4511
Kur'an'da geçen "Allah onu toprak türünden yarattı ardından ona "Ol!" dedi; İşte o da böylece oluş sürecine girdi." (3-59) ve "Eğer yeniden diriliş konusunda kuşku içindeyseniz unutmayın ki biz sizi topraktan yarattık." (22-5) Bakın iki ayette de "Topraktan yartılma" kavramı geçti. Fakat biri Hz. Adem için, diğeri tüm insanlık için. Burda Adem'in topraktan yaratıldığı sonucunu mu çıkarırız? Yoksa tüm insanların topraktan yaratıldığını mı? O zaman şu anda da topraktan yaratılıyoruz? "Biz her canlıyı sudan var ettik" (21-30) bakın şimdi de Kur'an bize sudan yaratıldığımızı söylüyor? O zaman siz ya Kur'an'ın tutarsızlığını savunuyorsunuz, ya da tam anlamıyla Kur'an okumuyorsunuz. Hac 5 (22-5) ve Fâtır 11 (35-11) 'de "Biz sizi (önce) topraktan, daha sonra nutfeden... yarattık" deniyor. (Nutfe : bir damlacık hayat suyu, döl suyu) Fakat bu ayetlerin devamında embriyolojik sürece ve cinsiyete temas ediliyor.
kabuto6141
Bir kere Kuran'ile Evrimi kıyaslamayın ikiside farklı konulardır. Kuran Geneliyle soyut kavramları ele alır Evrim ise bilimsel düşünceden ortaya çıkmıştır. Nesneldir. Bu yüzden soruda sorulduğu gibi birisi inanç olayıdır. Evrim ise kanıt olayı bilim olayı Kuran mantık'a bakarken Evrim nesneye veya nesnel,elle tutulur kanıtlara bakar. Ben ise evrime inanıyorum. Ayrıca Allahada inanıyorum ayrıca Muhammed efendimiz (s.a.v)' de inanıyorum. Her canlı evrim geçirir. Bu ortamı sağlıyan ise yüce yaratıcıdır. Onun isteği üzerine kurulmuş bir düzendir.
kabuto6141
Ancak Evrim geçirmenin de bir kuralı vardır. Ara ürün formu olmak zorundadır. Yani geçiş elemanı . Ben önceleri sudaysam karaya geçeceksem eğer benim hem suda hem de karada yaşamamı sağlıyacak organ ve sistemim olması gerekir. Ara ürün formu tam olarak budur. Evrim budur bunun din ile bir olayı yoktur yani :)
kaan-nuri-asar9830
Maymun evrimleşmiş adem olmuş
kaan-nuri-asar9830
Evrim kanıtlndı bir balığa zamanla yürüme becerisi kazandırıldı
kaan-nuri-asar9830
Popular science
zihni-ates5072
Hz. Adem'in maymun olması saçma geliyor ama Hz. Adem ile Hz. Havva'dan doğan çocukların birbirleriyle cinsel ilişkiye girip sağlıklı çocuklar doğrup, onlarında çocuklarının birbirleri ile cinsel ilişkiye girip sağlıklı çocuklar doğurması ve böyle üreye üreye bugünlere kadar geldiğimiz fikri mantıklı geliyor öyle mi? :)
zihni-ates5072
Hz. Adem'in maymundan evrimleşerek insan olması saçma geliyor ama topraktan yaratılan Hz. Adem ile Hz. Havva'dan doğan çocukların birbirleriyle cinsel ilişkiye girip sağlıklı çocuklar doğrup, onlarında çocuklarının birbirleri ile cinsel ilişkiye girip sağlıklı çocuklar doğurması ve böyle üreye üreye bugünlere kadar geldiğimiz fikri mantıklı geliyor öyle mi? :)
zihni-ates5072
Hz. Adem'in maymundan evrimleşerek insan olması saçma geliyor ama topraktan yaratılan Hz. Adem ile Hz. Havva'dan doğan çocukların birbirleriyle cinsel ilişkiye girip sağlıklı çocuklar doğrup, onlarında çocuklarının birbirleri ile cinsel ilişkiye girip sağlıklı çocuklar doğurması ve böyle üreye üreye bugünlere kadar geldiğimiz fikri mantıklı geliyor öyle mi? :) Ne kullanıyorsunuz? Ben de ondan istiyorum...
gorkem-oge8024
Böyle bilimsel bir ortamda bile din'i alıntılarla olayın konuşulması şok edici. Evrim gerçektir, kaçınılmazdır, din'i açıklamalar vs. tamamen hurafedir ve gerçeklik dışıdır. Evrim, dinlerin tamamen hurafe olduğunu ispatlayan en okkalı ve sağlam bilimsel gerçeklerdendir. Hemen örnekleyeyim: İslamiyete göre adem, yaklaşık 7000 yıl önce falan yaşamıştır. Yani islamiyete göre ilk insan 7000 yıl önce yaratılmıştır. Evrime ve tüm bilimsel gerçeklere göre ise gerçekler bundan çok ama çok farklıdır. BU kadar basit...
memento-mori3857
Bilimsel bilgiye ulaşma çabalarının llk aşaması gözlemdir.Doğayı sadece gözlemleyerek bile bir çok bilimsel önseziye ve bir takım bilgilere ulaşılabilinir. İlk çağlarda,antik çağlarda ve bilinen tarih çağlarında bir çok bilim insanı ilk önce gözlemleyerek varmış bir takım kanılara.Ben daha küçük bir çocukken bile çevremdeki hayvanları gözlemlerken çeşitli türler arasındaki yakın ilişki dikkatimi çekmişti.Kafamda hep acaba soruları vardı.Ömrümde ilk defa bir şempanze ile karşılaştığımda hayretle incelemiştim uzun uzun.Vücut yapısı nasıl da insana benziyordu,kulakları,elleri,kolları,sanki insanın karikatürü gibi duruyordu.Şok geçirmiştim.Uzun uzun düşünmüştüm.Bir yandan adem havva masalı,çamurdan yaratılma ve ensest bir ilişki sonunda türeyen insanlık, bir yandan da karşımda duran ve bana oldukça benzeyen canlı türü ve bulunan yüzlerce fosil kayıtları ile yüzlerce paleontolog,antropolog,biyolog, bilim insanının yüz yıllık emekleri ve bilimsel çalışmaları.Ben kanıtlarla inanırım.Bilim bana bazı eksikleri olsa da tatmin edici yanıtlar veriyor sorularıma.Ama adem ve havva ile ilgili elde en ufak bir kanıt yok.Milyonlarca yıl önce ölmüş dinozorların kemikleri bulunuyor da, ilk insan adem ve havvanın kemikleri nerde,habilin ,kabilin kemikleri nerde.Yüzbinlerce yıldır toprak altında o kadar canlı organizmanın fosilleri çıkarıldı,nerde bu din kitaplarının bahsettiği ilk insanların fosilleri,mezarları.??????
ahmet-neccar4202
Başta soru hatalı. Keşke evrim teorisini bir inanç sistemi olarak görmektense bilimsel bir teori olarak görebilseniz.(Soruda evrim denilmiş ancak evrim teorisini demek istemiş sanırım)
ozge-yelek8782
Şahsen ben kendiliğinden bir sürece inanmıyorum. Eğer düşünürsek ilk prokaryot hücre oluştuktan sonra bir bilinç varmışçasına hep uyumu tercih etmiştir demek çok saçma geliyor ayrıca evrim teorisini savunan onca insan fosil yetersizlikleri 'nden yakınırken burada fosil KANIT lardan dem vuranlar biraz kaynak paylaşırlarsa sevinirim. Eğer evrim türler arası olsaydı ara formlarında bulunması gerekir. Ayrıca din sadece göremeyeceğiniz şeylerden bahsetmez . Mesela göğün 7 katmanli oluşundan, güneşin yörüngesinden vs.bahseder ama GÖRENE!
erkan-kahraman5056
"Hz.Adem'in maymun olması biraz saçma gibi geliyor kulağa" Bilimsel yönteminiz "kulağa nasıl geldiği" ile sınırlıysa tartışacak pek birşey yok
ali-can-cucu8403
https://www.facebook.com/evrimagaci/posts/958240210900721:0?__mref=message_bubble
mustafa-demir6871
Aslında evrim denilen sey bir canlı ''tür''ünde ortaya cıkar yoksa bir canlının baska bir canlıya dönüşmesi zaten sacmadır cünkü insanı ele alaım insanı diger hayvanlardan ayıran en önemli özellik bilinçtir ve buda evrimle ortaya cıkamaz
serkan-uyanik4467
Hadi evrimleşerek insan olduk diyelim. Allah o kadar canlıyı ve düzeni yaratırken neden evrimleşmiş bir canlıyı sınamak istesin ? Bizi sınamak için bu dünyaya gönderdi, neden maymundan evrimleşerek insana dönüşelim. Yada hiç maymunların insandan evrimleşebileceğini düşündünüz mü ?
mustafa-gedik4027
arkadaşlar evrime gelmeden önce şundan bahsetmek istiyorum teori denen şey hurafedir bilimsel teori ise üzerinde deneyler yapılmış gözlemlenmiş ve sonunda kabul edilmiş olan şeydir ama kanun olamaz çünkü ya gelişip dönüşür yada bilgi birikimi arttıkça yeni bilgilere bırakır yerini tıpkı atom modellerinin yıllarca değişmesi gibi şimdi evrime gelecek olursak evrim bir teoridir çünkü gelişmeye ve gün geçtikçe yeni bilgiler elde etmeye devam ediyoruz aynı zamanda evrim devam ediyor durduğunu kimse iddia edemez çünkü evrim çok yavaş işleyen bir şeydir ve ilk insan diye bir şey yoktur evrim ağacının bununla ilgili bi videosu var izlemenizi tavsiye ederim 3 dklık bi video. evrim canlıların yaşayıp ÜREYEBİLMESİ için gerekli adaptasyonlardır. maymundan gelme diye bir olay yok hala buna inananlar var o ayrı bi dram. ayrıca dünyadaki bütün bilim örgütleri evrimi kabul etmiş durumda sadece bizim milli eğitim bakanlığıyla diyanet işleri kabul etmiyor onlarıda artık bilimsel olarak ne kadar kaale alıyosunuz size kalmış.
merakduygunukoru8328
öncelikle evrime inanmamak yani yaratılışçılığa inanmak emel bir fizik kuralına aykırıdır . bu kural şudur : hiçbir şey yoktan var edilemez vardan da yok edilemez . buna şöyle bir soruyla karşılık verebilir bazıları : ' yaratıcının gücü buna yetebilecek güçte değil midir ? ' . bu soruyu sorduktan sonra bu kuralın gerçek olmadığını başka herhangibir şekilde ispat etmelisiniz . bunu bir canlıyı yoktan var ederek yapmanız gerkemez bu durum bir tepkimeyle bile basitçe anlaşılabilirdr ki vardan yok etmek yoktan var etmek kadar imkansızdır . bu kuralı istediğiniz konularda kabul edip istemediğiniz konularda kabul etmeme gibi bir lüksünüz olamaz .
merakduygunukoru8328
ayrıca evrimsel bir süreç yoksa evren ve dünya yaratıldıktan sonra insanın dünyaya gelmesi için bu kadar süre geçmesinin sebebi nedir ?