burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Bir kaç soru: Detektörün gözlem açısı ? Yollanan ( gözlemci tarafından) fotonların enerji düzeyi veya elektromanyetik dalganın özellikleri? Bunlar hakkında bilgi nasıl bulunabilir?
Sorduğum fotonlar detektörden çıkanlar...
mehmet-ali8832
@shibumi
Bu bilgilerle neden ilgileniyorsunuz?
Doğru soruyu sorabilmek için; Niye?
Sanırım gözlemin yapılması ile parçacık olarak gözlenmesi arasındaki doğrudan ilişkiyi kabul ediyorsunuzdur. Parçacık-foton hangi aşama da olursa olsun. gözlem ile parçacık olarak hareket ediyor.
Bu durumda iki olasılık var. İlki parçacık-foton geleceği görüyor ki bu bana kesinlikle uymuyor.
İkincisi, ortamdaki tek etken değişken olan "gözlem" ile sonuçlar değiştiğine göre. bu değişkenin bir etkisi olduğunu kabul etmek.
Bu nedenle de bu değişken etkenin özelliklerini anlamaya çalışıyorum.
Niye sadece gözlem durumunda parçacık olarak tepki veriyor?
Yazdığınız gibi, gözlem bitince de dalga durumuna dönüyorsa tekrar, bu etkeni sorgulamamak hatadır.
(Elbette kendimce tutarlı bir cevabım var. Tahmin edersiniz. :-) Ama bu cevap, yukarıdaki süperpozisyonla karşılaştırınca basit ve doğal kalıyor. Bu kadar kabul görmüş, benimsenmiş bir bakış açısıyla mücadele edecek kadar sağlam değil yaklaşımım. Bu bilgilerle, güçlendirmeyi umuyorum.)
albirt-aynstayn4578
Dedektörler hakkında pek bilgim yok ama dedektörler parçacık görmeye odaklı ise foton parçacık olur. Herhangi bir dedektör dalgaları görebilir mi bilmiyorum
mehmet-ali8832
@Shibumi "gözlem bitince dalga durumuna döner" diye bir şey yazmadım. Gözlem yapıldığında dalga fonkisyonu çöker. Ayrıca kendinizce bir cevabınız varsa formülleriyle beraber açıklamanızı rica ederim. Yoksa "bence şöyle oluyor" demenin hiç bir hükmü yok. Schrödinger'in dalga denklemine alternatif bir keşfiniz varsa sizin denklemlerinizi, hesaplarınızı görmemiz gerekir. Düşüncelerinizi neye dayandırdığınızı bilmemiz gerekir. Fizik sözel bir bilim olmadığından sözlü olarak teori üretilemez. Fizikte "sözel teori" yoktur.
@Mehmet Ali, siz elbette; "gözlem bitince dalga durumuna döner" diye bir şey yazmadınız.
Siz, "Dedektör açık olduğu sürece parçacık deseni (çift çizgi) görünür. Dedektör kapatıldığı anda dalga deseni (çoklu çizgi) oluşur. Açıldığı anda tekrar parçacık deseni görünür. İkisi birbirine karışmaz. Mehmet Ali 28 Temmuz 2017 " yazdınız.
Buna istinaden yazdım. Özellikle "Açıldığı anda tekrar parçacık deseni görünür. " Kısmı ile...
Diğer yandan ortaya"... şöyle oluyor"... diye de bir şey yazmadım.
"İkincisi, ortamdaki tek etken değişken olan "gözlem" ile sonuçlar değiştiğine göre. bu değişkenin bir etkisi olduğunu kabul etmek.
Bu nedenle de bu değişken etkenin özelliklerini anlamaya çalışıyorum. " Yazdım.
Gene, " cevapsız bir Niye?" sorusu sordum sadece.
Niye sadece gözlem durumunda parçacık olarak tepki veriyor?
Kendi yaklaşımımı ise açıklamadım. Basit ama yetersiz - hatta sağlam olmadığını ifade ettim.
Böyle bir düşünceyi bu aşamada nasıl açıklayabilirim? Ben bile kâni değilim, henüz.
Eğer düşünce bazında oturursa, nasıl formüle döküleceği konusunda uzmanların yol göstermesinden elbette faydalanırım. Kendi başıma yapmam gerekiyorsa, onuda sonuç alınca
yaparım ama şahsınıza veya değerlendirmenize sunacağımı filan ummuyorsunuzdur sanırım.
Neyse, zaten henüz ortada olmayan şey üzerine çene yapıyoruz.
Siz kitap bilgisi olarak çok iyisiniz. Yazılı kaynaklardan gelen bilgiler konusunda, yazdıklarınızı sorgulamıyorum bile bu yüzden. Kitaplarda geçen sınırları çok iyi ayırt edip, kullanıyorsunuz. Sanırım bu alanda eğitim de alıyorsunuzdur. Taze bilgi avantajı da var. Sizin bu özelliklerinizden faydalanmaya çalışıyorum.
Tepkisel yaklaşımınıza rağmen, sizden hala ümitliyim. Burada tekrar yazmanız-katılmanız içinde zaman zaman, sizinle ilgili takdirlerimi de yazdığımı farketmişsinizdir. Çünkü herkes hayal gücünün peşinde iken, birilerinin de katı sınırları ve imkansızlıkları hatırlatması lazım.
Hoşlanmasanızda, buradaki tartışmacı "ekibin", değerli bir parçası olduğunuzu düşünüyorum.
Neyse...
@Genel;
Benim istediğim "bilgi". Ya da bir yol...
Yaklaşımım şu: Mevcut fizikte elektromanyetik dalgalar, sadece fotonlardan oluşuyor. Ayrılmaz bir bütünler.
Önceki tartışmalardan okumuşsunuzdur. (Katılmasanızda takip ettiğinizi düşünüyorum.)
Elektromanyetik dalganın, dalga unsurunu ayrı, foton unsurunu ayrı olarak ele alıyorum.
Şimdi çift yarık deneyine geçelim; Işık kaynağından çıkan fotonların bir momentumu var.
Dedektör için kullanılan fotonlarında bir momentumları var.
(Elektron olsaydı gözlemlenen, kütlesinin olması ve foton soğururup 10 üzeri eksi 8 saniyede , foton ışıması (?) yüzünden durum çok karmaşıklaşacaktı... O yüzden o kısma şimdilik girmiyorum bile. Önce bu ayak bir sağlamlaşsın.)
Dedektörden belli açılarda gözlem yapılıyor diye düşünüyorum. Ki gözlemlenen fotona çarpıp, esnek veya esnek olmayan (?) çarpışma ile yansıyan fotonun, dedektörün alıcısına, gözlemlenen foton ile ilgili bilgiyi taşıyabilsin.
Ve klasik fizikten yola çıkarak, yollanan fotonların momentum değerlerinin, gözlemlenen fotonlarınkinden çok daha yüksek olması gerekir diye düşünüyorum.
(Yani 60 kilogramlık düz koşana, 100 kiloluk "aynı hızda" başka bir koşan çarptırırsanız, yoldan çıkan 60 kilogramlık olan olur. )
Bu yüzden desen için yollanan fotonun momentumu, dedektör fotonunkinden çok az etkilenecek düzeyde, ondan yüksek olmalı.
Dalga boyları, frekansları ve açıları bu amaçla sordum.
Bir diğer nokta ise, yatay dalgalar da geçişlidir. Aynı ortamda, farklı açı, frekans ve dalga boylarında mesela 30 dalgayı aynı anda bir noktadan geçirin, 30 dalganın da özelliklerini ve enerjilerinin çoğunu kaybetmeden yollarına devam ettiklerini görürdük.
"Çünkü her yeni dalga için, karşılştığı durum, tüm bileşenleriyle yeni bir ortamdır." (Bu ortam farklı dalgalar-titreşimler içeriyorsa , o titreşimlerle beraber bütünü, "yeni bir ortam" olarak kabul ediliyor.)
Işık elektromanyetik dalgadır. Onunda dalgaların temel özelliklerinden ayrıcalığı-istisnalığı olduğunu sanmıyorum.
O zaman, eğer elektromanyetik dalga sadece foton hareketi ise (başka bileşeni yok ise); çakışan elektromanyetik dalgaların ortak tepe ve dip noktalarına rağmen, bu elektromanyetik dalgalar birbirleri içinde geçip gitmeliydiler. Ama böyle olmuyor. Gözlemlenen fotonlar girişim yapmak yerine parçacık olarak hareket ediyor.
Bu yüzden durumu fotonun, elektromanyetik dalgadan bağımsız bir tepkisi olarak yorumluyorum.
Ya da fotonu ve dalga özelliğini ayrı ayrı ele alıp, bu (iki) elektromanyetik dalgaların ve fotonların" özelliklerine göre" durumu değerlendireceğiz.
Önemli Not: Hatta doğruya yakın ise, bilgi taşıyan dedektör fotonlarıda parçacık olarak tanımlanmış olmalılar.
Bunu yapmak istiyorum en azından.
Bunun imkansızlığını matematiksel olarak ortaya koyabilirseniz, bu da benim için değerli olacaktır.
Merak etmeyin, yazacağınız formülleri (terim açıklamalarını girerseniz: bu sitede temel terimleri kullanmak kolayca olmuyor; Planck sabiti, frekans, momentum, vs.vs) anlayacak kadar matematik bilgim var. ( 4 yıl matematik bölümü öğrencisi olarak anıldım. Olmadı :-(, başka bölüm bitirdim. Aradan uzun yıllar geçmiş ve kullanmamış olsam da hala bir kaç kırıntı var aklımda...)
@Genel;
Benim istediğim "bilgi". Ya da bir yol...
Yaklaşımım şu: Mevcut fizikte elektromanyetik dalgalar, sadece fotonlardan oluşuyor. Ayrılmaz bir bütünler.
Önceki tartışmalardan okumuşsunuzdur. (Katılmasanızda takip ettiğinizi düşünüyorum.)
Elektromanyetik dalganın, dalga unsurunu ayrı, foton unsurunu ayrı olarak ele alıyorum.
Şimdi çift yarık deneyine geçelim; Işık kaynağından çıkan fotonların bir momentumu var.
Dedektör için kullanılan fotonlarında bir momentumları var.
(Elektron olsaydı gözlemlenen, kütlesinin olması ve foton soğururup 10 üzeri eksi 8 saniyede , foton ışıması (?) yüzünden durum çok karmaşıklaşacaktı... O yüzden o kısma şimdilik girmiyorum bile. Önce bu ayak bir sağlamlaşsın.)
Dedektörden belli açılarda gözlem yapılıyor diye düşünüyorum. Ki gözlemlenen fotona çarpıp, esnek veya esnek olmayan (?) çarpışma ile yansıyan fotonun, dedektörün alıcısına, gözlemlenen foton ile ilgili bilgiyi taşıyabilsin.
Ve klasik fizikten yola çıkarak, desen için yollanan fotonların momentum değerlerinin, dedektör fotonlarınkinden çok daha yüksek olması gerekir diye düşünüyorum.
(Yani 60 kilogramlık düz koşana, 100 kiloluk "aynı hızda" başka bir koşan çarptırırsanız, yoldan çıkan 60 kilogramlık olan olur. )
Bu yüzden desen için yollanan fotonun momentumu, dedektör fotonunkinden çok az etkilenecek düzeyde, ondan yüksek olmalı.
Dalga boyları, frekansları ve açıları bu amaçla sordum.
Bir diğer nokta ise, yatay dalgalar da geçişlidir. Aynı ortamda, farklı açı, frekans ve dalga boylarında mesela 30 dalgayı aynı anda bir noktadan geçirin, 30 dalganın da özelliklerini ve enerjilerinin çoğunu kaybetmeden yollarına devam ettiklerini görürdük.
"Çünkü her yeni dalga için, karşılaştığı durum, tüm bileşenleriyle yeni bir ortamdır." (Bu ortam farklı dalgalar-titreşimler içeriyorsa , o titreşimlerle beraber bütünü, "yeni bir ortam" olarak kabul ediliyor.)
Işık elektromanyetik dalgadır. Onunda dalgaların temel özelliklerinden ayrıcalığı-istisnalığı olduğunu sanmıyorum.
O zaman, eğer elektromanyetik dalga sadece foton hareketi ise (başka bileşeni yok ise); çakışan elektromanyetik dalgaların ortak tepe ve dip noktalarına rağmen, bu elektromanyetik dalgalar birbirleri içinde geçip gitmeliydiler. Ama böyle olmuyor. Gözlemlenen fotonlar girişim yapmak yerine parçacık olarak hareket ediyor.
Bu yüzden durumu fotonun, elektromanyetik dalgadan bağımsız bir tepkisi olarak yorumluyorum.
Ya da fotonu ve dalga özelliğini ayrı ayrı ele alıp, bu (iki) elektromanyetik dalgaların ve fotonların" özelliklerine göre" durumu değerlendireceğiz.
Önemli Not: Hatta doğruya yakın ise, bilgi taşıyan dedektör fotonlarıda parçacık olarak tanımlanmış olmalılar.
Bunu yapmak istiyorum en azından.
Bunun imkansızlığını matematiksel olarak ortaya koyabilirseniz, bu da benim için değerli olacaktır.
Merak etmeyin, yazacağınız formülleri (terim açıklamalarını girerseniz: bu sitede temel terimleri kullanmak kolayca olmuyor; Planck sabiti, frekans, momentum, vs.vs) anlayacak kadar matematik bilgim var. ( 4 yıl matematik bölümü öğrencisi olarak anıldım. Olmadı :-(, başka bölüm bitirdim. Aradan uzun yıllar geçmiş ve kullanmamış olsam da hala bir kaç kırıntı var aklımda...)
yunus-ilik5290
Gözlem yapılabilmesi için gönderilen fotonların etkileşimi dalga özelliğini bozuyor olabilir. Bunu David Bohm kitabında yazmıştı .