burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Hız ve ivme konusunda hesaplama için yardıma ihtiyacım var.
Geçenlerde kütlenin hızlanması durumunda (ivme), enerji yüklenmesi olduğunu ve kütlesinin artacağını belirtirken
bir arkadaş bu artışın çok da önemli olmadığını ifade etmişti.( http://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/25014/ )
Sonra haklı olup olmadığını merak ettim.
100 kilogramlık bir nesneyi saniye de 20 000 kilometre hızlandırdığımızda relavistik katsayısı 1.0022327557097017
(http://www.1728.org/reltivty.htm)
Yani bu nesnenin kütlesi 0.22327557097017kg (= 223.27557097017 gram) artıyor.
Bunun enerji eşdeğer karşılığı ise 4.7961 megatons of TNT veya 2.0067e+16 joules çıkıyor. (http://www.1728.org/einstein.htm)
Bu rakamların ne ifade ettiğini açıkçası tam bilmiyorum ama çok büyük rakamlar olduğunu düşünüyorum.
Ancak 100 kilogramlık bir nesneyi saniyede 20 000 kilometre'ye ulaştırmak için ne kadar enerji harcamamız gerektiğini bilmiyorum.
Eğer siteden bilgileri taze bir arkadaş bu hesabı yapıp aşağıya eklerse çok sevinirim.
Burada amacım, hızlandırmak için verilen enerjinin ne kadarının kütleye dönüştüğünü anlamak.
Eğer tümü dönüşüyorsa, bu 3 boyutlu bir nesneyi hareketlendirmenin tamamen ona enerji yüklemek olduğu anlamına gelir çünkü.
Yardımlarınızı bekliyorum...
Yukarıda kullandığım linkler de var. Onlardan faydalanabilir ve eğer hatalı kısımlar var ise, düzeltirseniz çok sevinirim.
ahmet-yilmaz2230
Kinetik enerji tanım olarak zaten bir nesneyi hareket ettirmek için ona yüklenen enerjidir.
Ayrıca Modern fiziğe göre kütle diye ayrı bir şey yoktur: E=mc²
Yani kütle denilen şey aslında uzayzamanın belirli bir bölgesindeki çok yoğun enerjidir.
ahmet-yilmaz2230
Kinetik enerji tanım olarak zaten bir nesneyi hareket ettirmek için ona yüklenen enerjidir. Ayrıca modern fiziğe göre kütle diye ayrı bir şey yoktur: E=mc²
Yani kütle denilen şey aslında uzayzamanın belirli bir bölgesindeki çok yoğun enerjidir.
ahmet-yilmaz2230
Kinetik enerji tanım olarak zaten bir nesneyi hareket ettirmek için ona yüklenen enerjidir.
Ayrıca modern fiziğe göre kütle diye ayrı bir şey yoktur: E=mc²
kemal-bay-hickimse7261
Kütleyi enerjiye çevirmek için güçlü nükleer kuvvet ile oynamalar yapıyoruz . Peki enerjiyi maddeye çevirmek için ; 4 temel kuvvet arasında nasıl oynamalar yapmalıyız ?
Biraz alakasız oldu ama @shibumi (:
omer-karanlik-profil5833
E(kinetik) = 1/2 mv^2
E=enerji (joule(
m=kütle (kg)
v= hız ( m/s )
formülü bu...
Arkadaşlar, bana "nasıl balık tutulacağını öğretmeyin."
Önünüze iki tane balık koydum.
Bir balığı da siz koyun.
Altı üstü, 100 kglık bir nesneyi saniye de 20.000 km hıza ulaştırmak için gerekli enerjinin hesaplanmasını sordum.
Burada tek eksiğim ne kadar süre de bu hıza ulaşılacağı, dolayısı ile ivmesi belirsiz kalıyor. Onu da serbest bıraktım. İster 10 saniye de çıksın, ister 10 üstü 10 saniye'de...
Sonuçta bu hıza ulaşması için harcanan toplam enerji üç aşağı beş yukarı denk olacaktır diye düşündüğümden bunu yaptım.
Ben sonucun nerdeyse birbirine denk olduğunu buldum.
Yani, kütle ve oluşumu konusundaki varsayımlarımı, özel görelilik ile ilgili varsayımlarımı doğruluyor demeyeyim ama destekleyen bir veri daha buldum.
Teorik düşünmek ve üretmek güzel ama, bunu uygulamaya da dökmek lazım. Benim bilgiler 30-35 yıllık. Kalkıp fundamental pyhsic başlayacak halim yok şimdi. Hazır bu konuda eğitim alan, üniversite sınavlarına çalışan ve "öğrenen" birisinden bu işlemi tamamlamasını istedim...
Ahmet Bey, kütle'nin ne olduğu konusunda hem fikiriz. Farklılık, bana göre, kütlenin oluşum nedenini ve şeklinden kaynaklanıyor. Bana göre, enerjinin üç uzamsal boyut üzerinde, "zaman" dan (EGD dalgaları) gelen enerji ile titreşmesininden oluşan bir alan.
İkinci olarak, enerji yüklenmesinin, Sicim teroisinde olduğu gibi, brane- sicim zarların gelişimini ve genişlemesini teşvik ettiğini düşünüyorum. Çünkü daha fazla enerji var.
Bunun da daha yoğun bir enerji ortamı oluşturması ile "zaman" (EGD dalgaları)'nın yoğun ortama giren dalgalarla aynı tepkiyi verdiğini, frekansları değişmezken yavaşladıklarını iddia ediyorum.
Yani özel göreliliği, farklı bir açıdan ele alıyorum.
Evet, modern fiziğe göre kütle diye ayrı bir şey yoktur. Farkındayım. Zaten. Ama modern fizik hala bunun "neden?" olduğunu tatmin edici şekilde açıklayamıyor.
Aradaki ilişkileri, dönüşümleri ortaya koyuyor ama... "Nasıl?" olduğunu açıklıyor ama "Niçin?" kısmında suskun.
omer-karanlik-profil5833
20.000.000.000 joule enerji gerekiyor hesaba göre...
ahmet-yilmaz2230
E(kinetik) = 1/2 mv^2 formülü düşük hızlar ışın geçerli.
Yüksek hızlardaysa şu formül kullanılıyor:
E(kinetik) = m(göreli kütle)c^2 - m(sabit kütle)c^2
Buradan görüleceği gibi modern fizikte kinetik enerji kütledeki değişime denktir. Ayrıca temel fizikle hesaplamalar yaparak düşündüklerinizi doğrulamaya çalışmayın o formüller zaten yanlış. Düşük hızlarda hata küçük olduğu için doğru kabul edilirler.
ahmet-yilmaz2230
E(kinetik) = 1/2 mv^2 formülü düşük hızlar ışın geçerli.
Yüksek hızlardaysa şu formül kullanılıyor:
E(kinetik) = m(göreli kütle)c^2 - m(sabit kütle)c^2
Buradan görüleceği gibi modern fizikte kinetik enerji kütledeki değişime denktir. Ayrıca temel fizikle hesaplamalar yaparak düşündüklerinizi doğrulamaya çalışmayın o formüller zaten yanlış. Düşük hızlarda hata küçük olduğu için doğru kabul ediliyor.
omer-karanlik-profil5833
sabit kütle(durgun kütle) diye bir kavram yok...
http://www.fizikist.com/beyin-firtinasi/19516/ bu linkte sabit kütle(durgun kütle) nin neden olamayacağını belirttik...
ahmet-yilmaz2230
Durgun kütle diye bir kavram yok ne demek?! Yazdığın formüldeki m nedir...
omer-karanlik-profil5833
şöyle açıklayayım sana;
senin sabit olarak düşündüğün kütle aslında hiçbir zaman sabit değildir...
dünyayı ele alalım;
1-mevcut kendi hareketi var...
2-güneş sistemi ile birlikte hareketi var
3-galaksi ile hareketi var
4-galaksi kümesi ile hareketi var
5-galaksi süper kümesi ile olan hareketi var
6-evrenin genişlemesi ile olan hareketi var...
şimdi burada nereyi referans alacaksın...
yazdığım formül doğru demiyorum...sadece mevcut formüldeki veriler doldurarak oluşturulmuş bir veri...e=mc^2 de sonuç daha farklı çıkıyor çünkü evrende referans alabileceğimiz bir değer yok..
omer-karanlik-profil5833
dünyanın hızı= 29,78 km/sn
güneşin hızı=220 km/sn
samanyolunun hızı =552 km/sn
bu durumda galaksi dışındaki gözlemci dünyanın hızını 29,78+220+552 km/sn olarak görecektir...
Ahmet bey, saniye de 20 bin kilometre, Işık hızına oranla çok düşük bir hız... Ayrıca düşükte olsa +/- hata payına razıyım.
Bana harcanan enerji miktarının, relavistik hesaplamalarla çıkan (yukarıdaki web sitelerinden çıkarttığım rakamlara göre) enerji miktarı ile olan benzerliği ya da farkını anlamaya çalışıyorum...
Hata payı önemli değil. Siz sonucu ne buluyorsunuz? 20.000.000.000 joule yanlış mı, doğru mu?
Sizin bulduğunuz sonuç nedir? Hangi işlemlerle buldunuz ?
Yani amacımız, öğrenmek. Başkalarının bulduğu sonuçlarla, kendi sonuçlarımızı karşılaştırmak.
omer-karanlik-profil5833
e=mc^2 göre e=9.000.000.000.000 jolule oluyor...
Yazılan formüldeki "sabit "m", üç uzamsal boyut üzerinde titreşen enerji yoğunluğunun, evrenin genişlemesinden kaynaklanan "ivme"sinden kaynaklanan "momentumu"dur. "diye bir ifade kullansam, yorumunuz ne olur?
Nasıl? e=9.000.000.000.000 jolule ? Nesne ışık hızınının, % 6.6'sında...
Hesaplama ayrıntılarını girme imkanınız var mı?
omer-karanlik-profil5833
e=100x300.000^2