omer-faruk9573
Uzay boşluğu soğuk olarak kabul edilir. Boşluk soğuk olabilir mi? Yada tam tersine ısının iletimle yayılmasını ömlemezmi?(tabiki belli bir süre sonra ışıma yoluyla ısı kaybolur)
omer-dinc2926
Uzay dediğin gibi boşluktur. Bildiğim kadarıyla sıcaklık tanecik titreşimleriyle enerji ile ortaya çıkan bir şeydir. Uzay boş olduğu için bir sıcaklık söz konusu değildir.
kemal-bay-hickimse7261
Kozmik mikrodalga fon ışınımı ile oluşan '' kara cisim ışıması '' sonucu soğuktur .
vide-supra1191
Uzayın neden soğuk olduğu sorusu ayrıca sorulacak ve kolayca cevaplanacak bir soru değildir. Kara cisim ışıması ise soğuk olmasının sebebi değil sadece bir yöntemdir. Uzaya termometre koyarak sıcaklık ölçemeyeceğiniz için bunu cisimlerin yaydığı elektromanyetik dalgalara yani ışığına bakarak anlarsınız. Örneğin kutuplar termometre eksiyi gösterdiği için soğuk değildir. Sorunuza gelirsek sizin de bahsettiğiniz gibi iletimle ısı aktarımı ve taşınımla ısı aktarımı, etkileşimde olan madde olmadığından yoktur. Nebula oluşumlarında milyonlarca derece sıcaklıkta uzayda toplanan gaz molekülleri bulunmakta ve ısılarını sadece ışınımla kaybetmekteler ki bu iletim ve taşınımın yanında oldukça yavaş bir etkileşimdir. Açıkçası popüler kültürde yer aldığı haliyle uzay giysisi olmayan bir insanın soğuktan donacağını düşünmüyorum. Belki de sıcakkanlı bir canlı için atmosfer içerisindeki tüm gaz etkileşimi sonucu kaybettiği ısıyı düşünürsek uzayda vücut ısısını koruması daha kolay bile olabilir:)
kemal-bay-hickimse7261
Yani tam olarak bunun cevabı yok @vide supra ?
Doğrusunu bende bilmiyorum , bilen varsa beni aydınlatsın öğreneyim .
vide-supra1191
Tam olarak neyi soruyorsun anlamadım @kemal?
kemal-bay-hickimse7261
Yani bu soğuğun sebebini ve nasıl iletildiğini .
vide-supra1191
Uzayın neden soğuk olduğunu bilmiyorum açıkçası ama böyle bir boşluk için soğuk ya da sıcak demenin de bir anlamı olmadığı fikrindeyim. Evet bize göre soğuk olabilir ama bunun evrensel bir değeri yok aslında yıldızın çekirdeği neden sıcaksa kozmik mikrodalga fon ışınları da 2-3 kelvini gösteriyor. Sİzce neden soğuk?
pyskophat2791
Sizce sebebi evrenin %90 nın plazmadan oluştuğu için ve plazmanın iki çeşidi olduğu için(sıcaklık olarak) biri sıcak plazma diğeride soğuk plazma ve bence uzayın soğuk olmasının nedeni soğuk plazma.
kemal-bay-hickimse7261
Bence soğuk olmak için fazla büyük . Belkide sorun yıldız yada kuasarların sıcaklılarının azlığı yada çokluğu değilde aradaki '' boşluğun '' mekaniğinden dolayıdır . Ben sadece mikrodalga fon ışınımını biliyordum onun dışında neden soğuk pek de bilgi yok bilim dünyasında galiba.
omer-faruk9573
Aslında benim aklımdaki şey Holywood'da gösterilen tarafı. Vida supranında dediği gibi uzay giysisiz bir astronotun anında donup donmayacağını merak ediyorum. Bende ısının korunacağını düşünüyorum sonuçta iletimle aktarılmıyor.
omer-karanlik-profil5833
soğuk diye bir kavram yok...biz sadece sıcaklığın az olduğu yerlere soğuk dedik...halbuki orada da sıcaklık mevcut...
caner-yuksel5446
Sıcaklık bir maddenin elektronlarının enerji durumu ile şekillenen fiziksel bir büyüklüktür. Yani bir ortamın sıcak olabilmesi için orada bir madde bulunması şarttır. Ancak boş uzay yani madde bulunmayan bir ortamda sıcaklık ölçülemez. Ölçmeye kalksak bile bu sonuç termometreyi oluşturan atom ların sıcaklığını ölçeriz. Boş uzaydaki fotolar hüzmesi dahi bir cisme çarpmadan sıcaklık oluşturmaz. Zira oluştursa hüzme enerji kaybeder ve uzun mesafeleri aşamaz.
mehmet-ali8832
Arkadaşlar önce soğuk nedir onu anlayalım. Yukarıda bir arkadaş bahsetmiş. Sıcaklığın olmadığı yer soğuktur. Yani ısı enerjisinin olmadığı yere biz soğuk diyoruz. Evet uzay soğuktur, mutlak sıfıra (273,15 °C) yakın bir sıcaklıktadır. Isı 2 şekilde iletilir. 1-taşınım, 2- ışınım. Taşınım temas halindeki maddeler ile gerçekleşen ısı transferidir. Örneğin sıcak bir cisim soğuk bir cisime temas ettiğinde molekül titreşimleri (fononlar vasıtası ile) diğer cisme aktarılır. Dış havadaki soğuk bize atmosfer gazlarının vücudumuza teması ile iletilir. Taşınım ile ısı transferinde mutlaka temas olması gerekmektedir.
Işınım ile ısı transferinde ise ısı enerjisi ışınımla yani fotonlarla iletilir. Örneğin güneş dünyamızı ışınımla ısıtır. Aradaki mesafe ise tamamen boşluktur. Işınım ışınlarla gerçekleştiği için fiziksel temasa gerek yoktur. Uzayın neden soğuk olduğuna gelirsek; uzayda temas edebileceğimiz bir atmosfer ya da yüzey olmadığı için ısı sadece ışınımla iletilir. Eğer uzayda güneş alan bir yerdeysek ısınırız ama yıldızlardan bir noktada isek vücudumuzdan ışıma yoluyla uzay boşluğuna enerji yayarak enerji kaybederiz. Enerji alabileceğimiz herhangi bir şey olmadığı için mutlak sıfıra yakın bir sıcaklığa kadar ısı yayar ve sonunda yayacak ısı kalmadığında dururuz.
vide-supra1191
Isı 3 şekilde iletilir. Sizin taşınım olarak açıkladığınız aslında iletimle (kondüksiyon) ısı aktarımı. Taşınım (konveksiyon) , bir akışkan ara yüzeyin kendi içindeki hareketi ile moleküllerin ısıyı yani enerjiyi taşımalarıdır. Temelde eksiklikleriniz var umarım bana eksi veren siz değilsinizdir:) Uzayın soğuk olmasının görece bir kavram olduğundan ucunu açık bırakmak istedim ben bilemeyiz derken
mehmet-ali8832
Vide supra, dedigin doğru 3 sekilde yayilir ama konveksiyon ile konduksiyon aslinda temelde ayni şeylerdir. Birinde transfer kati cisimler arasinda direkt temas ile, digerinde gaz ya da sivi akiskan ile olur. Ikisinde de temas olmasi gereklidir.
Eksiledigim cok sey var bu basklirda ama hangisini eksikedim bilemiyorum:)
vide-supra1191
Yani temelde size aynı gelebilir ama bu hesaplamalarda farklı formüllerin kullanıldığını ve teorisinin farklı mekanizmalara(akışkanlar dinamiği gibi) dayandığını değiştirmez ki bu yüzden bilimsel olarak 3 e ayrılmıştır. Buna takılmanın bir anlamı yok ama diğer konularda neden aynı fikirde olmadığınızı yazabilirsiniz. Burasının amacı bu zaten.
mehmet-ali8832
Peki yazayım:
1- Uzayın neden soğuk olduğu kolayca cevaplanacak bir sorudur. Cevabını yukarıda verdim.
2-" Kara cisim ışıması ise soğuk olmasının sebebi değil sadece bir yöntemdir. " ne demektir?
3- Uzayda termometre ile sıcaklık ölçebiliriz ( uygun sıcaklık aralıklarını gösterebilen ve basınç farkından patlamayacak teorik bir termometre ile).
4- Vücut ısısının %50 den fazlası ışınımla dış ortama transfer edilir, bu da demek oluyor ki bir insan uzayda çok kısa sürede soğuktan donarak ölür (basınç farkı, oksijen vs gibi etkenleri hesaba katmıyoruz)
mehmet-ali8832
Peki yazayım:
1- Uzayın neden soğuk olduğu kolayca cevaplanacak bir sorudur. Cevabını yukarıda verdim.
2-" Kara cisim ışıması ise soğuk olmasının sebebi değil sadece bir yöntemdir. " ne demektir?
3- Uzayda termometre ile sıcaklık ölçebiliriz ( uygun sıcaklık aralıklarını gösterebilen civanın donma sıcaklığını hesaba katmayan, basınç ve sıcaklık farkından patlamayacak, çatlamayacak teorik bir termometre ile).
4- Vücut ısısının %50 den fazlası ışınımla dış ortama transfer edilir, bu da demek oluyor ki bir insan uzayda çok kısa sürede soğuktan donarak ölür (basınç farkı, oksijen vs gibi etkenleri hesaba katmıyoruz)
mehmet-ali8832
Yani eksilememin sebebi ısınım ve taşınım yazmanız değil, o zaten doğru.