necmi-tufek7866
Şimdi sakince olayı inceleyelim.
Diyorsun ki, güçlü kuvvet koptuğunda büyük bir enerji ortaya çıkar ve atom kütlesinde azalma meydana gelir. Zaten senin anlayışına göre elindeki atomu yok ettin. Bu kütlesi azalan atom hangisi oluyor bu durumda?
mehmet-ali8832
Bu benim anlayışım değil, fizik böyle söylüyor:) Atomda parçacık olarak bir kütle yok zaten. Atomdaki proton ve nötronlar kuraklardan oluşuyor. Kuarklar atom kütlesinin sadece %2'sini meydana getirirler. Peki geriye ne kalıyor Necmi?
necmi-tufek7866
Ben anlattığım zaman dinlemiyorsun bu yüzden şimdi fizik böyle söylüyor diye kendini sıyırıyorsun. Fizik şöyle söylüyor;
Nükleer reaksiyona giren bir atomda senin zannettiğin gibi bir güçlü kuvvet kopması falan olmaz. O başka bir şeydir. Buradaki kütle azalması Örneğin; 92 protonla reaksiyona giren bir atom çekirdeğinin 90 protona inmesidir. Kütle azalması böyle olur yani çekirdeğin içindeki değerler azalmaz.
mehmet-ali8832
Protonlara ne oldu?
mehmet-ali8832
Protonlara ne oldu?
optical-resonant-cavity3452
Coulomb kuvvetiyle o kadar büyük bir enerji oluşturmak nasıl imkansız oluyor? Coulomb kuvveti şu
https://upload.wikimedia.org/math/1/1/b/11bfec934e963740d4bed02c2062a4e7.png
Farkındaysan femto metre mertebesinde çalışıyorsun. Burada r yerine 3*10^{-15} metre koy bakalım nasıl bir sayı çıkıyor. Matematik kullanmadan ezbere konuşmayın.
Madem bu kadar biliyorsun. Yukawa potansiyeli ve bu kuvvetlerin menzillerini de biliyor musun?
mehmet-ali8832
Ya Optical ben nükleer enerjiden bahsediyorum, E=mc^2 den bahsediyorum. Sen Coulomb kanunundan bahsediyorsun, elektromanyetizmadan bahsediyorsun.
madem r yerine 3*10^{-15} metre koymuşsun, q1 ve q2 değerleri yerine ne koydun diyeceğim ama konumuz ile alakası bile yok:)
optical-resonant-cavity3452
q1 ve q2 proton yükü. Bence soruyu yanlış sormuşsun yoksa bu kadar anlaşamamazlık olmazdı. Sorduğun şey "nuclear binding energy" mi yoksa "nuclear energy" mi?
mehmet-ali8832
Proton yükü olduğunu biliyorum. Hangi değerleri koydun diye sormuştum ve 3*10^{-15} ne değeridir?
Nuclear binding energy ile nuclear energy zaten aynı şeyler:)
hic-kimseyle-tartismaz9132
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yeterince ele alınmamış bence... Nükller güç -energy, etc. ne isterseniz deyin, anlaşılıyor ... Her atom geniş bir alanın içindeki küçük bir kütleden oluşuyor. Bu küçük kütleyi merkezde tutan alanın enerjisi de kütleye dahil oluyor. Bu enerji formundayken nasıl kütle olarak ele alınabiliyor? Bu ilk soru olmalı bence... İkincisi, atom parçacıklarını açtığınızda (elektron hariç proton ve nötron) onların yapısının da benzer olduğunu görüyoruz üç aşağı-beş yukarı , yani kuarkların filan toplam kütlesi protonun ya da nötronun kütlesinin çok az bir kısmın oluşturuyor. Daha aşağıya inilse belki benzer sonuçlar bulunacak. Kısaca alan içindeki alanların alanları, matruşka bebekler gibi... Bu nasıl oluyor? Üçüncü olarak, parçalanan atomların parçacıkları doğada uzun süre var olamıyorlar. Bu nedenle daha alt rakamlı atomlara dönüşüyorlar. Bu arada bir enerji açığa çıkıyor. Anladığım kadarı ile Mehmet Ali bunu sormuştu. Kısaca cevapladım önce... Zaten kendi yazdığı cevabına benzerdi. Çok gereksiz bir tartışmaya düşmeden önce değindiğim ilk iki soru hakkında bir başlık açmanızı öneririm. Benze zevkle okurum. Saygılar
necmi-tufek7866
Arkadaşlar, mekanizmayı tekrar hatırlatayım.
Her elementin kendine özel kütle ve enerji durumu vardır. Çünkü bir atomun içinde proton sayısı arttıkça elektrostatik etkileşim atomu dağılmaya zorlar. Bu yüzden demirden sonraki elementlerde bunu dengelemek için fazladan güçlü kuvvete ihtiyaç olur ve atom, nötron sayısını arttırarak bunu sağlar. Yani sizin yukarıda yaptığınız hesaplar aslında vektörel durumlardır ve tek başına iki protonu birbirlerine yaklaştırmak için gerekli sıcaklık görecelidir. Neden,
"Çünkü güneş sizin gibi hesap yapsaydı füzyon oluşturmak için gerekli sıcaklığı sağlayamazdı. Peki ne yapıyor? Kuantum yünelleme yoluyla füzyon yapıyor. Ayrıca tek başına iki protonu yaklaştırmaya çalışmak yerine olaya nötron katarak güçlü kuvvetin, elektromanyetik kuvveti yenmesini sağlıyor."
Şimdi, uranyum atomu ister doğal yolla, ister atom bombasıyla olsun nükleer reaksiyon sonrası, reaksiyonun ısı ve şiddetine göre daha az proton sayısı içeren elementlere dönüşür. Bu dönüşümü sağlamak için güçlü kuvvette bir miktar azalma gerekiyorsa bunu kendiliğinden yapar. Bu sayede kütle kaybetmiş olur.
Mehmet Ali, bir soru sorduğun zaman açık ve net ne istediğini belirtmelisin. Hepimizi gereksiz yere meşgul ettin. Ama bir açıdan iyi oldu. Senin sorununun ne olduğu ortaya çıktı. Sen konuları ve kavramları birbirine karıştırıyorsun bu arada centilmenlik sınırlarını aşmamaya çalışırsan çok daha iyi tartışmalar yapabiliriz. İnsanlarla dost olmayı her zaman tercih ederim.
mehmet-ali8832
Necmi, demişsin ki "atom parçalandığında ortaya çıkan enerjinin kaynağı zayıf kuvvettir". Sonra da zayıf kuvvetti elektromanyetik kuvvet ile karıştırdın. Şimdi de yukarıda füzyon tepkimesini kendince açıklamaya çalışıyorsun. Sonra da bana "konuları karıştırıyorsun" diyorsun.
Hakikaten çok gereksiz bir tartışmaya giriyoruz. Güçlü kuvvet ile ilgili olarak bulduğum linki aşağıda paylaşıyorum. İngilizce bilmeyenler için de konumuzla alakalı olan bölümün tercümesini yaptım. Yazıda yanlış görüyorsan wikipedia ile konuyu tartışmanı rica ederim:))
https://en.wikipedia.org/wiki/Strong_interaction
Tercümesi: "Sadece bir femtometer aralığında işlev yapmasına rağmen güçlü kuvvet, elektromanyetizmadan 100 kat, zayıf kuvvetten 1 milyon kat, kütle çekimi kuvvetinden de 10^38 kat daha güçlüdür."
necmi-tufek7866
Mehmet Ali, güçlü kuvvetin ne kadar güçlü olduğunu ben biliyorum. Ben atomu parçalayan şeyin güçlü kuvvet değil zayıf kuvvet olduğunu belirttim. Atomun içinde her kuvvetin yaptığı işe göre önemi vardır. Güçlü kuvvet atomu bir arada tutmak için gereklidir. Şimdi bu güçlü kuvvet nasıl oluyor da bu gücünü kullanmakta zaafa uğruyor ve atomdan proton ve nötronlar ayrılabiliyor? Senin mantığına göre "en büyük güçlü kuvvet" dersen atom parçalanamaz. (Burası şakaydı)
Tartışmalar gereksiz değil bence. Aslında okuyan başkaları belki dışarıdan baktıkları için bizden daha iyi değerlendirme yapabilirler. Ben yine de yaptığımız sohbet için teşekkür ederim.
mehmet-ali8832
Benim mantığım değil bu Necmi:)
ramil-huseynov7242
bu konuda..o kadar da bilmem..ama arkadawlarin da yazdigi gibi Nukller kuuvetin Nukleer enerji uretmesi..pek mantikli gelmedi...bu enerji..sadece Reaksiyon sayesinde deyiwen kutlenin enerjiye cevrilmesiyle aciklanamazmi?
ugur-karakurt7316
Bildiğimiz üzere atomun merkezinde protonlar vardır. elektronlar ise atomun dışında dans ederler. ikisi birbirini çeker. protonlar da birbirini iter fakat onları bir arada tutan nötronlar vardır. atom parçalandığında çekirdekte ki nötronlar tepkimeye girerek merkezden fırlar ve protonlar arası bir zincirleme reaksiyon ortaya çıkar.. atomun merkezi mükemmel derece de dengeliyken birden kritik kütle ve dengesiz hacim atomun dışına müthiş bir enerji vermektedir.
murat-yuksel1130
ossuruk kafa
yunus-ilik5290
bence atomun içi atomun dışında bir halde duramaz
yunus-ilik5290
atomun içi zaten enerjidir, yoğun enerji serbest kalır dimi yani