snttc3973
Sonsuzdan sonsuz çıkarsa ne kalır
ramazan-tayyip-kizilarslan8503
Hiç kalır
mustafa-okat7876
Konu çok aşırı yorum almış ama yukarıda yazdığımı biraz pekiştireyim. Wikipedi'den alıntı yapıyorum: "googolplex sayısının okunamayacak 1 puntoluk karakterlerle basıldığını varsayalım. Her birinin genişliği 0,3514598 mm olan Tex tipi 1 puntoluk karakterlerle googolplex sayısını yazmak için yaklaşık 3,5 x 1096 metreye gereksinim olacaktır. Bilinen evren çapının 7,4 x 1026 metre olduğu tahmin edilmektedir ki, bu sayıyı yazmak için gerek duyulan uzunluk, bilinen evren çapının 4,7 x 1069 katı kadardır. Böyle bir sayıyı yazmak için harcanacak zaman da bu işi anlamsız kılar: bir kişinin iki saniyede bir rakam yazabildiği varsayılırsa, googolplex sayısını yazmak bilinen evren yaşının 1,1 x 1082 katı kadar zaman alacaktır." Yani sadece bu sayının ne kadar büyük olduğunu düşünün. Sonra bu sayının ondalık sistemde yazımının bir fazlası daha olduğunu düşünün (Son rakamı atıyorum 6 değil de 7 olabilir). Sonra onun da bir fazlası onun da bir fazlası bunu sonsuza kadar sürdürebilirsiniz. Veya Graham sayısını önerebilirim. Her bir basamak bir planck büyüklüğünde olsaydı bile bu sayıyı evrene sığdıramazdık. O kadar devasa bir sayı. Ve bu sayının da "+1" fazlası var. "+2" fazlası var. Kısaca dediğim gibi matematikteki sayılar sonsuzdur bana göre. Ben sayısalcı değilim ama mantığım böyle söylüyor.
akif-ozturk3842
kainat, evren, varlık... mutlaka sonsuzdan geliyordur aksini söylemek aptallık olur. ister bilimsel şekilde bakın ister Tanrılı bir varlık alemi düşünün her ikisi de sonsuzdan gelip sonsuza gidiyor. Ayrıca varlık alemini de sadece gözlemlediğimiz evrenden veya bu evrene özgü fizik madde kurallarından ibaret zannetmek de bir o kadar aptallıktır. sonsuz uzay boşluğunda sadece bizim evrenimizin koordinatında sonsuz zaman çizelgesinde ilk ilk defa madde , canlılık oluşmamıştır sanırım. Sadece kainatın sonsuz +1 süresinde yaşayan , akıl üretme fabrikasında gerçeğe ulaşması için programlanmış ama gerçeği farklı yerlerde arayan veya hiç aramayan veya bulduğunu zanneden aciz insanlarız, fakat evrenin sırlarına ulaşacak güçte ve donanımda tanrısal beyin, düşünce mekanizmasına da sahibiz.
ferhat-koc1187
Başlangıcı olan herşeyin birde Sonu vardır BİNG BANG ile başlayan evren muhakkak son bulacaktır buna dayanarak evren ile birleşik olan herşeyde (sayılar, zaman vs..) sonlanacaktır. Bu fikrime dayanarak sonsuzluk bence yoktur sorunuza cevabımsa ulaşamadığımız sonuçlara sonsuzluk diyoruz.
besir-heyderov2165
bence sonsuzlugu anlamaya bizim kapasitemiz yetmez.. cunki insan dusunduyu surece vardir ve o dusuncelerin de bir siniri vardir,yani ne kadar genis hayal gucun olursa olsun sonu vardir, bu yuzden sonsuzlugu kavramamiz imkansiz
cagatay-acikgoz8549
Mustafa Okat.... eğer bir sayının evrenden büyük olamayacağını düşünüyorum mesela evren diyelim dikdörtgen şeklinde biz sol üst köşeden başlayıp sağ alt köşeye kadar boşluk kalmayacak şekilde yazarsak daha büyük bir sayıya yer olmayacağını düşünüyorum.
cagatay-acikgoz8549
Mustafa Okat.... bir sayının evrenden büyük olamayacağını düşünüyorum mesela evren diyelim dikdörtgen şeklinde biz sol üst köşeden başlayıp sağ alt köşeye kadar boşluk kalmayacak şekilde yazarsak daha büyük bir sayıya yer olmayacağını düşünüyorum.
onur-can-kurum7824
Bence madde ve enerjinin varolması ile fizik kuralları oluştu maddd ve enerji yok olamadıkları için sonsuzdur denebilir öte yandan matematiksek sonsuzluk muhtemeldir çünkü matematik insan ürünüdür ve mükemmel değildir sen evreni çözemediğin gibi bu sayıları da sonlu bir şekilde kuramazsın umarım bir gün aklımızda soru kalmayacak kadar ilerleyebiliriz bilimde
mustafa-okat7876
Çağatay Açıkgöz; Hocam sayı evrene sığmıyor ama matematiksel olarak mevcut. Hatta formülü var. Hatta ortaya Graham sayısını atayım. Googolplex sayısından daha büyük. Yine Wikipedi'den bir alıntı: "Gerçekten de, gözlemlenebilir evren, Graham sayısının dijital ifadesini kapsamakta çok aciz kalır. Üstelik her dijitin en az bir Planck hacmi kadar yer kapladığı varsayılırsa bile. a üstü b üstü c diye giden formunun üslü kuleleri bile bunu ifade etmekten acizdir. Hem de bu kuleler Knuth yukarı ok gösterimi kullanılarak kolayca ifade edilebilirken. Graham sayısının son on rakamları ...2464195387'dir."
Yani evrene sığmayacak sayılar var. :)
onur-can-kurum7824
Bence madde ve enerjinin varolması ile fizik kuralları oluştu maddd ve enerji yok olamadıkları için sonsuzdur denebilir(em=c2 gibi döngü kuralı) öte yandan matematiksek sonsuzluk muhtemeldir çünkü matematik insan ürünüdür ve mükemmel değildir sen evreni çözemediğin gibi bu sayıları da sonlu bir şekilde kuramazsın umarım bir gün aklımızda soru kalmayacak kadar ilerleyebiliriz bilimde
cagatay-acikgoz8549
Mustafa Okat; Gözlemlenebilir diyor ama
cagatay-acikgoz8549
Onur Can Kurum; aklımızda soru kalmayacak şekilde ilerleyemeyiz kardeşim son soruyu çözsek yeni bir soru çıkar emin ol.
mustafa-okat7876
Çağatay Açıkgöz; Gözlemlenebilir evrenin yarıçapı 46 milyar ışık yılı. Yani yarıçapı 46 milyar ışık yılı küreye sığmayan bir sayının karesini alırsam ne olur? Sonra onun da karesini alırım. Graham sayısı defa daha karesini alırım bu sayının. Beni durduracak ne var ki? Sonsuza kadar çarpmaya devam edebilirim. Gözlemlenebilir evren demesinin çok da bir esprisi kalmıyor.
cagatay-acikgoz8549
Mustafa Okat; senin dediğinden anladığım kadarıyla sayıları birbiriyle çarparak daha büyük sayı elde ediyorsun ama bende diyorum ki o büyüklüğün bir sınırı var çünkü evren sınırlı fiziksel düşünürsek sayıda sınırlı olur.
ahmet-enis-guven5727
Bence insanlar ulaşamadığı şeyler için sonsuz der. Çünkü onun içinden çıkamazlar. Nasıl bir zamanlar Dünya'nın bir tepsi gibi düz olduğunu düşündülerse şimdi insanlar da evrenin sonsuz olduğunu düşünüyorlar. Ama bence insanların bu uzay sonsuzdur kavramı belli keşiflerle (tıpkı dünyanın düz olduğunu düşündükleri gibi) çürütülebilir.
galiba3634
hiçlik ve sonsuzluk sadece soyut dünyada var olabilir nokta gibi çünkü bu gibi ifadeler tanımsızdır. bu yüzden somut dünyada var olması imkansızdır.
ahmet-tunc3875
Kesinlikle söylediğin gibi. Sonu olupta ulaşamadıklara şeylere sonsuz diyorlar. Mesela uzaya "sonsuz" deniyor bize böyle öğretildi lakin böyle değilmiş. Uzay "sınırsızdır".
eftal-akcay3152
Sonsuzluk bir paradokstur. Şuan sadece matematik formüller oluşturulurken kullanılan bir araçtır.
sevim7573
'sonsuzluk teorisi' elbette sonun bulunamaması sonucu insan mantığının delirmemek için matematikçe verdiği cevaptır, buradan sonsuzluğun çeşitleri olabileceği çıkarılabilir.. eğer sonlu iki yapının arasına sıkışmış bir evrense (0-1 arasında sonsuz sayı vardır) sonsuzluk olgusu bu iki yapının arasıdır ve her iki uç için son ulaşılmazdır. sonsuz kavramı sonsuzluğun içinde sonsuza dek gidilse dahi bilimsel bir sona ulaşmayacaktır. diğer bir ifadeyle bir çift sayının arasına sıkışmış bir evrende yaşıyoruz.