hic-kimseyle-tartismaz9132
Sayın Batıkan Muratgül, 15 yaşındaki bir öğrencinin bu konularla ilgilnmesi gerçekten güzel ve umut verici...
Bir kaç konuyu daha ayrıntılı aktarırsanız seviniriz. (Yalnız yazarken imla kurallarına biraz daha dikkat ederseniz, yazınız daha anlaşılır olacak. Cümlenin nerede başladığını veya bittiğini anlamakta, neleri vurguladığınızı anlamakta biraz zorlandım.)
İlk önce Einstein bu deneyi, ne için ve neyi ispat için önermiş?
Güneşin arkasından gelen fotonlar sanırım başka yıldızlara ait olanlar... Onları gece- güneş yok iken- gözlemlediklerinden daha farklı olarak mı saptamışlar? Bu deneyi nasıl yapmışlar?
"Sıcaklıklar yok olunca, 4ncü boyut evrenine geçeriz" derken, bu 4ncü boyut evrenin özellikleri nedir?
Bu konularda bilgi ve birazda fikrinizi paylaşırsanız, farklı bir bakış açısı ile düşüncelerimize katkınız olur. Teşekkürler.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Anlaşılan, ana fikir yerine yardımcı fikirler üzerinden tartışarak başladık.
Bence, çözüm için ilk önce, evrenin dokusu hakkında net bir bakış açısına ihtiyaç var.
Böyle bir doku var mı? Yoksa sadece "salt vakum-boşluk mu? ".
Her ne kadar bilim, eterin var olmadığını kanıtladığını söylese de, bu o dönemin yakın zamanında Parisli bilim akademisi başkanının söylediği gibi "keşfedilecek fazla bir şey'in kalmadığı" bir dönemdi. (Birinci dünya savaşı, toplu ölüm makineleri ve silahları ile bu yargıyı kırmıştı)
Daha sonra geliştirilen bir çok yaklaşım bir şeylerin var olmasından faydalanıyor gibi. Sadece deneyin sonucunda uzay da hiç bir şey yoktur hükmü verildiğinden, kimse sunula tartışmak istemiyor.
Evrenin bir enerji ortalaması, arka plan ışıması olarak var. Bence, "bu ısı" dokunun varlığı için temel olabilir.
Şimri eğer "bükülme ise", fotonun bu yolunun uzaması tartışmalı. Bir açıklama bulamıyorum.
Bence bükülme değil, "zamanın yavaşlamasından" dolayı foton, göreceli olarak yavaşlıyor.
Bu durumda soru,(evrenini ortalama ısısı da, enerji varlığının ifadesi olduğuna göre )
"enerji yoğunluğu artan bir ortamda, zamanın nasıl yavaşladığını" anlamak kalıyor geriye.
Zaman skalar bir büyüklük olduğu sürece, onu bağlayacağımız fiziksel bir açıklama bulamıyorum.
Neyin büyüklüğü? Niye tek yönlü? Niye farklı koşullarda göreceli? Kütle üzerinde bir etkisi-işlevi var mı? Yoksa sadece bir sayaç gibi, entropinin iş yapmasını mı sayıyor? Vs, Vs.
batikan-muratgul5666
Öncelikle yeni gördüm . Ozur dilerim ... Demek istediğim şey ;
batikan-muratgul5666
Öncelikle ozur dilerim . Yeni gördüm .
batikan-muratgul5666
Öncelikle ozur dilerim . Yeni gördüm .
Demek istediğim şey ;
batikan-muratgul5666
Öncelikle özür dilerim mesajınızı yeni gördüm ... demek istedigğim şey ;
batikan-muratgul5666
Öncelikle özür dilerim mesajınızı yeni gördüm. demek istediğim şey ; günes tutulması esnasında günes ve dünyamızın arasına ay girer ve bir kaç dakikalığına karanlık olur. Bunu net gorebilmemiz için durgun havada olmamiz gereklidir. Ve arkadaki milyonlarca ışık yılı uzaktaki yıldizların fotonları güneşin kütle cekimine girerek , fotonların yamulmasına yani kırilarak dünyaya ulasmasını sağlar . Bu dedigim sey uzay zaman ikilisini yamultur tıpkı 2 kara deliğin patlaması esnasındaki boşluk dediğimiz uzayın birbirini dalgalar halinde itekleyerek bükmesi gibi... Einstein bu deneyi düşunmüş ve 1914 te bir deney yapacaktır . Bunun icin o donemin en iyi gökbilimcilerine posta göndermiş ve sadece 1 gökbilimci geri dönüs yapmıştır . Deney yapilamamistır çünķü 1. Dünya savaşı gerceklesmistir ... Einstein bir sonraki güneş.tutulmasını beklemek zorunda kalmıştır 1919 u yani . 1919 da ise gökbilimci einsteinin dediklerinin doğru olduğunu söylemistir . Ve bu bir teorem olarak kalmıştır . Benim gecelerim düşünmek için geçiyor . Yani uzay , fizik olaylari hakkında bir cok bilgiye sahibim derinler hariç olabildiğince yakından takip etmeye calışıyorum makaleleri okuyorum ve kara delikler hakkında bir cok fikrim var. Ancak günümüzün teknolojisiyle gerceklesebilirmi hic bir fikrim yok ve buyuk olcüde jesaplamalar gereklidir. Suanda sadece evren genisliyormu daraliyormu onun pesindeyim ... Evdeki kara tahtam herseyi aciklayacak ... tesekkür ederim yazıyı okuyan okumayan herkese ; Batıkan
batikan-muratgul5666
Bu arada dördüncü boyut dediğim şey ise quantum fiziğiyle ve madde cekimselle alakali ,bu 2 sini temel bağlayan seydir. Isterseniz onuda aktarabilirim..
Açıklamalar için teşekkür ederim.
Dördüncü boyut konusundaki düşüncelerinizi ve bakış açınızdan da işimize yarayabilecek fikirler çıkabilir. Değerlendirmek gerekir. Eğer aktarabilrseniz, çok seviniriz.
Saygılar
batikan-muratgul5666
Dorduncu boyut dedigim sey sudur ; Biz etrafı gormekte hem fikirsek 3 boyutluyuzdur elimizden gelsede bu boyle kabul edilecektir . Ancak robotlar dorduncu boyuta ulasabilir . Onuda bizim dizayn etmemiz lazim . Yani sen bir kdadasin , bir yastık gordun sonra baska odaya gidip tekrar geldiginizde tesadufen yastık yok diyip korkabilirsiniz belki basiniza gelmistir ... Biz 3 boyutlu goruyoruz o 4 boyutlu heryeri goruyor dedigim şey tanrıdır . O o yüzden istedigini yapar deriz . Sen duvarin arkasindaki bir yastigi goremezsin ancak o görur . Bir nebze bize yukardan bakıyor gibi düşünün uzaylida olabilir vb . Hicbir şey bunu dorduncu boyuta goturemez eger uzaylilar varmi bilmiyorum fakat bence var . Onlar bize bir gun ulaşırsa bilin ki zaman makinesi kesinlikle vardır . Zaman makinesi yani zamanda yolculuk dedigimiz sey ışınlanmaya yakindir . Hicbirsey imkansiz degildir . Harvarddaki robert 2 hucreyi 2 metre ileri itebilmis . Ne kadar iyi teknoloji o kadar iyi .... tesekkur ederim bu arada karadelikler hakkında stephen hawkingi destekleyecek bir düşüncem var . Onun hakkinda derin dusunmem gerekiyor Kara delik ......
Sayın Muratgül, paylaşım için teşekkür ederim.
Düşünce karmaşıklığı ve heyecan, yazınıza da yansımış. İsterseniz konuları parça parça ele alalım.
* Robotları dizayn etmek için neye ihtiyacımız var? Robot, Uzaylı, Tanrı kavramlarını hangi açılardan bağdaştırdınız?
* Yastık konusunu, kuantum olasılıklarını ifade etmek için mi kullandınız? Biraz daha açabilir misiniz?
* Zaman makinesi var ise, ilkesi nasıl olabilir?
* Işınlama ilkesi nasıl olabilir ?
* Hawking'i destekleyen düşünceniz nedir? Karadeliklerle ilgili olanı?
Not: Yazınızda birazcık daha imla ve yazım dikkati gerekiyor. Yazınız öncekine oranla çok daha netleşmiş ama alışkanlıklar hala peşinizde...
Fikirleriniz ne kadar değerli olursa olsun; "onları okuyan herkesin anlayabilmesi" için dikkatli yazılması çok önemli.
Diğer arkadaşların yazılarına da bakın, okuyun... Çok büyük çoğunluğu imlaya ve yazıma elden geldiğince dikkat ediyor. Buradaki amacımız; güzel yazmak değil, düşüncemizi diğer okur arkaşlarımıza doğru şekilde iletmek.
Biraz dikkate devam ile kısa zamanda alışkanlık haline gelecektir. O zaman zor olmuyor.
Cevap vermek içinde acele etmeyin. Sistem siz ne zaman cevap verirseniz verin, bizi de (katılımcılar) uyarıyor. İçiniz rahat olsun. Tartışmaya kaldığımız yerden devam ederiz.
batikan-muratgul5666
Peki uyarınız için teşekkür ederim . Robotları dizayn etmek için henüz bir fikrim gerçekten yoktur. Gelelim uzaylılara ; Hani hep tartışma vardır . Uzaylı var mı , yok mu? Anunnakileri belki duymuşsunuzdur . Nibiru gezegeni ile alakalıdır . Ve her 3000 yılda bir dünyamızı ziyaret ediyorlarmış .. tabiki bu bir efsanemi gerçekmi bilgi yok . Ancak şu konuya gelirsek ; Eğer uzaylı var ise zaman makinesi büyük bir olasılıkla vardır. Işık hızına yaklaştıkca zamanın yavaslaması gibi düşünün lütfen . Bunu bulmak için bir nebze ışınlanmanın bulunması gerekmektedir. Evet ışınlanma nedir diye sorarsanız : Işınlama insandaki en küçük yapıtaşının , hücrelerin bir mekandan başka bir mekana ışık hızıyla veya ona yakın bir hızda yer değiştirmesidir ... Ve bu yapıtaşlarının bozulmaması gerekmektedir . Matematiksel bir denklem var mı ? şuan bu konuda hemfikirlik yok ... tanrı dediğim şey . Net değildir fakat şöyle açıklayayım ... Biz dünyada yaşıyoruz . Ve her tarafı 3 boyutlu görüyoruz yani heryeri net görebiliyoruz göz kusuru olmadan değil mi ? İste burada 4. Boyut devreye giriyor . Biz her tarafı 3 boyutlu görüyoruz ama duvarın arkasındaki yani başka odadaki bir eşyayı göremiyoruz . Bunun sebebi şudur . Biz 3 boyutu kabul ettiysek . 2 boyutta daha küçük cisimler 1
Teşekkür ederim. :)
Karadeliklerle olan fikriniz nasıl? Hawking'in varsayımını hangi açıdan ve nasıl destekliyor?
batikan-muratgul5666
Sorry 1. Boyuttaki cisimler zaten gözle görülmezdir . Yok diye bilmek doğru mudur ? Bilmiyorum fakat 4. Boyut bence şudur . Bizim dünyamıza ustten bakan biri yani bu ışınlar x rayların bizim içimizi iç organlarımızı göstermesi gibi ... Umarım burayı anlamışsınizdır . 4 boyut tamamen açıklıyorum . Bakın biz 3 boyutlu olduğumuzu kabul ediyoruz . 4. Boyut x raydır biz duvarın arkasındakı eşyayı göremezken o yukardan bakmış gibi görür . Bu yüzden tanrı kavramını çıkardım . Kara deliklere gelirsek ; uzay boş değildir . Samanyolu galaksisinde 2.tane büyük karadelik vardır . Güneşin 1000 katı kadar fazla kütleleri vardır yani kütle çekimi ... ve karadeliklerin içine çekmesi şöyledir . Onların bir çekme kuvveti vardır . Elektromanyetizma ve maddeler arası ilişkidir . Yani buda demek oluyor ki ; o 2 kara delik birbirini çeker ... kendi etraflarınca dönerek birbirlerine yaklaşırlar . Araştırabilirsiniz , her karadeliğin kütlesi farklıdir .. bu yüzden kendilerini cekerler. Bunların manyetik alanını yüksek teknolojiyle bulursak . Şöyle birşey ortaya çıkar ; Diyelim 250 Bin km cekim alanı var o zaman biz 260 Bin km uzağına çekim kuvvetine girmemesi icin bir istasyon kurarsak . Ve bu istasyonda 10 bin kmlik yani alana etki edecek şekilde bir mıknatıs tarzı birşey koyarsak . Ne kadar mümkün bilmiyorum . Uzay boş değildir . Sadece hava yoktur + - iyonlar her zaman serbest haldedir plazma fiziğini örnek alın . Ve uzayda olan bu maddeler misal karadelik + iyonluysa ona eksileri itmemiz lazımki nötrlensin ve kütlesi azalarak yani nötrlenerek yok olur . Eger + bir kara delik kütlesiyse biz istasyona - iyon yani büyük bir mıknatıs yerleştiricez ... ve böylelikle - iyonlu mıknatısımız + ları cekicek - leri iticek 10bin km uzunluğunda olcağı icin kara deliğe - leri zorunlu olarak iter + ları alsınki karadelikler birbirine etki eden + ları alıp büyümesin . Bu arada kara delik + demiştik -leri alınca karadelik nötrlenir . Ve kütlesi küçülerek yok olur . Yani şöyle karadelik iyonları yani maddeleri içine.çekerek büyür umarım yardımcı olmuşumdur , mantıklı gelmistir umarim Teşekkür ederim .
Ben teşekkür ederim.
Dilerim burada bilgilerinizi ve görüşlerinizi daha da geliştirme ve düzenleme imkanı bulursunuz,
İyi günler dilerim.
batikan-muratgul5666
Bu arada sizinle özel olarak görüşme imkanım var mıdır?
Üzgünüm ama pek imkan olacağını sanmıyorum...
Bu yüzden, bütün görüşme ve tartışmalarımızı bu platform üzerinden, "başkalarının da faydalanacağı şekilde", yapmayı tercih ederim.
batikan-muratgul5666
Eğer bunların bir matematiksel işlemini bulursam ne yapayım veya ne yapmalıyım?
Burada yayınlayın ve tartışmaya açın. Yazan pek gözükmesede bu siteyi bir çok bilimci, yurt içinden ve dışından takip ediyor. Seyrekte olsa paylaşımda da bulunuyorlar. ( Bazen akademik ünvan, konuşma ve yazma konusunda sıkıntı olabiliyor. )
Gelen sert eleştiriler, size hatalarınızı ve eksiklerinizi göstereceği için, düşüncelerinizi geliştirme ve sınama imkanı bulursunuz.
En son tamamen doğru olduğuna emin olduğunuz bir sonuca ulaşırsanız, o zaman size yol gösterecek ve yardımcı olacak akademisyenlerde çıkar buradan.
Ama önce düşüncenizi mükemmelleştirmek ve tüm eleştirileri de cevaplamış olmanız gerekiyor. Yani hazırlanmalısınız.
batikan-muratgul5666
Anladım teşekkürler ; yani birşeyi tamamiyle açıklamam gerekiyor . Bu uzun bir serüven dünyanın oluşumjnda einstein yanlış hesaplama yapmıştır dünya sadece Carbbon gazından olusmamıştır .