gokhan-kapici7502
Vide supra'nın attığı bağlantıya baktım, E^2-v^2 hangi referansta olursa olsun sabittir diyor, bi hesaplamam gerekiyor. Mehmet Ali, 1/2 mv^2 bağıntısına göre uzaydaki hızımızın üzerine basit bir el hareketi eklememiz (+0,5m/sn gibi) müthiş bir enerji farkı ortaya koyacaktır, hesaplamaları siz de tekara yapabilirsiniz. Morfan Frei, dediğin gibi, bi yerlerden alıp bir yerlere enerji verdiğimiz algısına sebep oluyor bu metod. Burada 1/2mv^2'nin mutlak olmadığı, hızın hızı etkilemesine engel bir şeyler olduğunu vurgulamak istiyorum, ki nedir bu etken, ben bunu merak ediyorum.
mehmet-ali8832
Gökhan Kapıcı , "1/2 mv^2 bağıntısına göre uzaydaki hızımızın üzerine basit bir el hareketi eklememiz (+0,5m/sn gibi) müthiş bir enerji farkı ortaya koyacaktır, hesaplamaları siz de tekrar yapabilirsiniz." demişsin fakat +0,5m/sn neden büyük bir enerji farkı ortaya koysun ki? Uzayda zaten belli bir hızda hareket ediyorsun, elin de hareket ediyor yani zaten bir kinetik enerjin var. Elini sallamak için sıfırdan galaksinin hızını yakalamana gerek yok, elinin hareketini galaksinin hızına eklemen yeterli:)
mehmet-ali8832
Senin buradaki hatan referans noktası seçiminden kaynaklanıyor. Sabit bir noktadan galaksimize bakan birine göre dünya üzerindeki bir cismin enerjisini hesaplamaya çalışıyorsun.
gokhan-kapici7502
Düz mantıkla bakmayın Mehmet Ali, belli bir v hızıyla hareket eden cisme x kadar hız eklediğimizde kinetik enerji değişimi =((v+x)^2-v^2)*m*1/2 eder, yani 300 km/sn hızı olan cisme 1 m/sn eklemek için 300000,5*m J kadar kinetik enerji eklemeliyiz, ama eklemiyoruz; peki neden eklemiyoruz, bu hangi teoriyle açıklanıyor, sorularım bunlar, hata falan yok ortada.
mehmet-ali8832
Gökhan, klasik fizikte bu tarz hesaplamaları yapabilmen için bir koordinat düzlemin ve referans noktan olması gerekir. Sen bir noktada aldığın değerlere göre başka bir referanstaki değerleri hesaplamaya çalışıyorsun. Örneğin yukarıdaki 465,1 m/s örneğinden yola çıkalım. Burada senin referans noktan dünya yörüngesinde sabit bir nokta. sen kendi bulunduğun noktaya göre iki farklı aracın enerjisini hesaplıyorsun yani senin bulunduğun noktaya göre A cisminin enerjisi 120.099*m J, B cisminin enerjisi ise 96.844*m J. Çünkü bu hızları sen kendi bulunduğun noktaya göre hesapladın. Yani bu cisimler sana çarparsa A cismi 120.099*m J, B cismi ise 96.844*m J bir enerjiyle çarpacaktır. Ama yeryüzündeki birine bu araçların çarpması durumunda sadece 312.5m J 'lük bir enerjiyle çarpacaklardır. Bunun açıklanması için bir teoriye gerek yok. Klasik Newton fiziği yeterli. Konu açıklığa kavuşmuştur umarım.
gokhan-kapici7502
Mehmet Ali, size Vide supranın cevabını okumanızı tavsiye ederim, fizikçi olup olmadığınızı bilmiyorum, ama yönteminiz bilimsel değil. Referans noktam uzayın kozmik arkapılan ışımasına göre sabit bir nokta. Görelilik bu konuyu açıklıyorsa görelilik deyin, klasik fizikse klasik fizikte bir formül getirin. Ben bunu bekliyorum.
gokhan-kapici7502
https://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_transformation sorunun cevabı burada.
mehmet-ali8832
Sanırım senin sormak istediğin soru "neden kinetik enerjinin hızın karesi ile orantılı olarak arttığı". Hız arttığında kinetik enerji karesi ile orantılı olarak arttığı için hızdaki küçük değişimler büyük enerji farkı oluşmasına neden oluyor. Bunun neden böyle olduğuna gelirsek, formülün açılımına bakılarak kökeninin incelenmesi gerekir.
hakan-k9304
Zaten Dediğiniz Gibi Olsaydı Havaya Fırlattığınız Cisim Doğuya Doğru Giderdi.
Eğer Dediğiniz Olsaydı
Uçaklar Havada Bekler Gidecekleri Bölge Kendilerine Gelirdi
Drone ler Havada Sabit Kalmazdı
Cisim Dünya İle Birlikte Gidiyor, Yani Ne Tarafa Giderse Gitsin Hızı Eşit Olucaktır
Dünyanın Hızı Eklenilmeyecektir.
gokhan-kapici7502
Hava için olan şey uçaklar için de geçerli, kuzey güney istikametinde giden bir uçak coriolis etkisinden dolayı düz uçmayacaktır. Ancak bu açılanma gözle görülmeyecek kadar düşük olduğu için farketmemiz mümkün değildir.
gokhan-kapici7502
Hava için olan şey uçaklar için de geçerli, kuzey güney istikametinde giden bir uçak coriolis etkisinden dolayı düz uçmayacaktır. Ancak bu açılanma gözle görülmeyecek kadar düşük olduğu için farketmemiz mümkün değildir. Yin yer eksenli yörüngeye fırlatılan uydular da dikey olarak gitmelerine rağmen roketin yörünge hızına ulaşabilmesi için, ki 11000 km/sa hıza ulaşacaklar (ekvatoral hızımız 1600 küsür km/sa), doğuya doğru bir eğimle itki sağlamaları gerekmektedir.