muzaffer-erdem5978
Yok nedir?
Var nedir?
muzaffer-erdem5978
Son derece realist bir şekilde yokluğun ve varlığın tarifini bekliyorum.
Eğer kalkıp da "Efenim yok ,olmayan şeye denir" derseniz beni rencide etmiş olursunuz.
Şimdiden vereceğiniz yanıtlar için saygılarımı sunarım.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Bu soruya cevap olmaması 'yok'
Bir cevabın varolması, 'var' dır.
gozde1384
Bu soru uzun zamandır aklımı kurcalayan bir soruydu ve başlık açmayı düşünüyordum. Güzel olmuş.
gozde1384
Bence var olanı biliyoruz fakat yok olanın ne demek olduğunu tam olarak bilmediğimiz kanısındayım. Bizim algısal alanımızda her şeyin zıttıyla var olması söz konusu olduğu için algılayamadığımız veya inanmadığımız şeye yok diyoruz. Ama evrende hiçbri varlığın tam anlamıyla yok olmadığını da biliyoruz. O halde gerçek anlamda yok, yok olmak nedir?
yasin-yasin9016
Var olmayan yoktur .
Yok yaratilmamis var olmamis olandir
Gozde hanim bizim inanmadigimiz yok deildir
Var olan gercekse ona inanmamak onun var oldugu gercegini degistirmez
Madesel enerjisel olarak var olan vardir madde ve enerji olarak olmayan yoktur .
gozde1384
Yasin bey ben insanın algısal ve inançsal boyutundan bahsettim. Göreceli bir durumdur tabi bu. Ben inanmıyorsak kesin yoktur demedim.
yasin-yasin9016
Zihnimiz bazen gerçeklikten uzak fantastik düşler yaratır kendine
yada başkansın Yaratığı hayali düşlerin etkisi altında kalır ve gerçeklik algısını kaybeder
Ve şizofrenik ruh hali zihin hali başlar
Bir çağlarda iskandlav tanrısı thor vardı göklerde çekicini vurduğunda şimşekler çakan
Sami kavimlerinin tanrısı evi gökte olan efendilerin efendisi yüce tanrı El vardı
Yada Anadolu mitolojisinde güneş tutulması yaşandığında güneşi yutmaya gelen ejderha vardı tenekeler çalınırdı
Silahlar sıkılırdı ejderha korkup kaçsın güneşi yutmasın diye
Birde öküz vardı dünyayı sırtında taşıyan oturup kalktığında depremlere neden olan
Ve insanlar bunlara gerçek var olarak inanırdı var olduklarına inandıkları tanrıları için
Nice insanı kurban eti insanlar ve halende farklı düşsel fanteziler için kendilerine ve dünya ya acılar çektiriyor
Var maddesel ve enerjiselse vardır onun dışında zihinsel fantezilerin ürettiği fantastik düşler var demekle varlık sınıfına girmiyor
Bizim algımızın dışında varın olma olasılıklarını elbette derlendirmeliyiz ama bilimsel temelleri esas alarak
yasin-yasin9016
Zihnimiz bazen gerçeklikten uzak fantastik düşler yaratır kendine
yada başkansın Yaratığı hayali düşlerin etkisi altında kalır gerçeklik algısını kaybeder
Ve şizofrenik ruh hali zihin hali başlar
Bir çağlarda iskandinav tanrısı thor vardı göklerde çekicini vurduğunda şimşekler çakan
Sami kavimlerinin tanrısı evi gökte olan efendilerin efendisi yüce tanrı El vardı
Yada Anadolu mitolojisinde güneş tutulması yaşandığında güneşi yutmaya gelen ejderha vardı tenekeler çalınırdı
Silahlar sıkılırdı ejderha korkup kaçsın güneşi yutmasın diye
Birde öküz vardı dünyayı sırtında taşıyan oturup kalktığında depremlere neden olan
Ve insanlar bunlara gerçek var olarak inanırdı var olduklarına inandıkları tanrıları için
Nice insanı kurban eti insanlar ve halende farklı düşsel fanteziler için kendilerine ve dünya ya acılar çektiriyorlar
Var maddesel ve enerjiselse vardır onun dışında zihinsel fantezilerin ürettiği fantastik düşler var demekle varlık sınıfına girmiyor
Bizim algımızın dışında varın olma olasılıklarını elbette derlendirmeliyiz ama bilimsel temelleri esas alarak
gozde1384
İyi de ben onu "inanmamak var olduğu gerçeğini değiştirmez" sözünüze ithafen Söyledim. Neyi savunduğunuzu anlamış değilim tam olarak. Çelişkili geldi açıkçası.
gozde1384
ayrıca biz var ı neye göre değerlendiriyoruz. Maddi veya değil hayal olan da vardır. Benim beynim bunu yaratabiliyosa vardır. Ama gerçek olmayabilir. Gerçeklikle var olan aynı şey midir?
gozde1384
Gerçeklik (realite) duyusal olarak algılanabilir olandır. Ama var olan nedir?
yasin-yasin9016
Her şeyin gerçekliği farklıdır düşüncenin gerçekliği eylemin gerçekliği bilimin gerçekliği mantığın gerçekliği vs. vs
yaşma dair soyut somut her kavramın olgunun mantıklı mantıksız kendi bir gerçeği vardır
varında gerçekliği var maddesel yada enerjisel yada enerjinin henüz tanımlayamadığımız farklı formlarında olmasıdır
siz ,ben ,o diğeri ,başkası , bunlar için yok derse eğer belirttiğim forumlarda bir şeyler varsa vardır
yok demek onun var olduğu gerçeğini değişmez demek istediğim bu gözde hanım
burada çelişkisel bir ifade yada durum yok
yeter ki okuduklarımızı kendi düşünsel kalıplarımızın dışında da yorumlaya bilelim
yasin-yasin9016
Her şeyin gerçekliği farklıdır düşüncenin gerçekliği eylemin gerçekliği bilimin gerçekliği mantığın gerçekliği vs. vs
yaşama dair soyut somut her kavramın olgunun mantıklı mantıksız kendi bir gerçeği vardır
varında gerçekliği var maddesel yada enerjisel yada enerjinin henüz tanımlayamadığımız farklı formlarında olmasıdır
siz ,ben ,o diğeri ,başkası , bunlar için yok derse eğer belirttiğim forumlarda bir şeyler varsa vardır
yok demek onun var olduğu gerçeğini değişmez demek istediğim bu gözde hanım
burada çelişkisel bir ifade yada durum yok
yeter ki okuduklarımızı kendi düşünsel kalıplarımızın dışında da yorumlaya bilelim
yunus-ilik5290
Sanırım varlık alanında hiçlikten artık bahsedilemez. Bizler hiçlik olarak var olanın zıttını düşünebiliyoruz ancak bu anlamlı olmamalıdır, bellide hiçlikle varlık birliktedir
muzaffer-erdem5978
Tabii bu arada Tevfik i saygı ile anmadan geçemeyeceğim, Şeyh Bedrettin'i , Hatay sırtlarında Şaman dağında hiçi anlatanları,
huzur içinde uyusunlar diyorum.
Saygılarımla.
Muzaffer Erdem
gozde1384
Muzaffer erdem, peki sence bar nedir? Yok nedir? Ya da neden bu soru? Öğrenmek isterim :) saygılarımla
muzaffer-erdem5978
Var ile yok aynı şeydir.
Var yoktandır.
Yok varın her yanını saran aslolandır.
Hint felsefesinden geçen mistizm ile "tasavvufi fizik" yolu da açıldı. Artık bu siteye de gerek "yok" bu durumda...
Hint felsefesinden geçen mistizm ile "tasavvufi fizik" yolu da açıldı.
Artık bu siteye de gerek "yok" bu durumda...
Fizik evrendeki "var" olanları açıklamak içindir, kalanı boş laf kalabalığıdır.