mimiuzay7956
fizik yasalarının işlemediği yerler ve durumlar hangileridir ?
kaan-nuri-asar9830
Kuantum..
semih-demirci2276
karadeliklerde bildiğimiz hiçbir fizik yasası işlemez
ali-ucar9126
Evrende her olgu, yasalara göre işler. Eğer işlemiyor gibi görünüyorsa, bilgimiz yeterli değil demektir. Kuantum seviyede mantık bile işlemiyor gibi görünüyor. Acaba gerçekten öyle mi? ;)
ersin-kaplan9603
Maneviyat
omerbsrgn9417
Kuantumda bir modern fizik yasasıdır arkadaşlar. Soruda klasik yasaların işlemediği durumlar sorulmuyor.. Fiziğin açıklayamadığı, bildiğim şey Tesisatçı Sasskindle Hawking in kapışmasına neden olan kara delikler ve zaman boyutu
mimiuzay7956
klasik yasaları yada modern yasaları kastetmemiştim.maneviyattan kasıt nedir benim sorumla ilgil kısmı ? evet karadeliğin varlığı tespit edilmiş ancak ne olduğu tartışmalıdır.zaman boyutu dediğinde zamanın ne olduğu sorusunu mu demek istedin ?ki evet zaman kavramıda kesin ölçülemediğinden tartışmalıdır başka neler vardır sizce ?
duran-aslan2416
yanlış anlamış olabilirim; doğru anladıysam bile okuduğum şey güncelliğini kaybetmiş olabilir. stephen hawking bir konuşmasında büyük patlama anında fizik kurallarının işlememesi ihtimalinden bahsediyordu.
can-goktas2361
schrödinger kedisi olayınıda verebilirim
ibrahim-aydin2302
Fizik yasaları sabittir sadece maddenin ortama göre tepkisini, oluşan komplike durumları insan tamımlayamaz teknolojisi ve bilgisi yetmez. fizik evrenseldir. Yaşanan bi çok durum dünyevi veya manevi konular bile fizik ile açıklanabilir olduğunu düşünüyorum.
mimiuzay7956
olabilir paradoxları sayabiliriz sanırım :)
mehmet-ali8832
Atom ve atomaltı ölçeğindeki dünyada fizik yasaları geçerli değildir. Bu makro dünyada kuantum fiziği denen olasılık yasaları geçerlidir.
ramil-nezereliyev3567
Metafizika
kenan-kosar6208
Karadelik keşfedildi ve içinde ne olduğu bilinmiyor ancak karakteristik özellikleri belli. Işığın bile kaçamadığı bir çekim gücü var. Buda tabi ki yüksek yer çekiminden dolayı zaman kavramını etkiliyor. Bizim fizik kurallarımızda çoğunlukla zamanla ilişkili. Bir fonksiyonu yani. Bu da fizik kurallarının değişebileceği sonucuna ulaştırıyor. Ancak zaman görecelidir yani eğer sen ışık hızına yakınlaşırsan benim için zaman yavaşlamaz yada hızlanmaz. Sadece senin için değişir. Bu yüzden şahsi fikrim fizik kurallarıda zaman kavramı gibi göreceli olabilir. Yani ışık hızına yaklaştığında ya da çok yüksek bir yer çekimine maruz kaldığında bazı fonksiyonlar değişeceği için fizik kurallarıda değişir şahsımca.
sehmus1271
Olay ufkunun ötesinde bilinen fizik yasalarının geçersiz olduğu düşünülüyor
kivanc2648
Paralel Evrenler ve Boyut Kavramlarında İşlemiyor (Sakın ama sakın Paralel evren ile Boyut kavramını karıştırmayın Farklı şeyler !)
gorkem-oge8024
Planc ölçeği... Santimetre kareye On üzeri 83 (ya da 73 gibi birşey) kg. basınç bulunabilecek ortamlarda bildiğimiz fizik yasaları işlemez. Nedir bu ortam? Büyük patlamanın ilk anları. Onun dışında, fizik asla yanılmaz. Birbiri ile çelişen fizik yasaları olduğu doğrudur. Ama onlar da aslında çelişmez, sadece çok büyük ve çok küçük ölçeklerdeki etkenlerin değişkenliği fark yaratır.
guven-durgun6823
fizikte yasa sayısı iki elin parmaklarını geçmez ve bunların işlemediği yerler diye bi durum söz konusu değil kara delik bir tekillik örneği ama bu tekillikte bile termodinamik kanunları işlev göstermiyor diyemezsin veya gaz kanunu işlemiyor ,ohm kanunu burda olmamış newtonun haraket kanunlarıda bu tekillikte işlemez de diyemezsin örneğin yada şöylede açıklanabilir yerçekimi bir teoremdir bu durumu açıklayan başka teoremlerde mevcuttur örneğin izafiyet yada minimum enerji prensibi gibi kütle çekim teoremi bazı gözlemlerde hatalı sonuç vermesi fiziğin işlemediğini değil teoremin yanlış olduğu anlamına gelir yani genel olarak bilinen yasalar sınırlı sayıda ve olabildiğince cahiliz ama bu karadelikte bigbang oluşumundaki kütle kazanım modellemesindeki o milimili saniyelerde ki buda bir teoremdir nötron yıldızlarında yada pulsarlarda uzay boşluğunda atom altı parçacık davranışlarında fiziğin işlemediği anlamına gelmiyor senin yasalaştırabildiğin teoremin olmadığı anlamına geliyor ama yinede fizik işliyor.
mimiuzay7956
fizik matematikle olur ve matematiği sabit olarak alırsak evreni anlamak konusunda
bazı düşünürlere göre yasalar gerçekte vardır biz sadece onları matematik ile buluruz bazılarına göre evrendeki yasalar önceden orada yoktur ve biz onları ölçtüğümüzde ortaya çıkar o bakımdan hangi görüşü benimsediğimiz önemlidir buna göre fizik yasaları konusunda görüş farklılıkları ortaya çıkabilir.sonuç olarak bildiğimiz fizik yasaları evrenseldir ama tuhaf olan ölçekler değişince yasalar farklılık göstermeye başlaması o zaman yasalar için nereden baktığına bağlı olarak göreceli diyebilir miyiz ?
mimiuzay7956
evet bilmediğimiz yasalar olabilir ama bilmesekte evrensel olması gerektiğini biliyoruz