ozkan-canturk1729
Hayalgücü nedir,insan gözüyle görmediği duymadığı bir şeyin hayalini kurabilirmi.
ozkan-canturk1729
Merhaba hayal gücü söylendiği gibi her yere götürürmü,hayal gücünden istenen olmayan bir şeyi ortaya çıkarmakmıdır yoksa insanın zihninde yaptığı deneysel bir eylemmidir.mesela kutsal kitaplarda meleklerden bahsedilir insan resmederken ya kanatlı yapar yada bulutsa çizer.bu hayalmidir yoksa tefekkür anlamında bir eylemmidir insan hiç görmediği bir şeyin hayalini kurabilirmi,yoksa tasvir ederken gözümüzle gördüğümüzle duyduğumuzla sınırlımıdır.
cihan-senyuz9221
İnsan görsel, işitsel vs evreni algıladıkça, beynindeki nöronlar bu algılarla şekillenir. Hayal görürken veya kurarken, beyine daha önce işlenmiş, bu verileri kullanarak tekrar görsel ve işitsel "sanal" algılar oluşturur. O yüzden sınırlıdır derim.
ozkan-canturk1729
bayadır düşündüğüm bir konuydu. bencede sınırlıdır. buradan Einstein'ın lafına kafa tutmak istemem ama Mantık sizi a noktasından b noktasına kadar götürür doğru ama hayalgücü ise bence en fazla z noktasına kadar götürür.
ozkan-canturk1729
bayadır düşündüğüm bir konuydu. bencede sınırlıdır. buradan Einstein'ın lafına atıf gibi derdim yok ama Mantık sizi a noktasından b noktasına kadar götürür doğru ama hayalgücü ise bence en fazla z noktasına kadar götürür
oguz-durgun3132
ben bunun bir sınırının olduğunu düşünmüyorum sonuçta insanlar uzaylıları göremeden hayal gücünü kullanıp resmini çizdiler, kıyameti yaşamadan filmini yaptılar, henüz yapamadığımız teknolojiyi gösterdiler
hasan-ates1363
Oğuz bey ben size katılmıyorum çünkü sizin verdiğiniz örneklerde tamamen insanın görüp alıştığı nesneler üzerinden türetilmiştir. Mesela uzaylıları her zaman insan vücudunun aynısı sadece rengi değişik ve daha büyük gözlere sahip olarak görürüz. Peki ama neden göz? Tecrübe edilmiş herşey hayallere yansır ve gördüklerimiz üzerinden hayal kurarız bencede...
ozkan-canturk1729
Oğuz bey uzaylılar kıyamet sahnelerini geçtim İnterstaller ı bile dikkatili izledim adamlar boyutlarda dans ettiler ama yinede herhangi bir insan gözünün görmediği bir olaya rastlamadım. düşündükleriniz varsa eğer biraz daha örnekleyebilirsiniz.
arda-tara7624
Hayal gücü insanın algılarıyla sınırlıdır ancak Einstein'ın söylediği "hayal gücünün götüreceği her yer" zaten yine bir insanın hayal gücüdür yani savunulana ters bir söz olmadığını düşünüyorum. Filmlerde gördüğümüz sahneler gerçekte şahit olduklarımızın yaratıcı bir biçimde yorumlanmasıdır. Fakat Jules Verne Ay'a Yolculuk kitabını daha aya gidilmeden yazdığını düşünürsek, hayal gücünün bizi o an mantığın götüremeyeceği yerlere götürdüğünü de
arda-tara7624
Jules Verne Ay'a Yolculuk kitabının iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Kitap 1865'te basılmışken insanlık aya 1969 yılında ilk defa ayak basmıştır. Hayal gücü ve yaratıcılık mantığın o an insanı götüremeyeceği yere götürebilir.
ozkan-canturk1729
Arda bey söylediğiniz doğru olabilir kitabı okumadım özetine baktım söylemek istediğim elindeki öncül bilgilerle yani yer çekimi,ay,yıldızlar,roketler,vs. eldeki donelerle geleceği öngürüden deneyle fizik kurallarıyla ispatlanmışlardan ziyade hayalgücünün insan gözünün görmediğini tasvirinden bahsettim. (robot yapsa ya insana benzer,ya hayvana,vs.) benim hayalgücümde mesela yedi kat semada ama tasvir edemiyorum işe yarayacak birşeyler yapmaya çalışsam ne yapacam elimizdeki varlık donelerinden veya söylenenlerden başka ne var farzedelimki uzayda 2, kat sema var şu na kadar ulaşılamamış 2, bir evren orayı tasvir etseniz nasıl edersiniz? orada sizce neler olabilir ? gezegenler,karadelikler,nebulalar,yaşam olabilirmi ? baştan aşağın orayı dolduracağımız nesneler daha önceden hakkında bilgi sahibi olduğumuz gözlemlediklerimizden gelecek diye düşünüyorum diğer örneklerimide yukarda yazdım sizin söylediğiniz açıdan bakarsak kakunun Geleceğin Fiziği kitabında birçok şeyden bahsediliyor 2100 e kadar.. Hayal gücü ve yaratıcılık mantığın o an insanı götüremeyeceği yere götürebilir evet doğru ama ben hayalgücü hakkında söylediğinize katılmıyorum insanı karamsarlık noktasına itmemesi gereken ama sonucundanda kaçamayacağı gözlemleyebildiğine dayalı sınırı olduğunu düşünüyorum ben.
ozkan-canturk1729
Arda bey söylediğiniz doğru olabilir ben hayalgücünün insan gözünün görmediğini tasvirinden bahsettim. (robot yapsa ya insana benzer,ya hayvana,vs.) benim hayalgücümde mesela yedi kat semada ama tasvir edemiyorum işe yarayacak birşeyler yapmaya çalışsam ne yapacam elimizdeki varlık donelerinden veya söylenenlerden başka ne var farzedelimki uzayda 2, kat sema var şu na kadar ulaşılamamış 2, bir evren orayı tasvir etseniz nasıl edersiniz? orada sizce neler olabilir ? gezegenler,karadelikler,nebulalar,yaşam olabilirmi ? baştan aşağın orayı dolduracağımız nesneler daha önceden hakkında bilgi sahibi olduğumuz gözlemlediklerimizden gelecek veya onları eğip bükmemizden diye düşünüyorum diğer örneklerimide yukarda yazdım sizin söylediğiniz açıdan bakarsak kakunun Geleceğin Fiziği kitabında birçok şeyden bahsediliyor 2100 e kadar.. Hayal gücü ve yaratıcılık mantığın o an insanı götüremeyeceği yere götürebilir evet doğru ama ben hayalgücü hakkında söylediğinize katılmıyorum insanı karamsarlık noktasına itmemesi gereken gözlemleyebildiğine dayalı sınırı olduğunu düşünüyorum ben.
ozkan-canturk1729
Arda bey söylediğiniz doğru olabilir ama ben hayalgücünün insan gözünün görmediğini tasvirinden bahsettim. (robot yapsa ya insana benzer,ya hayvana,vs.) benim hayalgücümde mesela yedi kat semada ama tasvir edemiyorum işe yarayacak birşeyler yapmaya çalışsam ne yapacam elimizdeki varlık donelerinden veya söylenenlerden başka ne var farzedelimki uzayda 2, kat sema var şu na kadar ulaşılamamış 2, bir evren orayı tasvir etseniz nasıl edersiniz? orada sizce neler olabilir ? gezegenler,karadelikler,nebulalar,yaşam olabilirmi ? baştan aşağın orayı dolduracağımız nesneler daha önceden hakkında bilgi sahibi olduğumuz gözlemlediklerimizden gelecek veya onları eğip bükmemizden diye düşünüyorum diğer örneklerimide yukarda yazdım sizin söylediğiniz açıdan bakarsak kakunun Geleceğin Fiziği kitabında birçok şeyden bahsediliyor 2100 e kadar.. Hayal gücü ve yaratıcılık mantığın o an insanı götüremeyeceği yere götürebilir evet doğru ama ben hayalgücü hakkında söylediğinize katılmıyorum insanı karamsarlık noktasına itmemesi gereken gözlemleyebildiğine dayalı sınırı olduğunu düşünüyorum ben.
ozkan-canturk1729
Arda bey söylediğiniz doğru olabilir ben deney,gözlem doneleriyle geleceği öngörü değil hayalgücünün insan gözünün görmediğini tasvirinden bahsettim. (robot yapsa ya insana benzer,ya hayvana,vs.) benim hayalgücümde mesela yedi kat semada ama tasvir edemiyorum işe yarayacak birşeyler yapmaya çalışsam ne yapacam elimizdeki varlık donelerinden veya söylenenlerden başka ne var farzedelimki uzayda 2, kat sema var şu na kadar ulaşılamamış 2, bir evren orayı tasvir etseniz nasıl edersiniz? orada sizce neler olabilir ? gezegenler,karadelikler,nebulalar,yaşam olabilirmi ? baştan aşağın orayı dolduracağımız nesneler daha önceden hakkında bilgi sahibi olduğumuz gözlemlediklerimizden gelecek veya onları eğip bükmemizden diye düşünüyorum diğer örneklerimide yukarda yazdım sizin söylediğiniz açıdan bakarsak kakunun Geleceğin Fiziği kitabında birçok şeyden bahsediliyor 2100 e kadar.. Hayal gücü ve yaratıcılık mantığın o an insanı götüremeyeceği yere götürebilir evet doğru ama ben hayalgücü hakkında söylediğinize katılmıyorum insanı karamsarlık noktasına itmemesi gereken gözlemleyebildiğine dayalı sınırı olduğunu düşünüyorum ben.
emin-akben2479
Renk spektrumu dışında kalan hiç bir rengi hayal edemeyiz. Örnek Kırmızı, sarı ve mavi dışında hiç bir ana renk hayal edemiyoruz, hayal edebildiğimiz tüm renkler bu üçünün karışımından oluşuyor. Bu durumda insan görmediği hiç bir şeyi hayal edemez. Ses için de aynı şey geçerli, iki oktav arasında kalan seslerin dışında bir ses hayal etmek mümkün değil.
arda-tara7624
özkan cantürk, bende hayal gücünün algılarla sınırlı olduğu görüşündeyim verdiğim örnek bana her zaman ilginç geldiği için paylaştım. Dediğiniz gibi, ulaşılmamış 2.kat semanın tasviri gibi büyük ölçekli bir örnektense, sadece "bir köre rengi anlatmak" durumu bile bunu açıklayabilir. Dediğim gibi hayal gücü bizi bildiklerimizden dışarı çıkaramaz sadece yorum yapabiliriz. Bahsettiğiniz kıyamet filmlerinde olduğu gibi, deprem veya yangın gibi durumlara şahit oluruz ama biraz hayal gücüyle bunu yorumlayıp kıyamet senaryosu yazabiliriz.
theeffectsize7575
Hayal gucu genellikle bilincaltinin ortaya cikardigi urunlerdir. Evet sinirli olabilir algilarla, ama biz daha cevreyi ne kadar algiladigimizi bile bilemiyoruz. bakmadigimiz ama gordugumuz o kadar sey varken hayal gucu sadece a'dan z'ye kadardir demek olayi biraz hafife almak gibi geliyor.
cagatay-acikgoz8549
evet bence de hayal gücü sınırlı fakat bu sınır öğrendikçe genişliyor.
caglar-ege-baser9406
algı arttıkça hayal kurabilme yeteneği de artar fakat algımız bi yere kadar sınırlıdır malesef ki
drnaz-t-va8610
insan gormediyi birini ne hayalinde canlandiramaz ne de ruyasinda tanimadigini dusunduyunu birini goremez,en az 1 kez karsilasmistir o yuzle..beyin hic tanimadigi bir sey uretmez bildiklerini gelistirir sadece