mehmet-ali8832
Yani eksilememin sebebi iletim ve taşınım yazmanız değil, o zaten doğru.
kemal-bay-hickimse7261
Evrenin soğumaya başlamasına sebep olan şey nedir ? Fikri olan ?
vide-supra1191
Son olarak verdiğiniz %50 değeri için kaynak istemekten başka bir şey diyemeyeceğim. Şuradan yapılan işlemleri link olarak verebilirim. http://physics.stackexchange.com/questions/67503/how-fast-would-body-temperature-go-down-in-space Son grafik hatalı ama çok açık olarak bu değerin çok daha az olduğunu görebilirsiniz. Zira %50 değerinizi doğru kabul edersek uzayda sadece radyasyondan %50 kaybımız oduğunu da kabul etmeniz gerekir. Dünya üzerinde insan vücudu hala %50 ışıma yapmalı, ayrıca iletim ve taşınımı da eklersek zaten buradan dünya üzerindeki ısı kaybının uzayda olduğundan daha çok olduğunu görürsünüz.
vide-supra1191
Bu cevabınız tamamen zaman ve diğer koşullara göre değişkenlik gösteren bir yarı cevaptır fikrimce. Evrenin neden soğuk olduğu yaptığımız gözlemler sonucunda ulaştığımız bir değerden fazlası değildir benim fikrime göre. Neden daha soğuk değil peki? Ya da evrenin daha genç zamanlarında evrimleşen bir tür olsaydık belki de neden bu kadar sıcak mı diyecektik? Benim yaklaşımımın bu şekilde olduğunu belirtmiştim bu yüzden cevabınızı tatmin edici bulmuyorum. Bir cisim absorpladığı fotonlardan daha fazlasını uzaklaştırıyorsa bu durum soğuması anlamına gelmekte ve bunun en düşük ulaşabileceği değer (doğal koşullarda), 2.7 kelvin sıcaklığında bir cismin yaydığı radyasyona yani kara cisim ışımasına eşdeğerdir. Büyük patlamadan geldiği düşünülen bu kozmik mikrodalga fon ışınımının açıklanmasında bir eş değer enerjiyi belirtmek için kullanılmış bir örnektir.
Oda içerisinde kullandığımız klasik termometre çevresinden aldığı ısıyı tekrar anlık olarak iletimle dağıtarak bir dengeye ulaşmaya çalışır. Uzay ortamında bu dengeyi kurmanız imkansızdır bunun sebebi ise ışımayla uzaklaştırılan ısı çok yavaştır. Bu nedenle rastgele genleşen ve ya soğuyan bir akışkandan başka bir sonuç alacağınızı düşünmüyorum. Ancak evrenin en karanlık yerine koyarsanız çok uzun bir süre sonra 2.7 k'de tek doğru okumasını yapacaktır.
Son olarak verdiğiniz %50 değeri için kaynak istemekten başka bir şey diyemeyeceğim. Şuradan yapılan işlemleri link olarak verebilirim. http://physics.stackexchange.com/questions/67503/how-fast-would-body-temperature-go-down-in-space Son grafik hatalı ama çok açık olarak bu değerin çok daha az olduğunu görebilirsiniz. Zira %50 değerinizi doğru kabul edersek uzayda sadece radyasyondan %50 kaybımız oduğunu da kabul etmeniz gerekir. Dünya üzerinde insan vücudu hala %50 ışıma yapmalı, ayrıca iletim ve taşınımı da eklersek zaten buradan dünya üzerindeki ısı kaybının uzayda olduğundan daha çok olduğunu görebilirsiniz.
vide-supra1191
İletim ve taşınımı yanlış yazan sizsiniz zaten yani benim eksimi bilimsel görün:)
mehmet-ali8832
Sevgili Vide, evren soğuk işte. öyle olduğunu bilimsel deney ve gözlemlerden biliyoruz. Böyle evrimleştik, bu evrende yaşıyoruz. Başka bir zamanda evrimleşmedik ya da belki paralel evrenler daha sıcak olabilir ama bizim konumuz bu değil:)
Yazdıklarınızdan kara cisim ışımasının ne olduğunu bilmediğiniz anlaşılıyor. biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Benim daha önceki cevaplarımda var, bulabilirsem linkini burada paylaşacağım.
Termometre ölçünü yapılır derken zaten yukarıda belirttiğim gibi teorik bir ölçümden bahsediyorum. yani örneğin güneşe ideal uzaklıkta bir noktada termometre belli bir değer gösterecektir. Termometre aldığı radyasyon enerjisi ile de işlevini yerine getirebilir. İlla ki başka bir cisimle fiziksel temasta bulunmasına gerek yok.
Benim hatırladığım kadarıyla insandaki ısı kaybının yaklaşık yarısı ışınımla oluyor ama bulduğum bu linkte %65 yazıyor.
http://www.webmd.com/first-aid/tc/cold-exposure-ways-the-body-loses-heat-topic-overview
Ne kadar güvenilir bir link bilemiyorum. Kaldı ki sizin gönderdiğiniz linkte insan vücudunun 18 saatte 0 dereceye ineceğini söylüyor. Ama zaten insan 0 dereceyi görmeden çok önce ölecektir.
vide-supra1191
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
mehmet-ali8832
Kozmik mikrodalga arka plan ışıması ile kara cisim ışıması arasında bir kavram kargaşası yaşamışsınız. Verdiğiniz linkte kozmik mikrodalga arka plan ışımasının dalga boyunu belirtmek için 5 K sıcaklığında bir kara nesnenin yaydığı ışımaya eşit olduğu söylenmiş. Kozmik mikrodalga arka plan ışıması big bang ile oluşan ve evrenin her noktasında hemen hemen eşit şekilde bulunan bu radyasyon, uzayın hiç bir noktasında mutlak sıfıra ulaşılamadığını göstermektedir.
Video da diyor ki; uzayda açıkta kalan bir insanın ısısı saatler sonra uzay ısısı ile eşitlenir diyor. Yani saatlerden bahsediyoruz ve bu sadece ışıma ile oluyor.
vide-supra1191
'' 1964 yılında keşfedilen bütün evreni dolduran bir elektromanyetik dalga biçimidir. 2,725 kelvin sıcaklığındaki siyah nesnenin ısıl ışınımına tekabül eden 160,2 GHz frekansında ve 1,9 mm dalga boyunda olduğu COBE uydusu tarafından havaküre dışında hassas olarak ölçülmüştür. '' bu doğru olan ve benim kullandığım cümle. Siz 1948 yılında öne sürülen ''teorik'' hesaplamayı kopyalamışsınız. '' 1948 yılında George Gamow, Ralph Alpher ve Robert Herman tarafından varlığı teorik olarak öne sürülmüş ve 5 K sıcaklığında bir kara nesnenin yaydığı ışıma ile aynı dalga boyunda olması gerektiği hesap edilmişti. '' sizce hala bir kavram kargaşası yaşayan ben miyim??
mehmet-ali8832
Anlaşıldı bu tartışmadan bir yere varamayacagiz. Uzayın neden soğuk olduğunu yukarıda açıkladım. Daha fazla uzatmanın anlamı yok.