hakan-cabbarcan1815
Arkadaşlar elimize küçük bir çakıl taşı ve orta boy çakıl taşı alıp ikisini de aynı hızla fırlatmamıza rağmen neden büyük olan daha uzağa gidiyor?
hakan-cabbarcan1815
Basit bir cevabı olabilir ama ben tüm yönleriyle değerlendirilmesini istiyorum sadece kütle açısından değil , hava direncini de işin içine katarak cevap verirseniz sevinirim.
can1623
Hız aynı ise orta boy olan taşın momentumu(kütle x hız) daha yüksek. her türlü dirence karşı daha çok mukavemet gösterecektir.
vide-supra1191
Aynı hız ve açıyla atarsan menzilleri aynı olacaktır havayı hesaba katmazsan. Fakat hava olduğunda aslında küçük taş normal taştan bir miktar daha uzağa gitmekte. Bu beklenilir bir sonuç tabi çünkü küçük taşın havayı sürükleyen alanı büyüğe göre daha düşük hesaplanmakta. Yani gözlemleriniz muhtemelen çok hassas ölçümler gerektiğinden yanlış olabilir. Büyük taşı hızlı atmak daha kolaydır ve farkında olmadan aynı hız ve açıyı verememiş olmanız muhtemel hatalar olabilir.
vide-supra1191
Sorunuza hesap yaparak cevap verdiğimden ve gözlemlerinizi yanlış bulduğumdan dolayı kusra bakmayın. Eksiyi haketmişim demekki.
cengizhan-kayat2247
Tabii ki eylemsizlik kanununa gore. Buyuk olan tas bulundugu durumu korumak icin gerekli agirliga sahip bundan dolayi hizini koruyabiliyor temel etken bu olsada bircok degisik faktor de etkilemekredir.
cengizhan-kayat2247
Tabii ki eylemsizlik kanununa goreBuyuk olan tas bulundugu durumu korumak icin gerekli agirliga sahip bundan dolayi hizini koruyabiliyor temel etken bu olsada bircok degisik faktor de etkilemektedir.
cengizhan-kayat2247
Tabii ki eylemsizlik kanununa gore
Buyuk olan tas bulundugu durumu korumak icin gerekli agirliga sahip bundan dolayi hizini koruyabiliyor temel etken bu olsada bircok degisik faktor de etkilemektedir.
cengizhan-kayat2247
Tabii ki eylemsizlik kanununa gore
Buyuk olan tas bulundugu durumu korumak icin gerekli agirliga sahip bundan dolayi hizini koruyabiliyor temel etken bu olsada bircok degisik faktor de etkilemektedir.
cengizhan-kayat2247
Tabii ki eylemsizlik kanunu buna sebep oluyor. Buyuk olan tas bulundugu durumu korumak icin gerekli agirliga sahip bundan dolayi hizini koruyabiliyor. Temel etken bu olsada bircok degisik faktor de etkilemektedir.
cengizhan-kayat2247
Tabii ki eylemsizlik kanunu buna sebep oluyor. Buyuk olan tas bulundugu durumu korumak icin daha fazla agirliga sahip bundan dolayi hizini koruyabiliyor. Temel etken bu olsada bircok degisik faktor de etkilemektedir ama taslarin yuvarlakligi ve ozkutle yogunlugu ve attiginiz hiz gozlemlenebilir bi aerodinami olusturamayacagi icin hesaplamaya gerek yoktur. Umarim bilgilendirebilmisimdir.
vide-supra1191
Bir çok değişik faktör bulunmamakta. Hava yoğunluğu, taşın şekli ki bunu küreye özgü sürükleme katsayısı olarak (0.5) almanız mantıklı. Hava akışına dik alan ve hıza ihtiyacınız var. Hesaplama yapmadan nasıl bir sonuca ulaştığınız asıl olarak belirsiz ve görecelidir. Taşın şeklini değiştirirseniz menziller değişecektir. Eylemsizlik kanunu yüzünden ne demek? Bir sürü parametre varsa hepsini atıp sadece eylemsizlikle mi çözebildiniz.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Verilen cevaplar güzel. Niye eksileniyor?
Taşlara verilen momentumu, havayla sürtünen yüzeyin sürtünme katsayısını, yerçekiminden kurtulma hızına göre eğik atışını ele alacaksın.
Attığın taşların hareketi yatay atıştır. (Atış açısına göre) Taşlar yol aldıkça x ve y koordinatlarında enerjileri değişir. Buna göre, verdiğin aynı hıza göre farklı momentumları olur. Taşların izleyeceği rotaları hesapla. Sonra sürtünme ile kaybedeceği ivmeyide, bileşkeden çıkar. Sonra da yerçekiminin ne zaman, taşıdığı enerjiye galip geleceğini (y=0)
Açı, uygulanan kuvvet, kütleler, sürtünme yüzey alanları ve yerçekimi bileşenleri...
cengizhan-kayat2247
Arkadaslar yukarida da yazdigim gibi ismimi bildigimden emin oldugum kadar eminim arkadasin sorusunun cevabi surtunme falan degil onlarin etkisi ancak yuzde bir olur YUZDE YUZ EMINIM. Dogru cevap eylemsizlik kanunundaki gibi durmakta olan cisim durmaya istekli olacaktir yani siz cisme kuvvet uygularsaniz o da size karsi kuvvet uygular direnir diyebiliriz. Gerci duran cisim derken masamizda duran bir taş bile dunya ile donmekte gozlemciye gore duruyor. Simdi iki tasi attiginiz zaman ozkutleleri neredeyse ayni oldugunu dusunursek yuvarlaga yakin taslar oldugunu varsayiyorum biri ceviz kadar olsun biride tenis topu kadar zaten tenis topu kadar olan tas ceviz kadar olanla ayni hizda firlatilmak istenirse tenis topu gibi olani daha fazla kuvvetle atmalisiniz ki ayni hizda gitsin cunku burada da eylemsizlik yasasina gore cisim sizin atisiniza mukavemet gosteriyor. Ayni seyi tekrar havada yasiyoruz ileriye gitmekte olan tas hizini karsi kuvvetlere daha fazla koruyabiliyor cunku sahip oldugu durum ileriye gitmek bunu korurken belli acilarda oldugundan yercekimine ufak cok cok ufak ta olsa karsi koyar ki bunu da hesaba katmayiz. Eylemsizlik konusunu arastirin. Birseyi dusunurken de evren gibi dusunmeye itin kendinizi. Kendi fizik kurallariniz olsun. Boyle olayi anlamanin bir adim daha onune gecersiniz.
cengizhan-kayat2247
VIDE SUPRA ARKADASIMA CEVABEN; ARKADASIM BILIM SADECE KITAPLARDAN OGRENEBILECEGIN BIRSEY DEGILDIR ANLAMAK ICIN YETERLI ZIHIN OLGUNLUGUNA ULASMAN LAZIM EGER YETECEK ISE SAHIP OLDUGUN DONANIM AC BEYNINI HISSEDEMEZSEN DE UGRASMA KITAPLARA DONERSIN HESAPLAMALARI KAFANDA CANLANDIRABILDIGIN AN SEBEPLERI ILE, OZAMAN BIRILERINI DEGERLENDIR KARDESIM.
baran-arslan7260
Taşı fırlattığımızda (dar açıyla fırlattığımızı varsayıyorum) taş 2 yönde hıza sahiptir 1.si x düzleminde(yatayda) sahip olduğu hızdır ve bu hava sürtünmesiz ortamda daima sabittir(cisim yere tekrar düştüğünde bile sadece yüzeylere bağlı olarak çarpışmadan hız kaybedebilir).2. si y düzleminde(düşeyde) sahip olduğu hızdır ve bu cismin ağırlığına bağlı olmaksızın (bkz: a=g ) önce yavaşlar(yükseliş) sonra hızlanır(düşüş) bundan dolayı hava sürtünmesiz ortamda cisimler aynı açıyla aynı hıza sahip olurlar. İşin içine hava direncini kattığımızda olay tamamen değişir.V^2=mg/Ak bağıntısında g ve k(ortamın cinsine bağlı) aynı olacağından cisimin kütlesinin kesit alanına oranı ne kadar büyükse o kadar hızlı olabilecek bu nedenle menzili büyüyecektir. Umarım yardımcı olabilmişimdir...
baran-arslan7260
Vide supra ya cevaben; lütfen kütle değişimini unutma elbette çakıl taşları yoğunlukları sabit olmadığından mükemmel denekler değil ama yine ağırlık yüzey alanı oranının pek değişeceğini sanmıyorum(denizde sektirdiğimiz ince taşları katmazsak).zaten arkadaşımızın sorusunun amacının bu olmadığını varsayıyorum
hakan-cabbarcan1815
soruma cevap yazan herkese teşekkürü bir borç bilirim. gördüğüm kadarıyla sorumla hemen herkes ilgilenmeye çalışmış ve herkes cevabı yazmaya gayret etmiş. bu arada ben cevap yazmış hiç kimseye eksi vermedim bunu bilmenizi isterim. lakin biraz kafam karıştı eylemsizlikten yola çıkan var momentumdan yola çıkan var. ben şöyle düşünüyordum yüzey alanı ile hacim artışı arasında fark var. yüzey alanı kare şeklinde büyürken hacim küp şeklinde artış gösterir, bu yüzden (taşları küre gibi düşünürsek) büyük taş ufak bir yüzey alanı artışı beraberinde çok daha fazla hacim ve kütle artışı sağlayabilecek böylece içersinde daha fazla enerji depolayabilecektir. bu enerjinin bir kısmını artan yüzey alanı için hava direncine harcasa da yinede fazla fazla enerji arta kalacaktır küçük taşa nazaran. buradan sonrası eylemsizlik momentiyle hesaplanıyor sanırım. ben formülsüz bu şekilde anlatabiliyorum. yanlışım varsa lütfen mutlaka geri dönüş sağlayınız emeğinize sağlık sağolun
ahmet-yilmaz2230
Vide supra cevabı doğru niye eksilemişler?!
Basitten karmaşığa doğru anlatayım (aynı hız ve açı ile yapılan eğik atışlar):
1. Havasız bir ortamda olduğumuzu düşünürsek. Taşın yere düşmesine neden olan sadece yerçekimi. O yüzden tüm cisimler aynı uzaklığa düşer. Kütlenin bir etkisi yok. (Serbest düşmeyi hatırlayın: Havasız ortamda demir bilye ile kuş tüyü aynı hızla yere düşerler)
2. Havanın olduğu durumda sürtünme yani hava direnci hesaba katılır. Hava direnci kütleye doğrudan bağlı değildir. Hacim, daha doğrusu hareketin olduğu yöndeki kesit alan, arttıkça hava direnci de artar. Yani büyük taş daha çabuk yere düşer.
Sonuç olarak küçük olanın daha uzağa gitmesi gerekiyor. Ölçümlerinizi daha dikkatli yaparak tekrar deneyin.
vide-supra1191
Soruyu soran arkadaştan özür dileyerek bu başlığın artık tamamen işlevsiz kaldığını düşünüyorum. Her şeye eksi vererek bilinmez ve erişilmez bir köşeye çekilip doğruyu bildiğini düşünen arkadaşlar, ortamın tartışılamaz ve mantığın işlemedi bir yere dönüşmesinden başka bir işe yaramıyorlar maalesef.