aydan-uyanik3279
Pozitronun varlığı denklemler öngördüğü için araştırılmış, sonra da deneyle ispatlanmıştır. Diyorlar bu dogrumu ispatlandimi ? Pozitron isik hizini asiyormu ?
necmi-tufek7866
Sadece pozitron değil, ulaşılabilir enerji düzeyindeki tüm parçacıkların karşı parçacıkları da bulunmuş ve ispatlanmıştır.
Sizin takıldığınız şey sanırım zamanda ters yönde gittikleri için ışık hızını aşıyormuş gibi algılamanız. Karşı parçacıklar, parçacıkların ayna görüntüsüdür. Yani, parçacık sola dönüyorsa, karşı parçacık sağa döner, parçacık (-) elektrik yükü taşıyorsa, karşı parçacık tam olarak aynı yükü (+) olarak taşır. Bu anlayışla devam edersek, parçacık, yani elektron, ışık hızının %30 u bir hızla bir yöne gidiyorsa, pozitron yine aynı şekilde ışık hızının %30 u bir hızla ters yöne ve ters zamanda gider. Yani zamanda ters yönde gitmek için önce ışık hızını aşması gibi bir sorunu yoktur. Bir reaksiyonda elektronla birlikte yaratıldığı anda onun tam tersi eylemdedir.
Daha önceki yazışmada Ömer Kaan bir denklemle olayı anlatmaya çalışmıştı. O denklemdeki (-) eksi anlayışı ile pozitron aynı düzlemde olmadığı için sizin kafanızı karıştırdı sanırım. Feynman diyagramlarında zaman çizgisi kullanıldığı için ters yönde giden parçacık, zamanda da ters yönde gider gibi görünür. Ama bunun ışık hızının aşılması gibi bir anlamı yoktur.
aydan-uyanik3279
Evrenimizde isik hizini asan herhangi birsey yok degilmi ?
aydan-uyanik3279
Bir kitapta okumustum laboratuar deneylerinde fark edilen varligi uzerinde cok genis spekulasyonlar yapilan atom alti parcacik gorunur gibi oldu. Bu parcaciga takyon hayalet parcacigi adini vermisler
aydan-uyanik3279
Laboratuar deneylerinde takyonlar hayalet parcacigi fark edildimi ?
necmi-tufek7866
Evrenimizde ışık hızını aşan hiç bir şey yoktur. Bunun nedeni maddeye kütlesini veren Higgs alanıdır. Bizim evrenimizin içinde hiç bir madde ışık hızını aşamaz. Higgs alanı buna izin vermez.
Labaratuarlarda pek çok yanıltıcı sonuçlara ulaşılabilir. Bazen de heyecanlı bilim insanları aceleyle spekülatif duyurular yapabilirler. Bazı ortamlar ışık için yoğun olabilir. Örneğin; su gibi. Işık suyun içinde giderken kırlır. Çünkü rastladığı her elektronla etkileşir, soğurulur tekrar yayımlanır. Yani yolu uzar, oyalanır. O ortamda atom ve elektronlardan etkilenmeyen bir parçacık ışıktan daha hızlı ilerler. Mesela bir elektron. Diğer elektronlarla etkileşmediği yani fermiyon olduğu için hiç kimseye takılmadan suyun içinden geçer. Bir nötrino da yoğun ortamlarda ışıktan daha hızlı gidebilir. Ama bu onların ışık hızı limitini aştıklarını göstermez.
Takyonlar, tanımları gereği ışık hızına dahi düşemeyen, hep çok daha hızlı gitmesi gereken şeylerdir. Bizim evrenimiz gibi ışık hızı altında yapılanmış bir evrende zaten bulunamazlar.
Anladığım kadarıyla, ışık hızının aşılması konusu sizin için daha farklı bir anlam ifade ediyor sanırım. Eğer sizi düşündüren bir şey varsa daha açık soru sorabilirsiniz.
aydan-uyanik3279
Tesekkurler necmi bey facebook kulaniyormusunz ?
necmi-tufek7866
Hayır. Bu platformdan başka hiç bir iletişim kanalım yok.
aydan-uyanik3279
Merhaba necmi bey arkadasin birine soyle birsey yazmissiniz "iki adet parcacik yaratilir biri saga, digeri sola gider biri elektrondur. Digeri pozitrondur. Biri zamanda ileri gidiyorsa digeri geriye gider. Yani oyle tanimlamak gerekir. Ama bu parcacik normal bir elektronken hizlanip daha sonra isik hizini asip ondan sonra da zamanda geriye dogru giden bir sey degildir " Burada parcacik normal bir elektronken, hizlanip daha sonra isik hizini asip diye birsey yazmissiniz bu isik hizini asmiyor degilmi necmi bey ?
necmi-tufek7866
Merhaba aydan uyanık,
Anlatmak istediğim şu; Zamanda geriye gittiğini düşündüğümüz pozitron bunu elektronun tersi olduğu için yapar. Hızı elektronunki ile aynıdır. Ama yönü terstir. Bu ters konuma sonradan gelmez. Doğduğu anda öyledir. Yani ışık hızıyla bir ilgisi yoktur. Sadece elektronun ters görünümüdür.
Yani bulunduğu konuma ışık hızını aştığı için gelmemiştir. Öyle doğduğu için o konumdadır. Tekrar söylemek gerekirse; "ışık hızı evrenimizdeki hiç bir şey tarafından aşılamaz. Bu yasaktır.
aydan-uyanik3279
Cevabiniz icin tesekkurederim necmi bey . Yanliz siz birde zamanda ters yonde giden yani zamanda gecmise dogru hareket eden parcaciklar var demistiniz bu parcaciklar evrenimizde mi mevcut ? Evrenimizde zamanda gecmise dogru hareket eden parcaciklarda isik hizini asmiyor degilmi? Birde bu parcaciklarin zamanda gecmise dogru hareket etmeleri teorik olarak gecmise yolculugun mumkun oldugunu gostermez degilmi necmi bey ?
necmi-tufek7866
Yazılanları dikkatlice okursanız aynı şeyleri tekrar etmenize de gerek kalmaz.
aydan-uyanik3279
Necmi bey tesekkurederim her konuda aydinlatiniz bana gonderdiginiz cevaplari hepsini okudum siz zamanda geriye giden parcaciklar diyince aklima su soru geldi bunlar zamanda geriye giden parcaciklarsa bu parcaciklar bilgiyi isik hizindan daha mi hizli aktariyor diye aklima geldi bilgiyi isik hizindan daha hizli aktarmiyor degilmi zamanda geriye giden parcaciklar ? Isik hizi evrenimizde hicbirsey tarafindan asilamaz dediniz biliyorum fakat ben emin olmak icin bunuda soriyim dedim.
necmi-tufek7866
Emin olun hiç bir şey ışık hızını aşamaz.
Ama bilgi ışıktan daha hızlı iletilebilir mi? diye soruyorsanız bunun bir yolu var. Dolanık parçacıklar kullanılarak bilgi ışıktan daha hızlı hatta bir anda milyon ışık yılından daha hızlı bile iletilebilir. Eğer öğrenmek istediğiniz şey bilgi aktarımı ise...
aydan-uyanik3279
Bilgi isik hizindan hizliysa ve asiyorsa zaman sonsuz olmazmi yani yaratilmamis ebedi bir zaman olmazmi bu durumda izafiyet teoriside gecersiz olmazmi ? cunku isiktan hizli bilgi varsa zamanda gecmise gidilir bu da zamanin bir baslangici olmadigini gosterir diyor bazi kisiler necmi bey
aydan-uyanik3279
Necmi bey birde su var kafama takilan izafiyet teorisi bilginin isik hizindan hizli gidemeyecegini soyler eger isiktan hizli iletilebilen bilgi varsa izafiyet teorisi gecersiz olur diyorlar bu nekadar dogru? Isiktan hizli bilgi iletilir veya isiktan hizli iletilebilen bilgi varsa zamanda geriye gitmeye baslanir diyorlar Birde isiktan hizli bilgi iletilirse izafiyetin gecersiz oldugu gibi zamaninda bir baslangici olmuyor zaman ve evren sonsuz yaratilmamis oluyormus bunlar nekadar dogru ? Dolanik parcaciklar kullanilarak bilgi isiktan daha hizli iletiliyorsa izafiyet teorisi gecersizmi oluyor ve zamanin , evrenin bir baslangici olmamismi oluyor bu durumda yani yaratilmamismi oluyor ? Necmi bey
aydan-uyanik3279
Necmi bey merhaba izafiyet teorisi bilginin isik hizindan hizli iletilemeyecegini soyler bu durumda dolanik parcaciklar kullanilarak bilgi isiktan hizli iletiliyorsa izafiyetin gecersiz olacagini soyluyorlar cunku isiktan hizli bilgi iletilirse izafiyet teorisi gecersiz oluyormus zamanin ve evrenin bir baslangici olmuyormus zaman ve evren sonsuz ebedi oluyormus yani yaratilmamis oluyormus eger isiktan hizli iletilen bilgi varsa bunlar nekadar dogru necmi bey ?
necmi-tufek7866
aydan uyanik,
Hiç bir şey ışıktan daha hızlı olamaz. Ama dolanık parçacıklar kullanılarak bilgi ışıktan çok daha hızlı iletilebilir. Bunun izafiyet teorisiyle veya evrenin sonuyla falan bir ilgisi yok. Zaten daha önce Kemal (perfection) ile bunu paylaşmıştık. Araştırırsanız bu sitede bulursunuz. Ama ben ayrıntılı olarak bunun nasıl olabileceğini anlatayım da rahatlayın.
Dolanık parçacıklar birbirlerine bir şekilde bağlıdırlar. Aynı momentumu paylaşırlar. Bu yüzden birinin spini sağa doğruysa diğerinin spini sola doğru olmak zorundadır. Ama birinin spininini ölçmediğiniz sürece spinleri belirsizdir. "süperpozisyon halindedir." İşte, birinin spinini ölçtüğünüz anda diğerinin spini de açığa çıkar. Uzaklık hiç önemli değildir. Bunu çok çok uzakta bile olsa anında hisseder. Çünkü üzerine etki eden bir kuvvet kaybolmuştur. Bunu anlaması için zaman geçmesi gerekmez. Bu yüzden ne kadar uzakta olursa olsun eşinin kendisinden koptuğunu anında anlar.
Şimdi bunun nasıl olabileceğini anlatayım. Bunu ben uyduruyorum sanmayın. Bir fizikçinin yazdığı bir kitapta okumuştum. Yani, yeni bir şey değil zaten.
Dolanık parçacıklar belirli bir enerji düzeyinde çok kolay üretilebilirler. Hızlandırıcı labaratuarları bunu yapıyorlar zaten. Şimdi, bu işin çok daha özenli ve ticari olarak yapılabileceği ileri bir zamanda olduğumuzu düşünelim. Bu dolanık parçacıklar seri halde üretiliyorlar ve her biri eşinin de aynı numarayı taşıdığı özel kutulara konuyorlar. Siz bu kutuları alıyorsunuz ve arkadaşınızla her birinin tek eşini karşılıklı paylaşıyorsunuz. Diyelim elinizde onar tane kutu var. Sizdekiler arkadaşınızdaki parçacıkların eşleri. Kutular numaralı. Her kutunun üzerine bir mesaj yazıyorsunuz. Örneğin; "ben uçaktan indim." şimdi yıldızlara bakıyorum." gibi. Arkadaşınızdaki kutularda da aynı mesajlar var. Siz evde kalıyorsunuz, arkadaşınız Avustralya'ya gidiyor. Veya Mars'a... Oraya vardığında "şimdi uçaktan indim" mesajını taşıyan kutunun düğmesine basıyor ve parçacık spinini göstermek zorunda kalıyor. Aynı anda, aynı saniyede sizdeki kutunun da ışığı yanıyor. Kutuya bakıyorsunuz üzerinde "şimdi uçaktan indim" yazıyor....
Bunun bir haberleşme olmadığını kimse söyleyemez sanırım.
Şimdi, her hangi bir yasa çiğnenmiş mi oluyor? Veya dünyanın sonu mu geliyor. Hayır, her şey çok basit.
Artık rahat bir uyku uyuyabilirsiniz sanırım...