• Büyük patlama uzayın içinde topaklanmış enerjinin oluşturduğu devasa bir ilksel yıldız patlaması olabilir. ÇÜNKÜ?

Ama esas sorun 1000 topa kuvvet uygulandığında ortaya çıkan sonuç...(?) Aynı sistemi 1000 değilde, mesela 1000 üzeri 1000 üzeri 1000 top gibi kübic düşünürsek. Kabın esnemeye müsait olduğunu, bu da ilk patlama hakkında fikir verir gibi geliyor bana...
durağanlığın tekilliği amladım. Hiç hareket yok.
Bında bi sorun var gibi. Bunu düşünürken şunu farkettim. Karadelikler sürekli bişeyler yutuyor. enerji ekleniyor. Durağan kalabilirmi.
Kuvvet tam ortaya nasil uygulanacak?
Ilk patlamada bir kuvvet olmasi , evren disi mudahale demektir, Bu da olusmamis evrene , daha sonra olusacak bir olgunun etki etmesidir. Daha ortada kuvvet yok, madde yok.Ba BB, kuantum dolaniklik , hatta evrende var olmasina ragmen karadelikler icin ornekler kafamda uretip duruyorum, duruyoruz. Ama eksik birsey var.
Ilk patlamada bir kuvvet olmasi , evren disi mudahale demektir, Bu da olusmamis evrene , daha sonra olusacak bir olgunun etki etmesidir. Daha ortada kuvvet yok, madde yok.BB, kuantum dolaniklik , hatta evrende var olmasina ragmen karadelikler icin ornekler kafamda uretip duruyorum, duruyoruz. Ama eksik birsey var.
"Tam Orta" demem, düşünürken simetriyi koruması ve kap kenarına göre oluşan mesafe farklılıklarından en geç etkilenmesi için kullandım. Ama aslında çok önemi yok. Eğer sistem, örneğimiz gibi bir kap değil de, sınırsız sayılabilecek bir ortam olsaydı, dokunulan her yer tam orta olurdu.
Evren dışı bir müdahale... Buna kimsenin cevabı yok, Sadece varsayımlar var. Bence her şey düzenli, simetrik ve homojen iken dıştan bir etken olmadıkça, yapı bozulmazdı. Hiç bir anlamı ve nedeni yok. Kimileri bunu din ile açıklıyor, kimileri iki evrenin çarpışması ile... Sanırım çok daha fazla varsayım bulunabilir. Bu kısma girmek kör kuyuya taş atmakla eşdeğer, gerek yok. En azından benim için... Ancak dikkat çekmek istediğim nokta farklı. Ortada durgun ve simetrik bir yapı varken, bir noktadan dengelerin bozulması ile bu durgun yapıda kuvvet asimetrisi oluşuyor. Öyle çok büyük bir kuvvete filanda gerek yok. Bu asimetrik dağılım ile tüm sistem kaynaşıyor. Çünkü sistemin zaten bir potansiyeli var.
Bence, homojen, simetrik ve özdeş ünitelerden oluşan ve durgun gözüken bir sistemin, dıştan etki olmadan harekete geçmesi imkansız. Herkes bu ilk etkiye inanca göre veya olası matematiğe dayalı varsayımlarda bulunabiliyor. Beni o ilk etkinin kaynağı ilgilendirmiyor. Dipsiz kuyuya taş atıp üzerinde tartışmak gibi bir şey. Dikkat çekmek istediğim şey, bu sistem içinde bir kuvvet asimetrisi olduğu anda, simetri kırılmasının tüm sistemde dalga dalga yayılarak, sistemin bu alanlarda kaynaşmaya başlayacağıdır. İlk kuvvetin simetriyi bozacak kadar olması yeterli. Esas değişimi sistemin potansiyel enerjisi sağlayacaktır bence.
Burtay Bey, anlatmak istedigim, sizi ilgilendirmeyen seyin aslinda konuya aciklik getiren sey olmasi. Bir "kuvvet" olmasi icin gereken hicbir sart yok.Kuvvetin tasinmasi icin gereken parcacik,madde,hareket eden bir enerji yok henuz, cunku evren olusmamis. Olusmayan bir evrene, kuvvet veya enerji tatbik edilmesi, zaten evren daha onceden varolmus, hele ki bizim 3+1 evrenimiz olusmus ki elimizde "Kuvvet" veya "enerji" denilen birsey olsun. BB'deki sorun bu zaten.Bildigimiz hicbir sisteme, hicbir dusunce egzersizine uyacak bir baslangicin olmayacagi dusuncesindeyim.
Biraz once okudugum bir aciklama hosuma gitti, basitce tercume edilirse, Buyuk Patlama neyin patladigini, nicin patladigini, nasil patladigini, ve patlama oncesi neyin patladigini anlatmiyor.
Güçlü gerekçeleriniz olduğuna inanıyorum. Ama alternatifiniz nedir? Konuya nasıl açıklık getirebilir? Beni ilgilendirmeyen nokta; konuyu bilimsel değerlendirmenin çok dışına çıkartmaya müsait oması nedeniyle ilgilendirmiyor. O "an"dan sonrasını değerlendirmeyi tercih ediyorum. Bunu anladığınızı biliyorum. Evren anlayışım, sizinki gibi, farklı. Uzay, sonsuz şeklinde tarif edebileceğimiz bir uçsuzluk, tamamen aynı yapıdan; homojen şekilde, özdeş, enerji ünitelerinden oluşan bir ortam. BB bu deniz içinde, "bir etki"... Evren ise bu etkinin etkilediği uzay alanından ibaret. Bizim 3+1 evrenimiz. Hatta Dalgasal Zaman da, bu iki uzay parçasının farklılığından doğuyor... Tabii bunlar kurgusal varsayımlarım. Ama kesin olarak sizinle aynı fikirde olmadığım bir kaç nokta var: kuvvetin taşınması için parçacık şartı getiriyorsunuz. Parçacık dediğimiz şey, temelde enerji birimlerinin bir sistemi. Yani kuvveti aktaran şey, temelde gene enerji... Kuvveti ise enerji yoğunluğundaki farklılık olarak tanımlıyorum. Yüksek ısıdaki toplu iğnenin, oda sıcaklığındaki haltere ısı aktarması gibi. Toplamda halterin sahip olduğu ısı miktarı daha fazla olsa da, topu iğnedeki daha yoğun- titreşimde... Bu durumda, durgun olsalar da enerji üniteleri, daha yoğun bir enerjiyi-titreşimi aktarabilir. Bunun için parçacığa gerek yok. O ilk etki dediğimiz şey de, bu şekilde farklı bir alana yol açıyor olmalı. Ki bu bir patlama değil, etkinin yayılması bence. Yoksa o hoşunuza giden açıklama gibi BB hakkında hiç bir bilgi veya neden yok. Sadece her cepheden, tutarlı temeli olmayan varsayımlar var. Ama bunu, bence, hiç bir zaman çözemeyeceğiz. Sizin yaklaşımın bir avantajı var, çoklu evrenlere izin veriyor sanki (?)
Ah Burtay Bey, inancliyim ama asla "ilk kim o atomu(???) parcaladi" konusuna deginmem, iki trenin iki ayri raylari. Not:Hepsi "bence" Coklu evrene de inanmiyorum, acikcasi asiri cikintiyim. Evren, matematikteki gibi herseyin kendisi.Yani yasadigimiz evrenin disi ici olmasi soz konusu degil. Bazi yabanci dillerde , buyuk suc isleyenler icin "anahtari atin" tabiri var.Yani hucreye sokun, anahtari da atin ki af da ciksa, yangin da ciksa , icerde kalsin sonsuza kadar diye. BB,patlama/catlama/buyume/genisleme, her ne ise, malzeme listesi ne idi ise, ve karisimin nedeni ne idi ise, kesinlikle "anahtari" atildi,Bilincli veya degil. Bizler madde bazliyiz, algilarimiz bir yana, madde ile etkilesmedikce de kesinlikle bir formu bulamayiz, enerjiyi bulduk o sekilde. Daha once de demistim.Kesinlikle enerji oncesi ve madde sonrasi form olmalidir ( kronolojik olarak maddenin enerjiden sonra olustugunu dusunursek ).Var da aslinda ama bunu dedigim gibi daha sonraki bir soruda soracagim. Sizlerin argumanlari cok guzel, biraz bunlari kurcalayalim istedim.
Bir Yanıt Yaz...