mehmet-ali8832
Nükleer güç nedir? Atom parçalandığında açığa çıkan enerjinin kaynağı nedir?
mehmet-ali8832
cevapları bekliyorum.
hic-kimseyle-tartismaz9132
Bildiğim kadarıyla, Atom çekirdeğindeki parçacıkları bir arada tutan kuvvetlerdir. Yoksa protonlar ve nötronlar genelde olduğu gibi kalırlar. Ancak ışıma sonrasında bir süre içinde dağılabilirler. Kendi temel parçacıklarına dağılırken gene ışıma yaparlar ama bu kullandığımız nükleer güç değil. sonra o parçacıklarda dağılır. Sonra onlarda alt parçacıklarına gibi...
Yani kısaca: atom çekirdeğine kütlesini veren enerji alanıdır, nükleer güç. Çekirdeğin kütlesinin %99'u (yanlış hatrılıyor olabilirim ama bu derece yüksek bir rakam) enerji alanından ibaret.
optical-resonant-cavity3452
Electrostatic interaction.
mehmet-ali8832
Erkan Bey, cevap için teşekkürler.
Optical Resonant Cavity, Electrostatic interaction konusunu açıklayabilir misin?
mehmet-ali8832
Erkan Bey, cevap için teşekkürler.
Optical Resonant Cavity, Electrostatic interaction konusunu açıklayabilir misin?
ozgurazad-celik7462
Evren ilk oluştuğunda atomların olmadığını biliyoruz. Atomlar sonradan oluşan varlıklar. Büyük patlamadan sonra yayılan enerjinin e=mc^2 formatında hal değiştirdiğinin bir göstergesi. Yani atomlar kütleleşmiş enerji paketleri gibi. Tabi atomların oluşması için nasıl bir olay gerçekleşti kestiremiyorum. Muhtemel olduğunu sandığım şey atom altı parçacıklarının yüksek enerjiyle uyarılarak birleşmesi ve atomları oluşturması. Ama bu yalnızca benim öğrendiklerimi harmanlayarak ileri sürdüğüm kurgu. Tabi burada atom altı parçacıklarının nasıl oluştuğu sorusu insanın aklına geliyor. Bu konuda da benim içine giremeyeceğim ciddi bir kuantum yorumu gerekiyor. Evrenin ilk oluşum anlarına ait edinilen bilgilere ulaşılabilirse güzel bilgiler edinilebilir.
necmi-tufek7866
Karışmak istemiyordum ama söz konusu bilim ve bilgi olunca egolar ve gururlar benim için geri plandadır.Bu yüzden fikrimi belirtmek isterim Mehmet Ali.
"Nükleer güç nedir?" diye sorarsan çok farklı cevaplar alırsın. Çok genel bir soru olur. Senin sorman gereken soru bence şöyle olmalı;
"Nükleer fisyon nedir, fisyon sonucu açığa çıkan enerjinin kaynağı nedir?"
Nükleer füzyon da da açığa çıkan enerjinin kaynağı nedir diye sorarsan o zaman olay daha iyi anlaşılır.
mehmet-ali8832
Necmi ben nükleer güç nedir diye sordum. Nükleer tepkimeleri sormadım. Fizyon ve füzyon sonucu ortaya çıkan enerji nükleer enerjidir zaten. yukarıdakilerden Optical'ın cevabı yanlış. Erkan ve Özgürazadın cevapları biraz eksikte olsa doğru bir açıklama getiriyor. Sen ise cevap verebilmek için bildiğin konuları işin içine katmaya çalışmışsın.
Senin cevabını da merak ediyorum. Sorumu cevaplarsan sevinirim.
Proton - protonu itiyor Coulomb kuvveti nedeniyle (electrostatic interaction da diyebiliriz) bu da çekirdek içinde yoğunlaşmış parçacıklar için yüksek bir potansiyel enerji yaratmış oluyor. Strong force sadece bunları bir arada tutmaktan sorumlu. Bizim elde ettiğimiz enerjinin kaynağı bu dediğim potansiyel enerji yoksa strong force gibi attractive (çekici (?)) bir kuvvetten enerji elde edemeyiz zaten.
necmi-tufek7866
Nükleer güç deyince, bir nükleer santralde üretilen güç anlamı çıkar.
Nükleer kuvvet deyince, herkesin bildiği elektromanyetik, güçlü, zayıf ve kütleçekim kuvvetleri anlamı çıkar.
Senin sorundaki nükleer güç başka bir güçse, sanırım sorunu biraz daha açık sormalısın veya kendin bir açıklama getirmelisin.
Ben sorunun ikinci kısmına bakarak fisyon konusunu ortaya attım. Benim bildiğim, atom parçalanmasına "fisyon" deniyor. Sen de "Atom parçalandığında" derken "fisyon" demiş oluyorsun.
mehmet-ali8832
Optical, nükleer kuvvetin kaynağı strong foce yani güçlü kuvettir. Adı üzerinde zaten.
Necmi, nükleer kuvvet denince akla elektromanyetik kuvvet, zayıf kuvvet ve kütle çekim kuvveti gelmez. Bu kuvvetler doğadaki 4 temel kuvvetten 3 üdür. Nükleer kuvveti "güçlü kuvvet" meydana getirir ve bu kuvvet gluonlar ile taşınır.
Fisyon bölünme, parçalanma, füzyon ise birleşme anlamına gelir ama fisyon deyince nükleer santrallerde uranyum ya da plütonyumu parçalamak için bir nötronun ateşlenmesi sonucu atom çekirdeğinin 2'ye bölümesi işlemi akla gelmektedir. Burada benim sormak istediğim konu fisyon işlemi değildir.
"nükleer güç" ifadesi konusunda ise haklısın, doğrusu "nükleer kuvvet" olmalıydı.
mehmet-ali8832
Optical, nükleer kuvvetin kaynağı strong force yani güçlü kuvettir. Adı üzerinde zaten.
Necmi, nükleer kuvvet denince akla elektromanyetik kuvvet, zayıf kuvvet ve kütle çekim kuvveti gelmez. Bu kuvvetler doğadaki 4 temel kuvvetten 3 üdür. Nükleer kuvveti "güçlü kuvvet" meydana getirir ve bu kuvvet gluonlar ile taşınır.
Fisyon bölünme, parçalanma, füzyon ise birleşme anlamına gelir ama fisyon deyince nükleer santrallerde uranyum ya da plütonyumu parçalamak için bir nötronun ateşlenmesi sonucu atom çekirdeğinin 2'ye bölümesi işlemi akla gelmektedir. Burada benim sormak istediğim konu fisyon işlemi değildir.
"nükleer güç" ifadesi konusunda ise haklısın, doğrusu "nükleer kuvvet" olmalıydı.
Ben nükleer kuvvetin kaynağı güçlü kuvvet değildir demedim ki. Nükleusu tabi ki güçlü kuvvet bir arada tutuyor. Sen sorunda nükleer enerjinin kaynağını sormuşsun. Onun kaynağı nükleer kuvvet değil, coulomb kuvveti. Yani diğer yorumda da dediğim gibi sen 2 zıt yüklü parçacığı birbirine çok yakaştırarak bütük bir potansiyel enerji kazandırmış oluyorsun. Ancak çok yaklaştırırsan nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvetten baskın geliyor. Sen atomu parçalayarak bu kısa menzilli güçlü kuvveti yenmiş oluyorsun. Ama nihayetinde senin elde ettiğin enerji bu yüklü parçacıkların birbirini itmesinden kaynaklanıyor. Nükleer kuvveti soruyorsan da zaten cevabı biliyormuşsun.
Ben nükleer kuvvetin kaynağı güçlü kuvvet değildir demedim ki. Nükleonu tabi ki güçlü kuvvet bir arada tutuyor. Sen sorunda nükleer enerjinin kaynağını sormuşsun. Onun kaynağı nükleer kuvvet değil, coulomb kuvveti. Yani diğer yorumda da dediğim gibi sen 2 zıt yüklü parçacığı birbirine çok yakaştırarak bütük bir potansiyel enerji kazandırmış oluyorsun. Ancak çok yaklaştırırsan nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvetten baskın geliyor. Sen atomu parçalayarak bu kısa menzilli güçlü kuvveti yenmiş oluyorsun. Ama nihayetinde senin elde ettiğin enerji bu yüklü parçacıkların birbirini itmesinden kaynaklanıyor. Nükleer kuvveti soruyorsan da zaten cevabı biliyormuşsun.
necmi-tufek7866
Herkes başka bir açıdan bakıyor ve bu yüzden kavramlar karışıyor.
Optical doğru söylüyor. Senin sorun "Nekleonu bir arada tutan kuvvet nedir?" diye sorulmuş olsaydı cevabı "Güçlü kuvvet" olurdu.
"Nükle" çekirdek demektir. Nükleer kuvvetler atom çekirdeğinde bulunan kuvvetlerdir. Bunlar daha önce saydığım gibi dört tanedir. Aralarından sadece güçlü kuvveti alıp diğerlerine üvey evlat muamelesi yapamazsın. Güçlü kuvvet atomu bir arada tutuyor ama nükleer bir reaksiyon olması için "zayıf kuvvet" gerekiyor. Asıl nükleer patlamayı sağlayan zayıf kuvvettir. Yani senin sorundaki ikinci kısımda "Atom parçalandığında açığa çıkan enerjinin kaynağı" zayıf kuvvettir. Güçlü kuvvet değildir.
mehmet-ali8832
Nükleer enerji, çekirdekteki proton ve nötronları bir arada tutan güçlü kuvvetin kopmasıyla ortaya çıkar. Atoma kütlesinin büyük çoğunluğunu veren de zaten bu enerjidir. Bu kuvvet koptuğunda büyük bir enerji ortaya çıkar ve atom kütlesinde azalma meydana gelir.
Coulomb kuvvetti elektromanyetik kuvvettir. Elektromanyetizma ile o kadar güçlü bir enerji oluşturmak imkansızdır. Evet sorduğum sorunun cevabını biliyordum. Daha önceki sorularda bu konuya net yanıtlar gelmediğini gördüğüm için tekrar sorma gereği hissettim.
mehmet-ali8832
Necmi kusura bakma ama senin kafan çok karışmış:) söyleyince kızıyorsun ama bilmediğin konularda yorum yapmamalısın.
necmi-tufek7866
Peki zayıf kuvvet ne yapar?
mehmet-ali8832
https://tr.wikipedia.org/wiki/Zay%C4%B1f_n%C3%BCkleer_kuvvet