birbirlerini nasıl etkilediği Ömer bey. Sizce iki farklı kütleçekim alanı bu birleşme anında aralarındaki uzayzamanı nasıl değiştirir?'' ben buna cevap vermeye çalışmıştım :)
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
İlkinde (kısa da) yanlış yerde bırakmışım ama ikinciyi kontrol ettim. Fotonun momentumu doğru ifade edilmiş. Hata nerede?
p=(E/c) de E=hf zaten ??????
origin1690
Hawking Işınımı'nın açıklamalarından biri olay ufkunun yakınında oluşan bu parçacık çiftinden karadeliğe düşeninin, zamanda geriye doğru(ışıktan hızlı da denebilir) giderek karadelikten çıktığı ve parçacık çiftinin oluştuğu yere-zamana geri dönerek ışıdığı yönündedir.
origin1690
Hawking Işınımı'nın açıklamalarından biri olay ufkunun yakınında oluşan bu parçacık çiftinden karadeliğe düşeninin, zamanda geriye doğru(ışıktan hızlı da denebilir) giderek karadelikten çıktığı ve parçacık çiftinin oluştuğu yere-zamana ulaşarak ışıdığı yönündedir.
bilge-kagan-ucdal6519
Normal uzay iki ucu açık bir ip iken karadelik iplerin ucunun birbirine baglanmasidir ki cisim sonsuz yol alsa bile disari cikamaz ama eger baska bi kutlecekim ipin kopmasini saglayabilirse disari cikabilir bu yuzden momentumuyla alakali olurdu diyorum
origin1690
Hawking Işınımı hakkında yukarıdaki tanımı okuduğum kitapta sanırım şöyle bir ifade vardı ama hala tam kavrayabilmiş değilim belki yardımcı olan çıkar '' Karadeliğe düşen parçacığın konumu o kadar yüksek doğrulukla bellidir ki hızındaki belirsizlik ışık hızını aşmasına izin verir.'' ??