ahmet-yilmaz2230
Durgun kütle hıza bağlı değildir, referans sistemine göre değişmez.
omer-karanlik-profil5833
e=mc^2 Formülünü bir cümlede anlatmak gerekirse: Bir maddede kilogram başına, boşluktaki ışığın metre saniye−1 cinsinden hızının karesinin sayısal değeri kadar enerji (joule) düşer...yani sana 1 kilogram kütleden ne kadar enerji edebileceğini söyler...
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Ya durgun kütle, sabit hızdaki bir enerji yoğunluğunun momentumunu ifade ediyorsa?
Siz onunla aynı hızda olduğunuz sürece, sizin için hızı değişmiyorsa?
Ve zaten siz de onunla aynı genişleme hızının etkisi altında iseniz.
Sizin için sabit ölçülmüş bir kütle, sizden iki kat hızlı birisi için de aynı kütle değerini mi ifade ederdi?
Diğer bir deyişle, Aynı jet uçağında iken siz ve arkadaşınızın koltuklarınızda hissettiğiniz ivme aynı iken, eğer arkadaşınız sizinkinden daha farklı bir hızda giden uçakta oturuyor olsaydı, gene aynı momentuma mı sahip olurdu?
Sabit kütle (momemtum), aynı uçakta olduğumuz sürece geçerli. Alliance33'ün anlatmaya çalıştığı şey buna benzer diye algıladım.
ahmet-yilmaz2230
Sonuç yaklaşık 20.066.914.544 çıkıyor.
ahmet-yilmaz2230
Benim anladığım kadarıyla Alliance33 göreli kütleyi kütle olarak kabul ediyor. Halbuki modern fizikte bir durgun bir de göreli kütle kavramı vardır. Göreli kütle hıza bağlıdır, durgun kütleyse sabittir. Fizikçiler kütle derken mesela elektronun kütlesi derken durgun yani sabit kütleyi kasteder.
omer-karanlik-profil5833
anlaşamadığımız nokta şu...kütle hiç bir zaman durgun değildir...kütle her zaman görelidir...
dünyanın kütle çekim alanında ben 70 kg ve bu durum benim dünyadaki durgun(aslında durgun olmayan) kütlem olur...dünyanın kütle çekim alanından çıktığım anda benim kütlem artık 70 kg değildir...artık kütlemi daha büyük bir referans noktası olan güneşe göre hesaplamak zorundayım...güneşin kütle çekim alanında misal olarak 76 kg geliyorum....bu kütlem benim güneş sistemi içindeki durgun kütlem olur...sonra güneşin kütle çekim alanından çıkalım ve galaksinin kütle çekim alanında 92 kg geliyorum ve bu artık benim galaksi referansına göre durgun kütlem olur...benim anlatmak istediğim bu...
Öncelikle cevabınız için çok teşeşkür ederim. :-)
Aslında bakış açınıza göre ikinizde haklısınız bence...
a) Mevcut evrenimizde, hepimiz aynı kurallara ve şartlara tabiyiz. Bu yüzden bu kuralların altında iken, sabit kütle olarak tanımadığımız değer ve miktarı tüm evren için sabit. Bu yüzden bunun yanlışlığını veya farklılığını sorgulamıyoruz.
Mevcut fizikte ister klasik, ister modern bu bakış altında eldeki verilerle durumu değerlendiriyor.
b) Alliance33 ise evreni, belli bir hızda giden bir uzay gemisi (A) gibi ele alıyor (Sanırım). Uzay gemisininin içindeki tüm ölçümler ve kurallar uzay gemisi içinde sabit ve kesin.
Ancak aynı durumu farklı hızda bir uzay gemisinde (B) veya uzay gemisinin dışında ele aldığımızda ise, aynı değerlere ve sonuçlara ulaşamayacağımızı düşünüyor.
Eğer ilk uzay gemisinde (A),size göre durgun veya sabit bir kütleyi, bu uzay gemisi içinde tekrar ivemelendirirseniz, hareket eden nesnenin referansı uzay gemisi (A) olacağından, ona göre tekrar bir göreceli kütle kazanmış olacak.
Görüş farklılığınız bu noktalardan çıkıyor gibi. Ama öze bakınca, aynı şeyleri ifade ediyorsunuz gibi geliyor bana...
Sabit olan tek şey enerji miktarının sabit olduğu
Öncelikle cevabınız için çok teşeşkür ederim. :-)
Aslında bakış açınıza göre ikinizde haklısınız bence...
a) Mevcut evrenimizde, hepimiz aynı kurallara ve şartlara tabiyiz. Bu yüzden bu kuralların altında iken, sabit kütle olarak tanımladığımız değer ve miktarı tüm evren için sabit. Bu yüzden bunun yanlışlığını veya farklılığını sorgulamıyoruz.
Mevcut fizikte ister klasik, ister modern bu bakış altında eldeki verilerle durumu değerlendiriyor.
b) Alliance33 ise evreni, belli bir hızda giden bir uzay gemisi (A) gibi ele alıyor (Sanırım). Uzay gemisininin içindeki tüm ölçümler ve kurallar uzay gemisi içinde sabit ve kesin.
Ancak aynı durumu farklı hızda bir uzay gemisinde (B) veya uzay gemisinin dışında ele aldığımızda ise, aynı değerlere ve sonuçlara ulaşamayacağımızı düşünüyor.
Eğer ilk uzay gemisinde (A),size göre durgun veya sabit bir kütleyi, bu uzay gemisi içinde tekrar ivemelendirirseniz, hareket eden nesnenin referansı uzay gemisi (A) olacağından, ona göre tekrar bir göreceli kütle kazanmış olacak.
Görüş farklılığınız bu noktalardan çıkıyor gibi. Ama öze bakınca, aynı şeyleri ifade ediyorsunuz gibi geliyor bana...
Ehh, kabul ... Arada kütleçekim kuvveti ile kütleyi karıştırıyor gibi ... :- ) (Daha önceki yazılarından bildiğim kadarıyla...) Bu farkı "örneklemeye" çalışıyor.
Ehh, kabul ... Arada kütleçekim kuvveti ile kütleyi karıştırıyor gibi ... :- ) Ama esasen durgun kütlenin de bizim koşullarımıza göre sabit olduğunu (Daha önceki yazılarından bildiğim kadarıyla...) "örneklemeye" çalışıyor.
ahmet-yilmaz2230
Dünyada da olsanız, ayda da olsanız, uzay istasyonunda da olsanız sabit kütleniz değişmez. Sabit kütle bir bakıma maddenin ölçüsüdür. Yerçekimine göre değişen ağırlıktır, kütle değil:
Ağırlık = mg
omer-karanlik-profil5833
sabit kütleyi hesaplarken neyi referans alıyorsunuz...
ahmet-yilmaz2230
Maddenin kendisini referans alıyorsun, göreliliği ortadan kaldırıyorsun. Mesela yukarıdaki formülü kullanarak şöyle ölçebiliriz dünyadaki ağırlığını ölçüp yerçekimine böldüğümüzde sabit kütleyi buluyoruz.
:-) Bunlar hep hızlı düşünmekten kaynaklanıyor.
Sabit kütle, bir nesnenin evrenimizin her yerinde geçerli olan sabit bir değerdir.
Şöyle tanımlayabiliriz.
Uzay boşluğunda bu nesneyi 1 metre hızla itebilmek için harcadığımız enerji, (kütlexhız; momentumu) bu evrende uzay boşluğu olan her yerde aynıdır.
(Nesne küçülürse, bu enerji de doğal olarak azalır.)
Saf anlatımla, bir nesnenin sahip olduğu toplam doğal enerji miktarı yoğunluğudur. (Maddeyi enerjinin yoğunlaşmış hali olarak ele alırsak)
Ağırlık ise, aynı nesnenin başka bir kütlenin uyguladığı kütleçekiminden dolayı kazandığı momentumu ifade ediyor.
Yani dünya da 1 ton olarak ölçülen kurşun nesnenin, içerdiği kurşun atomu sayısı veya bunların alt parçacıkları sayısı veya en sonra toplam içerilen enerji miktarı sabittir.
Ölçtüğümüz bir ton, dünyamızın bu kütleye uyguladığı çekim kuvvetinin bir sonucudur. Eğer aynı nesne Ay üzerinde olsaydı. 1/6 x1t= 166 kg filan olacaktı.
Ama her durumda, nesnenin içerdiği toplam atom, parçacık sayısı veya enerji sabit kalacaktı.
(Burada işin içine kütleçekim ve sizin kütleçöküm kavramlarını katmayın, kütleçekimi tanımlanan şekliyle, iki kütlenin birbirine uyguladığı çekme kuvveti olarak basit düzeyde ele alın)
Öğrendiğimiz ve geliştirmeye çalıştığımız fizikte, sabit kütle olarak tanımlanan şey, bu enerji yoğunluğunun madde olarak karşılığı.
Bu sabit kütleye, ek bir ivme verdiğimiz zaman, enerji yoğunluğunu artırmış oluyoruz. Momentumu artıyor. Yani hızından dolayı, kütlesi bir miktar artıyor. Bu da göreceli kütle. Bu hızdan düşüp, tekrar eski hızına döndüğü zaman, kütlesi de eski düzeyinde (göreceli olarak hareketsiz) ölçülüyor.
Kafalar karışmasın diye bu noktadan sonra konudan çıkıyorum. Yoksa, varsayımım açısından devam edeceğim. (Varsayımımı da bu yukarıda yazdığım temeller üzerinden, geliştirdim. ) Ama bu konuda zaten çok yazdım.
omer-karanlik-profil5833
güzel bir fırtına oldu bu arada :) keyif aldım diyebilirim....
ama hala durgun kütle konusunda sıkıntılarım var :)
yukarıda verdiğiniz dünya ve ay örneğinde dünyadaki 100 kg cisim dünyada da aynı enerjiyi taşır ay yüzeyindede; fakat hızlandırmak için uygulayacağınız enerji değeri ay da uygulayacağınız enerji değerinden farklı olacaktır...
cpi8563
Bunların hepsinin cevabı vardır biraz arastırma ile rahatlikla yapilir ugraşmak gereksiz bence
boran-kadir4569
Burtay bey
boran-kadir4569
Burtay bey doğru bir tesbitin etrafında dolaşıyorsunuz
boran-kadir4569
Aksiyona gönüştürebilecek donanımınız var mı?