ali-niyazi-cakmak6206
yapılan araştırmalara göre nöronlar arası bilgi aktarımı ışık hızından hızlıymış diye bir yazı okudum sizce nekadar doğru ne kadar yanlış ?
kemal-bay-hickimse7261
Bakın incil ' deki tanrı'nın yarattığı ışık Andromeda Galaksisinden 2,2 milyar yılda ulaşıyor fakat sizler yani Yaratıcının Kibirsiz Nöronları sizler saniyeler içinde '' düşünce hızı '' ile oraya gidebilirsiniz '' aklıma blogumdan bir söz geldi paylaşmak istedim . Düşünce hızının yada düşünce dalgalarının ışıktan binlerce kat daha hızlı olabileceği doğru , mantıklı ve heyecan vericidir .
ali-niyazi-cakmak6206
waow gerçekten de ışık hızından binlerce kat daha büyük bir hız düşüncesi bile inanılmaz
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
Sinir hücreleri arasında elektronların, bakır kablodaki gibi aktığını mı düşünüyorlarmış. Ki bakır kablodaki elektronlar bile ışık hızına ulaşamıyor.
Ayrıca sinir hücreleri arasında iletim, kimyasalların polarlanması ile olur. Yani hücrenin bir tarafında negatif iyonlar birikirken, diğer tarafında pozitif iyonlar yoğunlaşır. Bu taraftaki iyonlar, bir sonraki hücredeki ters işaretli iyonları çekerek o hücreyi de polarlar. Böylece ileti iletilir. Bu nedenle, potasyum, sodyum gibi mineral içeren tuzlar sinir sistemi için önemlidir.
Bence yazıyı tekrar okuyun. Bu temel bilgi yok ise, bu yazıyı yazan ve basan ya da yayınlayanlardan şüphe duyun. Bilimle pek alakaları yok, araştırmamışlar bile demektir.
kemal-bay-hickimse7261
@Shibumi , 4 tane hatırı sayılır nöroloji ve nöroloji anatomi kitabından çıkardığım çıkarımlar bunlar eğer o kitaplara ulaşabilirsem iletişim adreslerini sana ileteyim , iletişim kur ve düzletsinler yanlışlarını . Ve beyinde sadece kimyasal iletişim yapılmaz . Elektriksel iletimde yapılır ve bu iletim daha hızlıdır fakat genelde sadece motor nöronlarda ( yani aşırı hızlı refklekserde ihtiyaç duyulur ) . Kimyasal iletimin tercih edilmesinin sebebi daha güvenilir ve AP ' nin şiddetini direk iletmesidir .
kemal-bay-hickimse7261
Galiba iki tanesi kitaplıkta olmalı dostum onları bulabilirsem sana iletişim bilgilerini ileteceğim . @shibumi.
silinmeyi-talep-eden-profil5631
Işıktan daha hızlı değil, hatta nöronlarımız elektriksel tabanlı bir donanım olduğu için performansımız etkileniyor, bilgi transferi işlemlerinde enerjinin önemli bir kısmı ısı olarak kaybediliyor...
@heathens, dostluk için aramızda fazla mesafe var.
Bildiğim kadarı ile sinir hücrelerinde elektron iletimi yok. Eğer yeni bir bilgiyse şimdi öğreniyorum ama hücre yapısına ve mantığına aykırı bence.
Gogle ilk aramasında çıkan ilk link; http://www.biyolojihocasi.com/sinir-sistemi-konu-anlatimi-1-sinir-hucrelerinde-uyarti-iletimi/ kitaplığımda yok ...
Kitap adlarını ve sayfa numaraları ile ilgili paragrafların tıpkı yazımlarını buraya aktarabilirsen, sayende yeni bir şey öğreneceğim için müteşekkir olurum.
ayrıca düşünce dalgaları ışık hızını geçemez ama hayal gücü ile herhengi bir yeri ışığın varabileceği süreden çok daha hızlı "DÜŞLEYEBİLİRSİNİZ". Hayalgücünün fiziksel bir yapısı ve özelliği, etkisi var mıdır bilmiyorum. Var olduğunu düşünenler var ise, bu sadece herhangi bir kanıt olmadığı için, "inanç"tır. Bence bilimsel bir yanı yok. Güzel bir duygu sadece.
kemal-bay-hickimse7261
Anladım bir daha direk isminizle hitap ederim . Arıyorum şuan bulabilirsem paylaşacağım . Ve '' elektron '' iletimi derken çekirdeğin etrafındaki elektronlardan mı bahsediyorsunuz
Ayrıca düşünce dalgaları ışık hızını geçemez. Sonuçta o da elektromanyetik bir dalgadır. Ama hayal gücü ile herhangi bir yeri, ışığın varabileceği süreden çok daha hızlı "DÜŞLEYEBİLİRSİNİZ". Hayalgücünün fiziksel bir yapısı ve özelliği, etkisi var mıdır bilmiyorum. "Var olduğunu düşünenler" var ise, bu sadece herhangi bir kanıt olmadığı için, "inanç"tır. Bence bilimsel bir yanı yok. Güzel bir duygu sadece.
kemal-bay-hickimse7261
Çünkü sodyum , klor , potasyum gibi iyonların farklı bir şekilde etkileşmelerinin sebebi protonların sayısı ve atomlarının etrafında ki elektron sayılarına bağlı direk . Elektrik , zaten direk '' elektron '' akışı demek . Burda nasıl bir elektron iletimi yok anlayamadım çünkü hangi sistem olursa olsun atomlarda - atom altı parçacıklarda getir - götür işini '' elektronlar '' yapıyor .
kemal-bay-hickimse7261
Yani '' elektron iletimi '' olmaması durumunu açar mısınız biraz .
kaan-celik7964
Işık hızından daha hızli tek iletisim bilgi aktarim yolu dolaşık olan iki taneciktir bunun disina bilinen baska bir yontem yoktur
İyonlaşma sonucu elektron kopmaz/eklenmez, atom sadece bağlı olduğu molekül yapı ayrıştığı için eksi ya da artı yüklü kalır.
Konunun başındaki soru da, bilgi iletiminin ışık hızından fazla olması sorgulanıyor. Kimyasal iletim ve polarlaşma birer süreç dizisi olduğu için asla bu hıza yaklaşamaz. Geriye tek olası fikir, bağımsız elektron iletimi kalır. Oysa hücre zarı ve sitoplazması bu tür bir iletime asla imkan tanımaz. Tek olası yol, hücre dışından elektron iletimi ki, bu durumda da elektron kısa devre yapıp, başka bir hedefe varır.
Elektron iletimi, için bakır ya da altın bir iletkendeki elektron hareketini kastettim. Eğer hücreler arası elektron iletimi olursa, hücre içi denge pozitif ya da negatif elektrik yükü ile sürekli kalır. Yani dengesi, bozulur. Sürekli artı ya da eksi yük taşına bir hücre düşünebiliyormusunuz. İyonlaştığı için, bileşik yapmaya bile meyili olur. Bu mümkün değil. hücreye zarar verecek bir süreç.
@Kaan Çelik, Dolaşıklık durumu hakkında yeterli bilgim yok. Bu konuda bir savım var ama , konu hakkında (işleyişi ve sonuçları) kavrayışım olmadığından değersiz.
Şimdiye kadar bu konuda net ve kesin bir şekilde (%100 garantili) bilgi iletilip iletilmediğini bilmiyorum. eğer böyle bir yöntem var ise ve bizimle bunu paylaşırsanız daha tatmin edici ve faydalı bir açıklama olur.
@nobody size verdiğim cevap ne hikmetse tepeye gitmiş. Artık yarın bakarım cevabınıza, ilginiz için teşekkür ederim. İyi akşamlar. (Bugün yorucu bir mesai gündemi olacak :-(
kemal-bay-hickimse7261
Ya bilgi iletimi değilde , sinir sisteminin mekanizmasında '' elektron iletimi '' nin olduğundan eminim . Aslında bilgi iletiminde de olduğundan eminim nedense çünkü 3 -4 farklı kaynaktan araştırmıştım ve o kaynakların ilk defa beni yanıltmış olma ihtimali var nedense .
kemal-bay-hickimse7261
Sistemde sorun var galiba bazen yukarı atıyor .
kemal-bay-hickimse7261
Bir ya da daha çok elektron almış ya da yitirmiş atom ya da atom kümesine iyon, iyonların oluşmasına da iyonlaşma denir. --http://www.yardimcikaynaklar.com/iyon-ve-iyonlasma-nedir-nasil-yapilir--- Bir nöronun dış ortamında (ekstrasellüler matriks diyoruz) temel olarak yüksek miktarda Sodyum-artı (Na+) ve az miktarda Klor-eksi (Cl-) iyonları bulunur. Hücre içerisinde ise (intrasellüler matriks diyoruz) Potasyum-artı (K+) ve eksi yükte bulunan proteinler ve fosfatlar bulunmaktadır. Burada bilinmesi gereken, bu iyonların bu şekilde yüklü olmasının sebebi, atom çekirdeklerinde bulunan protonların sayısı ile atomun etrafındaki elektronların sayısının birbirinden farklı olmasıdır. Örneğin Na+ iyonunda protonların sayısı elektronlarınkinden 1 fazladır, bu sebeple +1 yük ile yüklüdür. Klorda ise protonların sayısı elektronlardan 1 azdır, bu yüzden -1 yüklüdür.
---Ancak iyonların genel dengesine bakıldığında, hücre içinin dinlenme halinde iken, yani herhangi bir elektriksel uyarı yokken daha negatif (eksi yüklü), hücre dışının ise daha pozitif (artı yüklü) olduğu görülür. Yani bu saydığımız iyonların miktarı, hücre içini eksi, hücre dışını ise artı voltaja sahip kılmaktadır. Bu da, hücre içi ile hücre dışı arasında elektriksel potansiyel farkı yaratmaktadır. Bu iyonların sayısı dış etmenlerle değiştirilecek olursa, bu potansiyelin değeri de değişecektir. @shibumi .