necmi-tufek7866
Burtay Bey,
Doğrusu bencillikte sınır tanımıyorsunuz.
"Armut piş, ağzıma düş yapmasınlar diyorsunuz ama siz de pişmiş armut arıyorsunuz. Bayağı eğlenceli "komik" bir durum oldu itiraf edin.
Morgan Frei,
Konuyu temelinden ele alıp direk öğrenmeye uğraşmayın. Burtay Bey'in bakış açısıyla hiç bir yere varamazsınız. Zaten, elektrik ve manyetizmayı "Maxwell" yüz yıldan fazla bir zaman önce birleştirdi. İnternette araştırırsanız onun denklemlerini bulursunuz.
Ben temel anlayışla giriş yapayım isterseniz;
Manyetik alan titreştiğinde elektrik üretir. (Barajlar böyle çalışır.)
Elektrik de manyetik alan üretir.
Bunların birbirleriyle olan ilişkileri "elektromanyetik" adı altında birleştirilip, denklemsel çözümler üretilir. (Hiç bir denklemde EMD ve KEP gibi bilinmeyen unsurlar yer almazlar. Çünkü yokturlar. "Yok" diyorum ama siz var olduğunu iddia edebilirsiniz. Yani, her hangi bir rakamsal girdileri yoktur.
Burada sizin açıklanmasına ihtiyaç duyduğunuz konu;
Manyetik alanı meydana getiren nedir?
Fotonların manyetik alanla ilişkileri nasıldır? (Elektromanyetik alanın taşıyıcı parçacığı olarak nasıl bir görev üstlenirler?
Fotonların frekansı neye göre ölçülür, anlamı nedir?
Pişmiş armutlar bunlar sanırım. Hadi kolay gelsin...
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Necmi Bey,
Siz hala kendi teorinizle ilgili sorduğum sorulara cevap bile vermediniz ama buna yetişiyorsunuz...:-) https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/29203/
4-5 sorunun birini geçiştirdiniz, konuya da dönmediniz bir daha...
Kendi teoriniz açısından mantıkı açıklamalar geliştirdiğinizi umuyorum...
Yazım hataları ile cümleye okursanız;
"Eğer aşağıya yazacağım konularda, bilgi veya kayanğa denk gelirseniz, linklerini atmanızı istirham ediyorum. "
Denk gelirse link atmasını istiyorum. Bu konuda uzmanlaşmış birisine denk gelirse de çok işime yarayacağını belirtiyorum.
Bunun neresi, Armut piş? :-) Bizim yazdıklarımızı, kopyala yapıştır ile ödev yapanların ki, "armut piş"tir. Ya da en azından ben öyle düşünüyorum.
EGD ve KEP, literatürde zaten olmadığı için oluşturduğum kavramlar. Bunun tartışılmasını gerektirecek bir yanı yok.
Ama, bana "kendi bakışınızla, teorinizle"; manyetik alanın oluşmasını özellikle mıknatıs gibi sürekli Manyetik alan yayan sistemleri nasıl anlatırsınız?
(Not: Bazı eski ve "bize kızgın arkadaşların", aramızdaki bu didişmeyi bıyık altından gülümseyerek okuduğunu tahmin ediyorum. Boşuna sevinmesinler, biz didişmiyor aslında karagözle-hacivatı oynuyoruz. Yıllar sadece yaşlandırmıyor, olgunlaştırıyorda... )
necmi-tufek7866
Saygılar, sevgiler Burtay Bey.
Kendi bakış açım ve teorim açısından manyetik alan konusu genel literatürden ayrı değil. Bu yüzden bildiğim kadar manyetik alanları "genel fizik" anlayışıyla aktarabilirim. Bunları biliyorsunuz elbette ama bir kez daha üzerinden geçmekte yarar var.
"Farklı açısal momentumlar manyetik alan oluşturur."
Dünyanın merkezinde çekirdek kısmı sıvı mağmadan oluşur. Dünya kendi etrafında dönerken, mağma da birlikte dönmeye çalışır. (İçi su dolu bir leğeni döndürürseniz, su "bir müddet" sonra dönüşe ayak uydurur. Leğeni yavaşlatırsanız bu kez de "bir müddet" sonra yavaşlar. Yani arada bir dönüş farkı olur.) Yani mağma ile dünyanın dönüşleri senkronize değildir. İşte bu farklı açısal momentumlar manyetik alan oluşturur.
Madde ve atomlar için de aynı prensip geçerlidir. Atomların en dışındaki elektronlar belli bir hizayla dizilirlerse elektrik yükleri toplanıp bir manyetik alan oluşturur. (Termostatlar böyle çalışır.) Manyetik alanın kutupları vardır. Yani, farklı momentumların birbirleriyle temas yerleri kutuplarını oluşturur. Bu kutuplar da doğal olarak (+) ve (-) diye tanımlanırlar. Yani, elektriğin + ve - yükleri aynı anlama gelen kutupları meydana getirir. Elektrik, madde (elektron) olduğu için zıt yükler bir araya geldiklerinde enerjik bir çatışmaya girerler ama momentumlar maddesel değil "dalga" (yani kuvvet çizgileri) olduğu için çatışma durumu olmaz.
Bu yüzden, sorduğunuz gibi, "manyetik alan, onu meydana getiren momentumlar devinimlerini sürdürdüğü müddetçe süreklidir." Bunun için ayrıca bir enerji sarfı gerekmez.
Parçacık düzeyinde, "spin" parçacığın içsel bir özelliği olduğu yani her hangi bir şekilde değişmediği için elektrik ve manyetik özelliği azalmaz, kaybolmaz, süreklidir.
Şimdilik sanıyorum ön bilgi açısından yeterli olmuştur. Elbette bunları bilmeyen diğer arkadaşlar da bilgilensin diye ayrıntılı ve örnekli yazmaya çalıştım. Eksik veya hatalı kısımları daha sonra birlikte inceler, düzeltiriz. (Sonuçta hafızadan yararlanıyoruz.)
Harika...!
Anlamadığım nokta, nasıl bir etkinin madde içindeki tüm elektronları aynı hizaya ve spine getirip, manyetik alan oluşturduğu? (Yani diğer maddelerde de elektronlar var ama onlar keşmekeş. Tamam elektronun spini belirli ama, hepsini sanki bir tümen askermiş gibi örgüsel sıraya dizmek... Bu mekanizmayı anlayamıyorum.)
necmi-tufek7866
Bazı maddelerde bu hizalanma kendiliğinden olur. Mıknatıs gibi. Ama demir de ufak bir müdahale ile mıknatıs gibi manyetikleşir. Belirli ısı derecelerinde bazı metaller manyetik özellik kazanırlar. Isı değiştiğinde bu özellik kaybolabilir. (Termostat gibi)
Yani bu durum ısıyla alakalı. Süperiletkenlik durumu da yine elektronları aynı hizaya sokar.
Isı...
Isı demek ortama kapasitesinin üstünde enerji yüklenmesi demek.
Bu durumda, hızlı hareket eden nesnelerde de (momentum artışı ile alakalı olarak) bu tür veya benzer bir durum oluşuyor mu acaba? (Soru sormuyorum, yazılı düşünüyorum.)
vide-supra1191
Burtay bey bildiğim kadarıyla tam olarak asker örneğiniz mantıklı bir yaklaşım aslında. Bu tamamen manyetik maddenin her bir atomunun ayrıca mıknatıs gibi düşünmek ve zamanla oluşması sırasında bir yükün baskın gelmesiyle yönlerinin aynı olmasıyla alakalı.
Necmi bey hangi çeşit termostattan bahsediyorsunuz? Ya da ısıl çift ile termostatı mı karıştırıyor olma ihtimaliniz var mı?
necmi-tufek7866
Çok çeşitli sistemler olabilir haklısınız. Ama neyi anlatmak istediğim sanırım anlaşılıyor. Belki de en güzeli "Elektro mıknatıs" terimi kullanmalıydım sanırım.
necmi-tufek7866
Burtay Bey,
Sesli düşünceniz bana haddim olmayarak size bir öneride bulunmam gerektiğini düşündürdü.
Momentum konusu ayrıntılı bir konu olabilir. Maddelerin elektronlarının dizilişi ile, yörüngesel momentumu aynı kapsamda değerlendiremeyiz sanırım. O yüzden sizin asıl matematiğe ihtiyacınız var.
De Broglie adında bir bilim adamının parçacık ve dalgaları aynı denklemde kullanıp, birleştirdiği bir yöntemi var. Onun denklemlerine bakmalısınız. Orada mutlaka momentumu kullanmıştır. Ve nasıl bir değerlendirme yaptığı, momentumun orada nasıl kullanıldığı sanırım sizin için çok açıklayıcı olur. İnternetten bulursunuz sanırım.
Elbette, teşekkür ederim. :-) Boşuna "yazılı düşünmedik" zaten... :-)
Bu arada varsayımımın bazı bölümlerini onaylıyor gibi olmuş...
http://bit.ly/2nE3Rr8
Bu arada varsayımımın bazı bölümlerini onaylıyor gibi olmuş...
http://bit.ly/2nE3Rr8
https://www.muhendisbeyinler.net/de-broglie-dalga-boyu/