gokhan-kapici7502
Yere göre kinetik enerji ve uzaydaki hızımız
gokhan-kapici7502
Dünya ekvatorda 465,1 m/s hızla dönmekte. Ekvatorda bir kara taşıtımız olsa ve yere göre sabit bulunsa kinetik enerisi 108.159*m J kadar olacak. Bu aracı doğuya doğru 25 m/s (90km/sa) hıza çıkarmak istersek, 465,1+25=490,1 m/s hıza ulaşacak ve kinetik enerjisi 120.099*m J seviyesine çıkacak, aynı şekilde batıya doğru 25m/s hızlandırsak uzaydaki hızı 440,1 m/s hıza düşmüş olacak ve kinetik enerjisi 96.844*m J olacak. Bu iki durumda da bu aracın enerisi ilkinde 11940*m J artıyor, diğerinde 11315*m J azalıyor. Ancak bu hesaba göre bir aracın 90 km/sa hıza ulaşması her iki yönde de 3 dakika kadar zaman almalı, ancak böyle bir durum gerçekleşmiyor. Aynı şekilde bizim bilinen hızımın, güneşin, dünyanın ve galaksimizin bütün hızını toplayınca oldukça büyük olmakta ve buna göre elimizi kımıldatmamız bile mümkün olmamakta. Bu durumun bir açıklaması var mı?
gokhan-kapici7502
Bu arada yörüngeye nesne gönderirken roketler genellikle ekvatora yakın yerlerden ve doğuya doğru yönlendiriliyor, ki bu sayede yerin dönüş hızı da kurtulma hızına katkı sağlıyor. Yani bu olay roketlerde zaten kullanılıyor.
kemal-bay-hickimse7261
Saatte 80km/sn hız ile giden bir araca galaksimizin hızını eklemiyoruz çünkü bu aracı gözlemlediğimiz yer samanyolunun dışı değil , dünya. Gözlemcinin hangi referans sisteminde oluşu hangi gözlemi gözlemleyeceğini belirler.
gokhan-kapici7502
Hızı 25 m/sn olan cismin kinetik enerjisi 312,5*m1 J iken bu cismin üzerindeki ve bu cisme göre göreli hızı yine 25 m/sn olan cismin gerçek hızı 50m/sn olmuyor mu? İkinci cismin enerjisi 312,5*m2 olmamalı, 1250*m2 olmalı. Ben burada neden bu durum pluyor diye soruyorum.
kemal-bay-hickimse7261
Yanlış algılamışım soruyu o zaman.
necmi-tufek7866
Gökhan Kapıcı,
Aracınız eğer kara taşıtı ise dünyanın dönüş hızını onun hızıyla toplayamazsınız. Çünkü araç ne yöne giderse gitsin altındaki zeminin hareketi onun hızını veya birim zamanda alacağı yolu değiştirmez.
Eğer araç hava aracıysa ancak o zaman söylediğiniz hesapları yapma imkanınız olur bence.
Çünkü yerinde sabit dursa bile dünyanın hızı yüzünden konumu değişecektir.
gokhan-kapici7502
Burada bahsettiğim şey özellikke enerji, momentumda böyle bir sorun olmuyor, çünkü mv formülünde hızın üssü bir, ama kinetik enerjide 1/2*mv^2, hızın üssü birden büyük. Eğer taşıtımız uçak ise yine kara taşıtı gibi düşünülüyor, doğu veya batıya gitmesi fark etmiyor. Dikkatimi çeken bir şey, ISS'de astronotların hareketleri oldukça yavaş olmakta ve ISS'in hızı yere göre 7 km/s civarında. Kinetik enerjide de görelilik var mı?
gokhan-kapici7502
Düzeltme: ISS'deki insanlar videolarda gayet normal hareket ediyormuş, yavaş değillermiş.
necmi-tufek7866
Gökhan Kapıcı,
Dünya üzerindeki tüm cisimler aynı kinetik enerjiye maruz kalırlar. Ancak bu kinetik enerji ancak dünya aniden durursa harekete geçer ve cisimleri etkiler. Cisim dünyadan ayrılmak istemedikçe bu kinetik enerji eylemsizdir. Bu yüzden bir araç ekvatordan doğuya da gitse, batıya da gitse dünyanın kinetik enerjisinin onun üzerinde etkisi olmaz diye düşünüyorum. Yani dünyanın kinetik enerjisini aracınızın hızına veya kütlesine ekleyemezsiniz. Çünkü diğer tüm cisimler de aynı enerjiye sahiptirler ve bu da ortamın enerji değerini sıfır yapar.
Şöyle bir örnek vereyim;
Elektrikli aletler (örneğin) 120 volt ta çalışıyor diyelim. Ortamdaki her şeye 1000 volt elektrik eklersek o zaman 1120 volt ta çalışacaklar ve hiç bir sorun çıkmayacak. Yani 1000 volt zemin elektriği eylemsiz bir enerji olacaktır aletler için. Onlar yine 120 voltla çalışacaklar ama ortamdaki 1000 volt zemin elektriği hiç bir şekilde etkili olmayacaktır. Yani, her şey aynı değerdeyse enerji miktarı ne olursa olsun etki "sıfır" olacaktır.
gokhan-kapici7502
Necmi Tüfek, elektrikteki voltaj değeri iki kutbun arasındaki yük farkına göre bulunan bir şeydir ki türkçede potansiyel fark olarak geçer, yani benim sorumla alakasızdır. Bir de zemin voltajının yüksek olması, yani etrafta fazladan yüke sebep olacak donanım bulunması (yüksek gerilim hattı gibi) cihazlara zarar verecektir, ki etkileri birkaç volttan öteye geçmez. Sizin verdiğiniz örnek asıl momentum ile alakalı olabilir. İşin temelinde görelilik kuramlarıyla ilgili bir sorun yatmakta, ama yeterli görelilik bilgim olmadığı için soruyu buraya yazdım. Yardımınız için teşekkür ederim.
gokhan-kapici7502
Relativistik kinetik enerji formülüne göre hesaplama yapıyorum, sonuç değişmiyor.
vide-supra1191
Yaptığınız işlemlerde bir yanlışlık görmüyorum ve oldukça ilgimi çekti sorunuz. Dünyada uçan yüzen ya da karada duran tüm cisimler istisnasız olarak dünyanın çizgisel hızına sahiptirler. Bunun bir istisnası yoktur yoksa zıpladığımızda neden yer değiştirmiyoruza gelmesini istemeyiz konunun. Dışarıdan bir treni gözlemleyip aynı işlemleri yaptığınızda da bahsi geçen durum tekrar karşınıza çıkar. Tek mantıklı çözümü referans sistemlerini değiştirmek olacaktır.
Gözden kaçırdığınız nokta bu aracı gözlemlediğiniz referans noktası da dünyanın çizgisel hızına sahip olduğunu unutmanız aslında. İşlemleriniz ve yorumunuz dünyanın dışından bu aracı izleyerek hareketini yorumlamak anlamına gelmekte. Fakat dünya üzerindeki referans noktası ile yaptığınız işlemlerde gözlemi yapan da aynı çizgisel hıza sahip olduğundan, sistemdeki bu ve bundan başka bilmediğimiz pek çok enerjiyi hesaba katamazsınız. Kısaca referans noktasını değiştirmeniz gerekli.
vide-supra1191
Relativistik kinetik enerji formülü çok yüksek hızlar için kullanılır. Düşük hızlarda normal formülle aynı sonuç vermesi normal yani.
gokhan-kapici7502
Cevabınız için teşekkür ederim. Ticaret rüzgarlarına baktığımızda dönencelerden ekvatora doğru, yani yer hızının daha yüksek olduğu yerlere esen alizeler dünyanın hızına yetişemeyip batıya doğru esmekte, aynı şekilde dönencelerden kutuplara esen rüzgarlarsa daha hızlı olduğu için doğuya doğru esmekte. Buna göre havanın referans noktası neresidir diye bir soru ortaya çıkıyor. Bu durumda aklıma şu iki şey geliyor, ya dünya yerinde çakılı duruyor, güneş bile onun etrafında dönüyor, ya da 390 km/sn hızla ilerlerken birşeyleri yanlış hesaplıyoruz.
gokhan-kapici7502
kg⋅m^2/s^2 Joule'ün formülü, burada enerji ile zaman arasında mutlak bir bağıntı bulunmakta, rölativiteye göre hızlanan cisimdeki zaman da dışardaki gözlemciye göre yavaşlamakta, ancak hızlı giden yavaş gideni hızlı görmekte. Bence biz 25 m/sn hıza ulaşırken aslında uzaydaki mutlak sabit noktaya göre sadece 0,0008012821 m/sn daha hızlanmaktayız. Eğer bu şekildeyse hesap tutuyor. Yani biz aslında hızlanırken hiç de hızlanamıyoruz. Burada ilginç bir şey daha var, 390 km/sn hız rölativite açısından çok da anlamlı değil ve kendimizi olduğumuzdan 32000 kat daha hızlı hissettirecek bir şey de değil. Başka faktörler de var gibi.
vide-supra1191
Havanın dinamiği hakkında yeterli bilgim yok fakat akışkanın davranışından dolayı oldukça karışık olduğunu tahmin edebiliyorum. Hava akımının oluşması ve taşınması basınç, sıcaklık gibi daha önemli değişkenlere bağlı iken yer yüzünde hissettiğimiz rüzgar hızı ise buna ek olarak bizim görece hızımızın eklenmesi ile bulunması gerekir diye düşünüyorum. Yazdıklarınıza ek olarak coriolis etkisi de bu çizgisel hız farkından dolayı fırtınaların dönüş yönünü etkilemekte.
Havanın sabit referans noktasını aramak bir nehirde akan özel bir su molekülünün akışını ve hız değişimini mükemmel bir kesinlikte hesaplamak gibi aslında. Neredeyse imkansız ve sonuç olarak işlevsiz bile olabilir. Bunun yerine yere göre 2 m/s hızda demek yeterli olabiliyor. Diğer yandan görünüşe göre örneklerinizde kurulacak enerji denklikleri aynı referans noktalarında anlamlı oluyor gibi. Daha doğrusu kinetik enerji korunuyor fakat farklı referans noktasında bu enerji değişmekte. Bu sebeple sonuç olarak evrenin merkezini dünya alsanız bile referans noktasına göre değişen kinetik enerjiyi sabitlemiş olmazsınız.
https://www.quora.com/Is-kinetic-energy-a-relative-quantity-and-not-an-absolute-one-If-so-how-can-we-apply-the-law-of-conservation-of-energy Görelilikte farklı referans için enerji-momentum korunumu ise lorentz dönüşümü sayesinde yapılıyormuş.
morgan-frei5424
Ancak duran bir cismin kinetik enerjisi oldugunu kabul ederseniz , dunyanin ve galaksimizin hizina bakip dusunurseniz, diger taraftan da negatif , yani borclanmis bir potansiyel enerjisi oldugunu kabul etmek zorunda kalirsiniz.
mehmet-ali8832
Gökhan Kapıcı, hesaplamaların yanlış. Aracın kinetik enerjisini negatif almamalısın, negatif kinetik enerji olmaz.
Hızımız güneşin, dünyanın ve galaksimizin bütün hızını toplayınca oldukça büyük olduğu doğrudur fakat bu sabit bir hızdır. Sabit hızda üzerimizde ivmelenme olmadığı için biz bu hızı hissetmeyiz. ( merkezcil ivmelerin etkisi çok düşük olduğundan hesaba katmıyorum).
mehmet-ali8832
Gökhan Kapıcı, bu hesapları nasıl yaptığını açıklar mısın? 0'dan 90 km/h hıza çıkmak 2 yönde de aynı sürede olur. Hesaplarında bir noktada hata yapmışsın.
Ayrıca " bizim bilinen hızımın, güneşin, dünyanın ve galaksimizin bütün hızını toplayınca oldukça büyük olmakta ve buna göre elimizi kımıldatmamız bile mümkün olmamakta. " demişsin ki bu yanlış bir önerme. Dünyamız güneş ve galaksi sistemimizle birlikte sabit bir hızla ilerlediği ve herhangi bir ivmelenme olmadığı için biz bu hızı üzerimizde hissetmeyiz.