umit-yasak1571
Her şeyin bir sonu vardır evrenin bile, ama her sonun yeniden bir başlangıcı da vardır evrenin bile Bknz; BigBang
ozgur-ozcelik3391
Esas olarak bazı arkadaşlara katılıyorum her ne kadar dünya bir zamanlar içinden çıkılmaz bir yapıyor gözüküyorduysa da zamanı gelince Amstrong ve arkadaşları çıktı.Bu esas anlamda dünyanın sonsuz olmadığını gösterdi.Evren için uzaya varıldığı an itibariyle zaman ve yön kavramının ortadan kalktığı bildiriliyor fakat Amstrong ve arkadaşları dünyada öğrendikleri yön kavramıyls ilgili bilgiler ışığında yönlerini bularak gerii döndüler yani bilgileri uzayda doğruluk kazandı.Şimdi arkadaşların dediği gibi teknolojimiz evrenin, bizim belirlediğimiz yön dahilindeki sona ulaştığında nasıl bir katmanla karşılacağız ? Peki herşeyi en başa saralım, evrenin nokta haline dönüşünü hayal edince evrenin ilk ham maddesi önümüzde duruyor biz Tanrı gibi bir konumda hissediyoruz kendimizi, pekş bu ham madde karanlık alanda mı duruyordu yoksa bir ışık alanı içinde mi ? Bu kadar patlayıcı madde bulunduran bir ham madde istersek karanlık istersek aydınlık alanda ayırt edilebilir bir görüntüye sahip olacağını farkedebiliriz.Yani ateşi gündüz yakarsak da belirir gece yakarsak da.Peki varsayım olarak Tanrıyı esas konumuna yerleştirelim ve evrenin ham maddesini önünde hayal edelim.Tanrının bu ham maddeyle birlikte ikamet ettiği yer neresi ? Tanrıyı kaldıralım sadece ham maddeyi bırakalım, bu ham madde nerede ikamet ediyor ? Şu an o ham maddenin içinde henüz varlık bulmamış bir durumdayız.Ve şu an o ilk ham maddeyi düşününce biz varız diyoruz, gizemli bir his ile varlığımızı farkediyoruz.Eğer ki bir paralel evren varsa ki çokça telaffuz ediliyor o zaman evrenimiz sonsuz değil demek olacak ki esas anlamda bu soruyu karadelikleri anladıktan sonra yanıtlayabileceğiz.Ya da xrayden çok daha gelişmiş bir teknoloji ile telekobu birleştirerek uzak alanı yani karadelikleri ya da evrenin sonu olarak referans aldığımız yerleri gözlemleyerek soyut olup olmadığını anlayabilelim.Ama işin zor kısmı uzay aşırı kalabalık, ömrünü yitiren yıldızlar var ama esas anlamda sürekli bir şeyler meydana geliyor ve evrenin sonunu tanımlayabileceğimiz düz bir eksen çizgisi hem dünyanın dünyanın dönüşü yüzünden mümkün değil hemde bu düz ekseni kesen birden fazla yıldız vs olması.Dünyanın dönüşüne bir şekilde telekoplarda kayıtlı gps verileriyle çözüm getirilebilirde, şu an kafamızı gökyüzüne kaldırıp bakınca bulut,uçak,güneş vs gibi geçici şeyler dışında görüş berraklığımızı bozacak bir unsur yok fakat daha demin dediğim gibi uzayda bu berraklık şansımız her gün azalıyor.Ben esas anlamda karadeliklerden bilgi beklentisi içindeyim sonsuzlukla ilgili.
ayhn7920
Ahmet uzayın en sonuna gidip duvarın arkasında ya hiçlik varsa? Buda uzayın sonunu var eder. uzayın sonsuzluģundansa hiçlik kavramını kavramamız daha zor bence
suleyman-dundar2976
Çağatay Açıkgöz ........................Uluslararası Birimler Sistemine göre saniye, en düşük enerji seviyesindeki (ground state) Sezyum-133 atomunun (133 Cs atom çekirdeği) iki hyperfine seviye arasındaki geçiş radyasyonunun 9.192.631.770 periyoduna karşılık gelen süredir, (13. CGPM, 1967). 1997 deki CIPM toplantısında bu tanımın durağan ve 0 K termodinamik sıcaklıkta Sezyum atomu için geçerli olduğu onaylandı. Değişkendir. Kısacası sanıye bellı pır perıyodık harekete denk dusmektedır. Öyleki soyledıklerın tutarsız kalıyor.
cagatay-acikgoz8549
Ayhan hiçlik olamaz. hiçlik olsaydı evren hiçten var olmuş olurdu ki bu da saçma olurdu.
cagatay-acikgoz8549
Süleyman Dündar................. daha bunu anlayacak kadar öğrenmedim ama yine de teşekkür ederim beğendim. araştıracağım.
baris-oren4618
0 ile 1 arasındaki sayilardan bahsetmiş arkadaşlar. Kainatda reel olarak '0' yoktur. Hic bir zaman sıfıra ulaşamazsıniz. Bu da sonsuzluğu kanıtlar. Öyle ki evrende hiç birşey birbirine temas halinde değildir. Arada mutlaka bir boşluk vardır. Boşluklar birbirini çeker ve iter. Sonsuzluk ulaşilamayan bir gerçekliktir, aksi ispat edilinceye kadar. Eğer bir son varsa boşluk başlalar. Belkide manevi bildigimiz araf sondan öteki boşluktur
cagatay-acikgoz8549
Barış Öğren... evet ben bu dediklerini Michio Kaku'dan duymuştum ama bunun sonsuzlukla ne alakası var onu anlamadım?
cagatay-acikgoz8549
Barış Öğren... evet ben bu dediklerini Michio Kaku'dan duymuştum ama bunun sonsuzlukla ne alakası var onu anlamadım.
omer-ayaydin4072
Sonsuzluk aritmetik ya da geometrik olarak algılandığında soyut bir kuramdan ileriye gidemez. Sınırları bilinen bir şeye sonsuz denemeyeceği aşikar. Sınırını göremediğimiz bir yapıya sonsuzluk ifadesi kıllanıyorsak ya o yapı henüz tam olarak tanımlayamamışız ya da tanımındaki teorik bulguları yanlış yapmışızdır. Yani bilinmeyene soyut anlam yüklenerek onu belirsizlik çerçevesinden çıkartmak suretiyle bilinmezlik ile farklı anlam taşıyan sonsuzluk ifadesi yüklenmiştir. Sınırsızlık ile sonsuzluğu karıştırmak da ayrı bir yanılgı oluşturuyor. Sonsuzluğu büyük ölçekte düşünmenin yanında küçüğe doğru da düşündüğümüzde olay biraz şekilleniyor. Yani sonsuz uzayla birlikte atom, elektron, kuark ve atomaltı parçacıklarında sonsuz olduğunu düşünürsek basit bir tabir ile bir sonraki bölümünün henüz çizilmezmiş bir scala oluşturabilirsiniz. Oysa biz modern bilim, henüz yakın geçmişte keşfettiği atom ve parçacıklarını en küçük yapı taşı olarak tanımlıyordu. Yani sonsuzluk atom içerisinde sonsuza kadar ilerliyor diyemiyorduk. Çünkü sonsuzluk evren büyüklüğü ile ilgili bir tabir olarak algılanıyordu.
Nasıl ki bir cetvelin başlangıcını 0 kabul edip sonsuza kadar sayabiliyorsak, 0'dan eksilerek küçülen bir Hologramik cetvelin de olması anlamına gelmektedir. Bu durumda bilinen boyut 0 ise + ve - ye doğru ilerleyen matematiksel bir ilerleme varsayılmaktadır.
cagatay-acikgoz8549
Barış Öğren... evet ben bu dediklerini Michio Kaku'dan duymuştum ama bunun sonsuzlukla ne alakası var onu anlamadım. ''0'' zaten bir sayı olarak görülmüyor ''0'' başlangıç demek. yani neden bu sonsuzlu kanıtlıyor anlamadım.
cagatay-acikgoz8549
Barış Öğren... evet ben bu dediklerini Michio Kaku'dan duymuştum ama bunun sonsuzlukla ne alakası var onu anlamadım. ''0'' zaten bir sayı olarak görülmüyor ''0'' başlangıç demek. yani neden bu sonsuzluğu kanıtlıyor anlamadım.
devrim-ay2792
zamanın olmadığı her yer ve zamanın hükmetmediği her varlık sonsuzdur.. sonsuzluğun gerçekleşebilmesi için zamanın yok olması gerekir
dogu-gozen8408
Wachowski kardesler unlu Matrix filminde Kahin adli karakter araciligiyla sole bir bildirimde bulunmuslardi: 'Baslangici olan herseyin birde sonu vardir' bunu bir onerme kabul edebilirsin! Ama sonzuzluk kavramiyla ilgili bence en onemli tespit, uc kez ermis misirli bilge Hermes'ten: 'Sonsuzluk cok kisa bir an olan zaman ve cok kisa bir yer olan mekan(uzay/zaman) icinde anlasilamaz, anlatilamaz, kavranilamaz.' Cok cok daha buyuk bir ustadin soyledikleriyle bitirip bu uc aciklamanin sana yardimci olmasini umuyorum. 'Sonsuzluk cokluk kavramiyla bagdasmaz, sonsuzluk ancak birlik olarak tarif edilebilir. Aksi takdirde sonsuzluk bir anlam ve icerige sahip olamaz.'
samet-sahin1991
sonu sonsuz sonlu sonsuzluğun sonunda, sonsuz sonluluk ancak mutlu sondur
ahmet-tekin6919
Peki bilinmeyeni sonsuz olarak tanımlıyor olabilir miyiz örneğin başlangıç noktamızı işaretlemeden herhangi bir ölçü aleti kullanmadan vs. kapalı döngü içinde örneğin çember veya daire çevresinde hareket ettiğimizi düşünelim o halde sürekli gitmemize rağmen sonu gelmeyen bir yol almış oluruz fakat aynı şey elimizde bir ölçüm cihazı varken veya başlangıç noktamızı işaretlediğimizde geçerli olmayacaktır o halde koşullara ve değişkenlere göre sonsuzluk kavramı vardır yada yoktur diyebilir miyiz?
ahmet-tekin6919
0-1 arasında sonsuz sayı yazılabilir fakat çelişkili bir durum yada paradoks yok mu burda zaten 0 ile 1 arasında diyorsak 1 de biten bir son olmuyor mu bence ulaşamadığımızı yada bilmediğimizi dersek daha doğru olacak galiba sonsuz olarak kabul ediyoruz şöyle bişey düşünelim bir daire veya çember üzerinde sürekli hareket ettiğimizi fakat etrafı veya başlangıç noktamızı bilmediğimizi varsayalım o halde kapalı bir yol olan çemberin sonlu olmasına rağmen biz sonsuz bir hareket gerçekleştirmiş olmaz mıyız?
ramazan-tayyip-kizilarslan8503
Ahmet tekin
ramazan-tayyip-kizilarslan8503
Ahmet tekin ama istediğimiz zaman o eylemi sonlandırabiliriz ve bu da sonsuzluk olmaz.
keramettin-elci7179
Tarih tekerrurden ibarettir sozunu cok severim.