mehmet-ali8832
İki uzay aracı uzayda bir noktada karşılaşıyor, bu araçların birinde ikiz kardeşlerden biri, diğerinde de diğer ikiz var. Kardeşler karşı karşıya geldiklerinde ....
mehmet-ali8832
A aracındaki ikiz, B aracındaki kardeşinin kendinden biraz daha fazla yaşlanmış olduğunu görüp şaşırıyor ve aralarında şu konuşma geçiyor:
A aracındaki: Benim aracım hareketsizdi senin aracın hareketliydi.
B aracındaki: Hayır, benim aracım hareketsizdi senin aracın hareketliydi.
Sizce hangi kardeş doğru söylüyor? Açıklamasıyla anlatabilen olursa ona ufak bir hediyem olacak:)
Not: ben cevabı biliyorum.
mehmet-ali8832
A aracındaki ikiz, B aracındaki kardeşinin kendinden biraz daha fazla yaşlanmış olduğunu görüp şaşırıyor ve aralarında şu konuşma geçiyor:
A aracındaki: Benim aracım hareketliydi senin aracın hareketsizdi.
B aracındaki: Hayır, Benim aracım hareketliydi senin aracın hareketsizdi
Sizce hangi kardeş doğru söylüyor? Açıklamasıyla anlatabilen olursa ona ufak bir hediyem olacak:)
Not: ben cevabı biliyorum.
mehmet-ali8832
Not 2: İkizler araçların içerisinden dışarıyı göremiyorlardı ve ikisi de "hızlandıkları sıradaki ivmelenme sebebiyle" araçlarının hareket ettiklerini düşünüyorlardı.
omer-karanlik-profil5833
dışarıyı göremiyorlarsa A aracındaki kardeş B aracının hareketsiz olduğunu nereden bilebiliyor aynı durum B aracındaki kardeş içinde geçerli dışarıyı göremiyorsa A aracının hareketsiz olduğunu nereden bilebiliyor
mehmet-ali8832
Değiştirelim; dışarıyı görebiliyor olsunlar.
kemal-bay-hickimse7261
İkizler paradoksunun çözümü ile aynı bir cevabı var . Bu paradoksta kullanılan düşünce deneyinin sadece farklı bir yorumunu sormuşsunuz . Cevap ise ; aslında bir noktada iki ikizde kendi referans sistemlerine göre haklıdır . Zaman evrenin farklı yerlerinde ve farklı referans sistemlerinde farklı akar . A ve B nin hareketi göreceli tanımlıyor olmaları tamamen '' hareketin göreceli '' olduğundan kaynaklanır . Daha ayrıntılı anlatımı , eylemsiz referans sistemlerini ve hareketi açıklayan einstein'in teorilerde vardır .
mehmet-ali8832
Peki birisinin yaşlanmış olmasının sebebi nedir?
kemal-bay-hickimse7261
Çünkü zaman , evrenin farklı yerlerinde farklı hızlarda akar . Bunun sebebi maddenin uzayı büktüğünde oluşan geometrik eğriliktir . Eğilen uzayda zamanda eğilip bükülür çünkü 4.boyut yani UZAY-ZAMAN ikilisi böyle olması gerektiğini söyler .
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Göreliliği daha sonra ele almak için kenara bırakırsak,
A aracı daha hızlı hareket etmiş. B aracı hareketsizmiş ki kardeş daha yaşlı.
Paradox'un temelinde, hareketi gözlemcilerin birbirine göre değerlendirmeleri. Birbirlerine göre ele alınca ikisi de diğerini sabit, kendisini hareketli olarak tanımlayabilir. Bu doğaldır. Olayı bu şekilde ele alırsak, paradoksun çözümü yok.
Ancak hareketi, uzay'a göre ele almak gerekiyor. Daha doğrusu uzay-zaman'a göre...
Eğer uzayı referans olarak alırsak, paradoks çözülüyor.
Çünkü (bana göre) tanımladıkları "zaman", uzay-zaman dokusundaki zaman dalgalarının (EGD), bulundukları ortamın enerji yoğunluğuna göre kırılmış hali...
mehmet-ali8832
@shibumi, doğru cevap değil maalesef
@Nobody yazdıkların doğru şeyler ama sorumun tam cevabı değil. Neden birisinin daha yaşlı olduğunu sordum.
mehmet-ali8832
@shubimi, seninki de temelinde doğru ama açıklaması doğru değil.
omer-karanlik-profil5833
biri diğerinden çok daha hızlı hareket etmiş....
A aracına göre = A aracı o kadar hızlı hareket etmiştir ki B aracını hareketsiz görmüştür.
B aracına göre = B aracı da A aracına göre yavaş olduğundan A aracının hareket hızını farketmemiş olması ( çok hızlı dönen pervanenin dönmüyormuş gibi gözükmesi)
omer-karanlik-profil5833
buradaki hareket birbirleri etrafındaki dönüş hareketi olduğunu varsaydım yoksa başka bir şekilde birbirlerini nasıl göreceklerdi 2 araçda birbirleri etrafında dönüyorlar 2 li yıldız sistemleri gibi :)
omer-karanlik-profil5833
eğer birbirleri etrafındaki dönüş hareketi değilse soru hatalı olur
İşte şimdi merak ettim... :-)
Bende kendimi biraz daha zorlayayım (düşünerek tabiki), bakayım ne kadar yaklaşacağım?
Teşekkürler... :-)
İşte şimdi merak ettim... :-)
Bende kendimi biraz daha zorlayayım (düşünerek tabiki), bakayım ne kadar yaklaşacağım?
Teşekkürler... :-)
Not: Hediye işi dikkatimi dağıttı galiba :-)
mehmet-ali8832
Güzel cevaplar geliyor ama tam cevap henüz gelmedi:) yukarıda Nobody "aslında bir noktada iki ikizde kendi referans sistemlerine göre haklıdır" dedi bu kısım doğru. Fakat şu konulara açıklık getirilmeli: iki kardeş de ivmeli hareket hissettikleri için araçlarının hareketli olduğunu düşünüyor. Jet uçağı hızlanırken pilotu koltuğuna yapıştırır, bunun gibi yani. Ve ikiz olmalarına rağmen birinin yaşlanmış olması onun diğerine göre hareket halinde olduğunu mu (ya da daha hızlı hareket ettiğini mi) kanıtlar?
mehmet-ali8832
Bu arada hediye bir kitap, beklentinizi çok yükseltmeyin:))
kemal-bay-hickimse7261
Hızlı değilde , kütle çekimi daha büyük olan bir yerde olduğunu kanıtlar . Eğer A daha yaşlı ise bunun sebebi bulunduğu uzay-zaman koordinatlarının B ye göre farklı oluşudur . Yani kütle çekimi evrenin farklı yerlerinde zamanın farklı akmasına sebep oluyor . Sebebi kütle çekimi , eğilen uzayda zamanda eğilir ve ikizler '' denklik ilkesinin '' farkında olmadığından kendi referans sistemlerine göre değerlendirme yaparlar . Bu kadar