bekir-demirel1999
Karadelikten Kaçış
Bir karadelikten kaçma söz konusu olabilseydi bu cismin hızıyla mı yoksa momentumuyla mı alakalı olurdu?
bekir-demirel1999
Bunu soruyorum çünkü bş
bekir-demirel1999
Bunu soruyorum çünkü karadelikten ışık bile kaçamaz sözü belkş de fotonların kütlesi yani momentumu olmamasındandır.Ama kütleli bir cismin momentumu bir fotonun momentumunu hızı ışık hızı olmasa bile kat be kat geçebilir ve eğer karadelikten kaçış aslında momentumla ilgiliyse karadelik kaçış alt sınır momentumu diye bir şey de tespit edilebilir.
omer-karanlik-profil5833
V = kök içerisinde (2GM/r) bu kaçış hızı formülü
Burada R yi eşitliğin diğer tarafına çekersek R=2GM/v2 çıkıyor. v (hız) yerine c yazarsak ortaya Schwarzschild çap formülü çıkıyor...
karadeliklerden kaçış mümkün değildir... olay ufkuna kadar teoride kaçabilirsin...olay ufkundan sonra geriye dönüş...eğer dersen ki tam olay ufkundan kaçış hızı dersen o hız ''c'' dir...
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Bekir bey sorularınızla site hareketlendi teşekkürler.
Ömer Bey'in bu konuda bildiğim kadarıyla 2 yıllık uzun soluklu araştırması var.
Yalnız, fotonların da momentumu olduğunu (Nasa- Güneş Yelkeni projeleri) hatırlatmak isterim. Soruyu tekrar ele almanız açısından önemli. (Her fotonun momentumu var ve bu momentum ile elektronları uyarabiliyorlar.)
bekir-demirel1999
Burak bey teveccühünüz için teşekkür ederim. Daha önceki konuşmamızda fotonların kütlesi yok ki kütlesel çekimden etkilensinler demiştiniz.Ben de bu yüzden karadeliğe doğru yön değiştiren bir fotonun yön değiştirme sebebinin, fotonun üzerinde yol aldığı uzay yolunun karadelik tararından karadelik tarafına doğru bükülmesi olarak yorumladım kendimce.Yani karadelik yolu kendine büktüğünden foton o yolu takip ediyor ve karadeliğe giriyordu,kütle çekimden dolayı değil. Şimdi ise fotonun bir momentumu olduğunu söylüyorsunuz.Momentum için kütle şartı P=m.v de yok mu?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Özür dilerim. Çok vaktim yok yazmak için;
Çok kısaca; görelilik denklemlerinden enerjinin kaşılığından çıkıyor. Broglie den faydalanılıyor, birleştiriliyorlar.
λ - dalga boyu
h - Planck Sabiti
p- momentum
e- enerji
m- kütle
f- frekans
e^2= (m(0)c^2)^2 + (pc)^2
m(0) parçacığın durgun kütlesi.
foton 0=> m(0)=0 dolayısıyla 0 olur.
e=pc ==> p=e(f)/c
fotonun enerjisi
e(f)=hf
Ya da
m=E/c2=h/λc ==>λ=h/p ==>p=h/λ
bekir-demirel1999
Teşekkür ederim
bekir-demirel1999
Teşekkür ederim
bekir-demirel1999
Teşekkür ederim, yanlış anlamıyorsam tabi durum şöyle o zaman:
bekir-demirel1999
Teşekkür ederim, yanlış anlamıyorsam tabi durum şöyle o zaman:
bekir-demirel1999
Teşekkür ederim. Yanlış anlamıyorsam tabi durum şöyle o zaman: Momentum için şart olan kütleyi enerjiye çeviriyorlar.Bu enerjiyi belli bir dalga boyunda bir şeyleri belli bir frekansta titreştirmek için kulanıyorlar.Titreşen şeyler moment oluşturuyor. Ama ne titreşiyor onun hakkında bir anlamlandırma yapamadım.
vide-supra1191
Fotonların kütlesiz olduklarından dolayı kütle çekiminden etkilenmediğini fakat uzay zamandaki yollarının karadelik tarafından değiştirilmesinden dolayı yollarının değiştiğini düşünmek genel olarak çelişkili ve belki de işlevsiz bir bakış açısı gibi geliyor bana. Fotonlar jeodezik eğriyi takip ediyorlarsa elbette kütleli cisimler de jeodezik eğriyi takip ediyor. Kütleçekimi aslında yok sadece uzaydaki yol değişmesi var desek tekrar değişen bir durum olmayacaktır yani bu açıdan bence bunu konuşmak konunun temeline inmek yerine çevresinde dolaşmaya benziyor. Genel göreliliğe göre çekim kütlesinin temeli enerjiye deyanır. Enerjiye sahip bir obje hem kütleçekimi oluşturur(uzayzamanı büker) hem de eylemsizlik kütlesine sahiptir yani harekete direnç gösterir. Fotonun kütlesiz olduğu halde kütle çekiminden etkilenmesi ile kütleli bir cismin kütleçekiminden etkilenmesi arasında temel bağlamda bir fark yoktur. Zaten kütlenin asıl kaynağı da kütlesiz parçacıkların hareket ve bağ enerjilerinden gelmektedir.
Karadelik sorunuz için belki de birleşmekte olan iki karadelik örneği verilebilir. Bir karadeliğin olay ufkunda yarattığı uzay büküm miktarını başka bir karadelik birleşme esnasında etkisiz kılabiliyorsa eğer belki de bir miktar enerji bir şekilde uzaya ya da diğer karadeliğe kaçıyor olabilir.
omer-karanlik-profil5833
@vide supra; 2 karadelik çarpışırken durum biraz farklı oluyor gibi :)
örnek olarak; 1000 solar kütleli 2 karadelik birleştiklerinde ortaya çıkan yeni karadelik tam 2000 solar kütlelik bir karadelik oluşturmaz... 1998 veya 1992 solar kütleye sahip bir karadelik oluşturur... sayıların konuyu anlamak adına yüzeyseldir... bu aradaki kütle farkı ise kütleçekimsel dalgaların sebebi :)
zaten karadeliklerde kütleden bahsederken maddesel bir kütleden bahsedilmez, kütleye eş değer enerjiyi biz kütle olarak kabul ediyoruz bildiğiniz üzere E=M.c^2 den :)
mehmet-ali8832
Ömer Bey konuyu iyi biliyorsa beni de bir sorum olacak:) karadeliğe yaklaşan bir cisim ya da parçacık, gittikçe hızlanarak mı karadeliğe doğru ilerler yoksa yavaşlayarak mı?
omer-karanlik-profil5833
@mehmet ali bey; bizim durumumuzdan mı yoksa cisim veya parçacık durumundan mı soruyorsunuz :)
omer-karanlik-profil5833
eğer bizim durumumuzdan soruyorsanız parçacığın asla karadeliğe düştüğünü göremeyeceğiz çünkü zaman genleşmesi faktörü var :)
aynı durumuda parçacık açısından bakarsak parçacık daha karadeliğe ulaşmadan biz çoktan ölmüş olacağız :)
omer-karanlik-profil5833
eğer bizim durumumuzdan soruyorsanız parçacığın asla karadeliğe düştüğünü göremeyeceğiz çünkü zaman genleşmesi faktörü var :)
aynı durumuda parçacık açısından bakarsak parçacık daha karadeliğe ulaşmadan biz çoktan ölmüş olacağız :)
yani bize göre yavaşlayacak ama parçacık/cisim için hızlanarak :D
mehmet-ali8832
Bu parçacık fotonsa eğer o da hızlanacak mı? yani ışık hızının üzerine çıkmak mümkün değil sonuçta. Ve biz dışarıdan bakarken ışığın yavaşladığını mı göreceğiz?
omer-karanlik-profil5833
foton için geçerli değil....c burada sabit :) bunu bana siz öğrettiniz :D mehmet ali bey test mi ediyorsunuz beni :)