aydan-uyanik3279
Onur bey tesekkurederim cevapladiginiz icin su durumda isik hizi kuramini bozan yani isik hizini asan herhangi birsey yok degilmi ? Anladigim kadariyla izafiyet teoriside gecersiz degil degilmi ?
aydan-uyanik3279
Onur bey kusura bakmayin tekrar tekrar soruyorum siz isik hizindan hizli momentuma sahip parcaciklar var ama atomun yapisinda lepton ve kuark denilen temel yapilardir. Bunlarda mesafe kat edilmiyor bu hareketlerinede onlarin spinleri diyoruz bu nedenle isik hizini asiyor diye kabul edilmiyor dediniz .
aydan-uyanik3279
Ayni sey fotonlar isik hizi sabiti hem dalga hem parcacik ozelligi gosteren isik hizindan hizli momentuma sahip parcaciklar , lepton , kuark denilen temel yapilarda bizim kabul ettigimiz fizik kurallarina uyum gosteriyorlar degilmi ? Yani isik hizi kuramini bozmuyor bunlarda degilmi onur bey ?
morgan-frei5424
Aydan Hanim,
Isiktan hizli gidebilen bir tek takyonlar vardir, ama takyonlar hayali bir parcaciktir, varliklarina dait en ufak bit kanit yoktur.Matematiksel olarak kutlelerinin negatif olmasi gerekir.
Bakin, standart model bu resimde mevcut : https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model#/media/File:Standard_Model_of_Elementary_Particles.svg
Yani modelde takyonlara rastlayamazsiniz.Takyon lepton,quark,bozon vs siniflarina dahil degil. Yani kisacasi isiktan hizli hicbirsey yok evrenimizde.
Onur Bey'e bu nedenle sormustum, takyonlarin epton kuark siniflandirmasinin kaynagini sormustum.Birsey mi atliyorum diye.
hakan-k9304
https://goo.gl/IjH6OH
Fotoğraftaki gibi yoldan gitmek yerine kısa yolu tercih ediyorsunuz
onur-cem-dag8483
morgan frei takyonlar dediğin gibi ayrı bir sınıf standart model de bir parçacığın 3 temel özelliğine göre sınıflandırma yapılır wander wals kuvvetleri nükler kuvvetler vs takyonlar ayrı bir sınıf ışıktan hızlı partiküller diye bu partiküllerin standart modeli henüz yok daha birçok deney yapmak gerekiyor haklarıdna bilgi öğrenmek için
onur-cem-dag8483
dediğim gibi parçacıkların hareketi ışıktan hızlı ama bizim ışıktan hızlı kabul ettiğimiz bu parçacıkların bir kaç deney sonucunda ışık hızını geçemiyormuş gibi tepkileri var olan fizik kurallarına uygunluk gösteriyor ama daha kesin bilgilere erişilmedi şimdilik fizik işlemeye devam ediyor...
aydan-uyanik3279
Cevaplariniz icin cok tesekkurederim
aydan-uyanik3279
Onur bey size bir sorum daha olacak donerseniz sevinirim. Bunlari bir kitaptta okumustum hatta aynen yaziyim yazanlari soyle yaziyordu "Evrenimizde isik hizi degeri, sinirli ve adeta kendi icine kapanik bir evrenin degismez bir ksrakteri olarak dusunuluyordu. Bu makul inandirici ve fizik olarak ispatlanmis yasa bazi fizikcileri rahatlatan bir tembelige sevk ediyordu. Derken inanilmasi guc bir olay laboratuar deneylerinde fark edildi. Varligi uzerinde cok genis spekulasyonlar ve tartismalar yapilan acaip karakterli bir atom alti parcacik gorunur gibi oldu. Bu parcaciga hayalet parcacigi ismini verdiler. latince olarak hayalete takyon denildigi bu isimde cok yakisti. Takyonlarin isiktan da hizli hareket etmeleri gerekiyordu. Bu gorusle fizik dunyasi alt ust oldu. Konuyu bu kez matematik olarak irdeleyen uzmanlar. Einsteinin denklemlemlerini kullanarak cok garip bir cozum urettiler. Denklemlerin cozumunde hicbir hareketlinin isik hizina erisemeyecegi ortaya cikiyorduysada, isik hizindanda yuksek hizlarda nefis yorumlar getiren sonuclar mevcuttu. Eger bir hareketli isik isik hizi ile degil , isimtanda hizli hareket ederse kutle, uzunluk, enerji hatta zaman gibi fiziksel kemiyetler, sanal ( hayali, imajiner, soyut ) ozellikler kazaniyordu . Matematik olarak cozum vardi mademki matematikte bir cozum vardir. Fizikte niye olmasin ki ? Boylece takyon denilen soyuti ozelliklere sahip ve isik hizindan milyonlarca kez daha yuksek hizlara sahip bir parcacigin elbette ki gunluk hayatimizda elimizin altinda bulunmasi beklenemez. Takyonlarin laboratuarda cabucak goze gorunmemesinin asil sebebide budur. Bu durumda bu hayali parcaciklarin sinir duvar hudut gibi fiziki evrenimizin kapali ve dar kaliplarina bagimli kalmalri mumkun degildir. Onlar soyut ozellikleri ile soyut evrenlerin elemanlari olmalidir. Evrenimizin duvarlarina benzeyen isik hizi engelleri somut ve fiziki ozellikler icinde yasadigimiz bu alem icin gecerlidir ." Demis kitaptta
aydan-uyanik3279
Onur bey hayali parcaciklar takyonlar laboratuarda gozlemlenmedi degilmi ? Birde takyonlar gercekten varsa bizim evrenimizde olamaz degilmi ?
morgan-frei5424
Aydan Hanim, kitabin ismini belirtmenizde sakinca var mi ?
aydan-uyanik3279
Tabiki yok sakincasi "ol dedi oldu" kitabi taskin tuna 2. Kitabi sayfa 142 kitap yurdundan satin alabilirsiniz.
onur-cem-dag8483
anlatıldığı gibi takyonlar ışıkıktan hızlı parçacıklardır ama bunların hızlı olması matematiksel olarak kanıtlandı parçacıkların ışıktan hızlı olması gerektiğini biliyoruz yani gerçekten hızlımı? işin o kısmı tam olarak deneysel değil . yapılmaya çalışılan deneylerin çoğunda parçacıklar ışıktan çok hızlı olduğu için gözlem yapılamadı bu neden le teori sadece matematiksel .eğer gerçekten ışıktan hızlıysa ve varsa( var olması bile matematiksel ama var olduğu epey sağlam kanıtlara tekabül ediyor) abbot un boyutlar teorisine göre diğer boyutların anahtarıyla uğraşıyor olabiliriz çünkü ışık hızı bizim gözlemlediğimiz evrene hükmeden hız ama ilerisi belki yakın gelecekte daha iyi anlaşılabilecek...
morgan-frei5424
Onur Bey , takyonlar Cherenkov isimasini "isiktan yavas" giderlerse yayarlar.Yani bu konuda bir lab calismasi "gopzlenememek" gibi birsey soz konusu degil.
aydan-uyanik3279
Onur bey dediginiz gibi eger takyonlar (hayali parcaciklar) gercekten varsa ve isiktan hizliysa bu durumda izafiyet teorisi gecersiz olurmu ?
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Takyonlar ; https://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/27214/
Solucan deliği matematiğin öngördüğü teorik yollardır. Açmanın, açık tutmanın enerji maliyeti çok yüksek. Şimdiye kadar ne solucan deliğ, ne de geçen bir şey görülmedi.
Diğer yandan böyle bir delik açmak yerine, bir solucan üretmek daha ekonomik ve partik olabilir.
Işıktan hızlı mı? Bizim evrenimizde oldukları sürece Hayır.
Ama evrenin dokusunda kendilerine ayrı bir ortam oluşturklarında, ışık hızı onların kendi ortamlarındaki en üst hız sınırı oluyor. Bizim evrenimize göre ise onlar "Yoklar!" Bu nedenle onlara herhangi bir hız atfetmek imkansız. Bu sıfır ile istediğiniz sayıyı çarpmaya benzer.
Tabii bu solucanların kendi zamanlarına göre yolu aldıkları bir süre olacaktır. Bu süre boyunca yaşlanmış olacaklardır. İşte bu süre ve aldıkları yolu bölerek saptadığımız teorik hızları bize, onların ışıktan hızlı gittiğini söyleyecektir.
Ama bu hesap, ışıktan hızlı gittikleri anlamına gelmiyor. Evrenimizde, ışık hızı ile sınırlılar.
onur-cem-dag8483
morgan fei ben parçacıkların cherenkov ışımasından bahsetmiyorum o apayrı bir konu ben onların ışıktan hızlı hareket ettiği anda gösterdikleri spinleri ve davranışlarının gözlemlenmesinden bahsediyorum dediğiniz ışıma dopler etkisinden faydalanılarak yapılan bir deney frekans azaltılarak dalga boyu arttırılıyor ve kırmızı bir renk elde edilir yada frekans arttırılır dalga boyu azalır mavi ışıma elde edilir bu ortam farkından yararlanılarak yapılan bir deney koşullar değiştirilerek yapılır yani ben takyonun ışıktan daha hızlı olduğu yani kendi doğal koşullarında gözlemlenmesinden bahsediyorum.
onur-cem-dag8483
aydan izafiyet teorisi gözlemlenebilir evrende en yüksek hız ışık hızı olduğunu belirtir ışıktan hızlı bir madde varsa başka boyutlar başka evrenlerin olma sorusunu kafamızda doğurur ama bütün boyutlar iç içe hepsi birbiri ile bağlantılı o yüzden biz ışıktan hızlı parçacıklara bu evrende rastlıyabiliyoruz .
onur-cem-dag8483
izafiyet teorisi sadece bundan ibarette değildir.
aydan-uyanik3279
Onur bey tesekkurederim birde size dolanik parcaciklari soracaktim dolanik parcaciklar isiktan hizlimi yani isik hizini asiyormu ? Bazi kisiler isik hizini astiklarini soyluyorlar eger bunlar isik hizini asiyorsa evrendeki isik hizini asmismi oluyorlar ?Bizim evrenimizde olan fizik kurallarina uyuyormu dolanik parcaciklar