mehmet-ali8832
Neden hareket değil de kütle çekimi? Bu ayrımı nasıl yaptın?
kemal-bay-hickimse7261
Hareket ve kütle çekimi aynı şey değillerdir zaten . Vede sorunun cevabını arkadaşlar zaten verdi yani
mehmet-ali8832
Cevaplar doğru olsaydı zaten "bildiniz" diyecektim ve hediyelerini kargoya verecektim:)
omer-karanlik-profil5833
@mehmet ali kitabımı yolla..... :)
A aracı B aracından daha hızlı hareket ediyor....yanlız biri daha hızlı hareket ederken harekete bağlı olarak kütle çekim B aracına göre daha hızlı bu yüzden :D
omer-karanlik-profil5833
Cümle biraz devrik oldu :)
A aracının hızı B aracından daha hızlı olduğu için A aracının kütle çekimi B aracına göre daha fazla :)
işte bu yüzden şu lanet olası kitabı yolla :D
kemal-bay-hickimse7261
Sorunun cevabı www ' de bulunuyor zaten . Ayrıca verilen cevaplarda doğru zaten iyi günler .
mehmet-ali8832
@Alliance Harekete bağlı kütle çekimi diye bir şey yoktur:) Ama genel olarak yanlış şeyler söylemiyorsun ama sorunun cevabı bu değil. Ben yukarıdaki doğru bir cümleyi söyledim zaten. Onun üzerinden yürümelisiniz. Ama daha fazla ipucu da vermeyeceğim çünkü verirsem sorunun cevabı da ortaya çıkacak. Sorunun cevabını yarın açıklayacağım belki bu arada bilen birileri çıkabilir çok zor bir soru değil aslında.
omer-karanlik-profil5833
@mehmet ali harekete bağlı derken hızdan bahsediyorum ve hızlanan bir cismin kütlesi artacağından geçici olarak kütle çekimi oluşturur...bir cisim hızlanırken aynı zamanda kütlesi artar ve bu da uzay-zamanı büker.... hızlanırken zamanın yavaşlaması bu yüzdendir işte hızlanırken uzay-zamanında bükülmesi :D
mehmet-ali8832
Görelilik teorisine göre 2 sistemin birbirlerine göre hareketi hakkında yorum yapılamaz. Her iki kardeş de kendi referansına göre haklıdır. Bu iki sistem her şey olabilir. Örneğin "ben sabitim, bütün evren hareket ediyor" bile diyebilirsiniz ve bu konuda kimse size bunun aksini ispatlayamaz. Dolayısı ile bir kardeş diğerine göre hızlıymış, hareketliymiş, duruyormuş vs. diyemeyiz. Kardeşlerden birinin yaşlanmasına gelirsek, kardeş diğerinden hızlı hareket ettiği için zaman onun için daha yavaş akmış ve daha az yaşlanmış olabilir ama kardeşlerin ikisi de ivmeli hareket hissediyor. Bu ivmeli hareketin 2 sebebi olabilir. Birincisi; araç hızlanıyordur. ikincisi: araç büyük kütleli bir cismin kütle çekimine maruz kalmış olabilir dolayısı ile zaman daha yavaş akmış ve diğerine göre daha az yaşlanmış olabilir. Burada yine genel göreliliğin bir diğer prensibi devreye giriyor: ivmeli hareket ile kütleçekimi etkisi aynıdır, fark hissedilemez ve farkını belirleyebilmek için bir deney vs. yapılamaz.
Kısacası iki kardeşin ikisi de kendine göre haklıdır, aksini iddia edebileceğimiz hiç bir verimiz yoktur.
mehmet-ali8832
Güzel bir tartışma oldu, cevap veren arkadaşlara teşekkürler.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Teşekkürler :-)
Kitabın adı neydi? (Dilerim, "zaten bende olan bir kitap" duygusu ile avunurum)
mehmet-ali8832
Shibumi, bu kitap sende olsaydı bu soruyu ışık hızında cevaplaman gerekirdi:) Rölativitenin ABC'si - Bertrand Russel
vide-supra1191
Arkadaşlar çok geç oldu ama peki neden biri diğerine göre daha çok yaşlandı ? :) kardeşler farklı hız ya da ivmeye sahip olduğu sonucuna göre bakarsak hareket hızlarının farklı olduğu sonucuna varamaz mıyız?
kemal-bay-hickimse7261
Evet varabilirsin. Diğer olasılık olarak ta A , B ninkinden daha büyük kütle çekimine maruz kalmıştır .
black-salami-back2570
Allah Kerim.
kabuto6141
Kara delik yakınlarından geçmiş olabilir. B aracı. A ya göre Ve bu da kütle çekim den dolayı hızını ve geçtiği evrenin dokusunu etkilemiş olmakla birlikte zaman da A aracına göre fark yaratmış olabilir.
kabuto6141
Bana kalırsa bu işin için de bir kara delik müdahalesi var. :) Sanırım A kara deliğin etkili olduğu bir yer den geçti ve ivme hız ve kütle kazandı B ye göre bu saye de daha hızlıydı. A nın genç kalmasını da bu açıklıyor bence.
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Mehmet Ali, geçen yılki facebook mesajını ancak gördüm. Sanırım hem facebook özürlüsü hem de eski tip cep telefonumundan dolayı kaynaklanıyor. Kusuruma bakmazsın inşallah.