burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Sayın Sibel Atasoy,
Biraz daha net olmak umuduyla bir kaç ekleme daha yapacağım.
Bazı yengeç türlerininin kıskaç kaslarını kasarak, basınçlı su ile su içinde avlandığını seyretmiştim bir belgeselde...
Burada bile sırf momentum farkından dolayı, fırlatılan su farklı yapıda oluyor.
Veya mermer levhalları kesen su jetleri. Su molekülleri, mermeri, çeliği momentumları ile katı imiş gibi kesiyor.
Elbette enerji deyince çok düşük ve gevşek bir yapı düşünüyoruz (her ne kadar maddenin temeli olsa da)...
Ama temel ilkeleri hep aynı, momentum yüklenebilen her şeyin, olduğundan farklı bir özellik göstermesi mümkündür.
Her şey ama her şey, momentum yüklenebiliyor. Bu alanlarında, uzay-zaman dokusuna etki edebileceğini de ifade ediyor.
Burada asıl konu, "kütleli imiş" gibi olması sanırım. Yani, kütle çekim kuvvetiyle etkileşime girmesi.
Kütle kazandıklarını söylemiyorum, momentumları sayesinde kütleçekimine tepki verebildiklerini ve onu etkilediklerini belirtiyorum.
Not: Önceki yazılarıma baktıysanız, yukarıdaki varsayımlarım yetmiyormuş gibi, bir de "kütleçekim kuvvetini" düşük basınç alanı olarak varsaydığımı da göz önüne alınız.
sibel-atasoy7289
Bu örnekler harika oldu benim açımdan. Çok teşekkürle Burtay Bey, eğer bir çıkarımım olursa size yeni sorularla gelebilirim.
Böyle sorularsa çok sevinirim. İyi günler dilerim.
Dilerim, diğer arkadaşlarda fikirleri ile hem hatalarımı düzeltirken hem de eklemeler yaparak konuları zenginleştirir.
serdarrah4513
"Özetle; atom düzeyinde parçacıkların arasında bağların yanında, bu parçacıklardan yansıyan dalgaların oluşturduğu kuantum kaynaşma alanının da bir alan oluşturduğunu, momentum yüklenebildiğini, bu nedenle kütleli imiş gibi kütleçekime katkıda bulunduklarını düşünüyorum."
Katılıyorum. Ek olarak bu momentum ya da ivme uzay zamanın bükülmesi sonucu oluşan x olayında çekirdek ve elektronlara ait kütle dengesinin ve elektronların yörünge balanslarının değişmesi sonucunda oluşan bir kuvvet olabilir mi? Yani atom dengesiz dönen bir pervane gibi kendi kendisini bir yöne itiyor olabilir mi?
Açıkçası hiç bir fikrim yok. Bohr atom modelini baz alırsak, her kabukta yer alabilecek elekton sayısı ve her kabuk aralığındaki elektronların orbitleri faklı enerji seviyelerinde olabiliyor.
Bu konuda daha fazla bilgim yok.
Belirttiğiniz şekilde olması için elektronların , bir sebeple, bir yönde yoğunlaşması olarak anladım.
Ama kütle değeri açısından çekirdek, tüm elektronlara oranla çok baskın bir farka sahip ...
Bu nedenle, sorgunuza sebep olan bakışı - yaklaşımı merak ediyorum.
Mesela bu yapıda olsa atomlar, birbirleri ile kurdukları bağları hangi şartlar altında koruyabilirlerdi?
serdarrah4513
Bu fikre elektronların yörüngelerinin değişken olabileceği sonucundan ilerleyerek vardım. Şayet yörünge değişebiliyorsa farklı yönlere balans da oluşabilir. Şayet yüksek bir balans oluşursa elektronun az da olsa bir kütlesi varsa bu kütle daha da artacak.
Ancak dediğiniz gibi elektronun tek başına yapabileceği bir aksiyon değil. Ancak çekirdeğin kütlesinde de buna bağlı olarak bir değişim gerçekleşiyorsa bu teori mantıklı geldi bana.
serdarrah4513
Kısaca atom ve elektronların hareketlerini net olarak izleyebildiğimiz zaman yer çekimi neymiş ne değilmiş çözeceğimize inanıyorum. (:
Bilemiyorum. (Elektronların toplanıp, balans oluşturma ihtimali için...) Ama fikir olarak, "akılda bir kenarda" tutmak iyi olabilir...
Belki bir gün; anlaşılmış olanlarla değil ama, atomun henüz anlaşılamamış bir özelliği ile bağlantısı içinde karşımıza çıkabilir.
boran-kadir4569
merhabaeylemsizlik
boran-kadir4569
eylemsizliği göreceliği yaklaşımınız için, tasarladığınız düşünce deneyi eylemsizliğin göreceliğini doğrular nitelikte değil.
her iki gözlemcininde topun eylemsizlik kütlesi için ölçeceği değer aynıdır
boran-kadir4569
arkadaşların yazdığı uzun paragrafları okuyamakda zorlandığımı ve sıkıldığımı itiraf etmeliyim
boran-kadir4569
eylemsizliğin göreceliği, eğer var olsaydı, çok hassas ve kilit bir noktada olurdu, ve aşılamayan problemleri (özellikle herşeyin teorisinin kurgulanması için) çözümünü sağlardı.
hic-kimseyle-tartismaz9132
@boran kadir, okumak ya da cevap yazmak zorunda değilsin.
Ne diye canını sıkıyorsun ki ?
Hükümleriniz güzel de, açıklamanız ne?
Yazdıklarınızın altını genişletin. Uzun yazmaktan kaçınmayın. Ben zevkle okurum.
boran-kadir4569
@cahille tartışılmaz; okumak istedim, cevap yazmak da istedim, bu yüzden sıkıntı yaşadım,
boran-kadir4569
eylemsiz kütle değişken olsaydı, kuantum hesaplamalarda bu bilgiden yararlanılırdı, ve belirsizliğe bir açıklama bile olurdu
boran-kadir4569
göreli kütleyi kastedmiyoruz, göreli kütle, eylemsiz kütle kullanılarak hesaplanır
boran-kadir4569
eylemsiz kütle ve çekim kütlesi ilginç olarak aynı biliyorsunuz
eğer bir yol bulup ayırabilirseniz, muhteşem olur,
boran-kadir4569
görelilik işlemlerinde değişkenler birbirini görütüreceğinden, ivmede değişmez,
göreli ivmedende bahsetmeyiz
eğer göreli ivme olsaydı, hangi düzlemde olduğumuzu bilirdik