burtay-mutlu-shibumi-tr1695
@Necmi Tüfek ve @ Alliance33 tekrar teşekkür ederim. :-)
(Beni dehşete düşüren olasılığı daha sonra, olgunlaşınca gündeme getireceğim. Şu anki ve belki eklenecek bilgi ve bakışlarla, onu önce bir değerlendirmeliyim.
Bu olasılığın ana hattı şudur: Ya ışık hızı sabit değil de, göreceli ise? (Hızlanmış bir nesnedeki zaman genleşmesi gibi). Yani 12 milyar yıl evvel, bu iki galaksi arasındaki mesafe gene 12 milyar (ya da daha az ama 3.8 milyar ışık yılından daha fazla) ışık yılına denk ise?
Şimdilik soruyu soracak kadar düzgün bir yapıya oturtamadım konuyu. Ama böyle bir olasılık var ise, belki de hiç bir zaman 13.7 milyar ışık yılı ötesini gözlemleyemeyeceğiz. (10 milyar yıl sonra bile)
omer-karanlik-profil5833
aslında sana yeni ulaşmıyor o ışık zaten orada ama ışığın kaynağının mesafesi değiştikçe gözümüze gelen ışıkta değişiklik olur.mesela en uzak galaksinin bize 13.7 milyar yıl olduğunu söylüyorlar halbuki bu 13.7 milyar yıl önceki galaksinin yerini söylüyor halbuki o galaksi bizden şu anda 41,1 milyar ışık yılı uzaklıkta.mesela şu an 41,1 milyar ışık yılı uzaklıktaki bu galaksinin fotonları yolda...
omer-karanlik-profil5833
o fotonlar ulaşana kadar o galaksi 41,1*3ct uzaklığa gitmiş olacak bizim gördüğümüz ışık ise o galaksinin 41,1 milyar ışık yılı uzaklıktaki halini görmüş olacaz.o sırada 41,1*3ct uzaklıktaki galaksi eğer bir şey olmamışsa fotonlarını salmaya devam ediyor....
burtay-mutlu-shibumi-tr1695
https://youtu.be/5NU2t5zlxQQ
Bu durumda ana soru şu; 13 milyar yıl evvel nasıl bu galaksi bizden 13 milyar ışık yılı uzakta olabilir.
Hadi arada evrenin genişlemesini hesaba koyarsak, gene de aradaki mesafe olması gerekenden çok fazla.
Büyük şişme anında madde ve enerji bu kadar uzağa savrulmuş ise mümkün ama...O zaman evrenin bir anda içindeki tüm madde ve enerji içeriğiyle, 5-6 milyar ışık yılı genişlemiş olması lazım.
Kafamı karıştıran nokta bu. büyük şişme anındaki genişleme düzeyi ve buna uyan madde+enerji durumu???
Cevaplar için teşekkür ederim...
omer-karanlik-profil5833
genişleme hızının her noktada aynı olmaması ile alakalı...mesela dünyanın ekvator muydu yoksa kutuplar mıydı hatırlayamadım şimdi kendi ekseninde daha hızlı dönüyor...ama halbuki dünyanın dönme hızı aynı o şekilde düşün