omer-faruk7039
Bildiğiniz gibi ektromanyetik dalgaların momentumu vardır. Bu momentumdan sayesinde sürtünmesiz ortamda bir ışık kaynağıyla hareket edilebilir mi? Mesela uzayın ortasında el feneri açarsak ne olur.
omer-faruk7039
Konuyla ilgili İngilizce, Türkçe kaynak veya deney bulabilirseniz paylaşır mısınız? teşekkürler
morgan4658
Fenerden cikan isik bir maddeyle etkilesene kadar C hiziyla yoluna devam eder. Gerci sorun bu muydu?
omer-faruk7039
Biraz daha açıklayım. Işığın momentum taşıdığını biliyorum. Bu momentum sebebiyle çarptığı cisimleri hareket ettirebiliyor. Radyometrelerde görebiliriz bunu. (Bu nokta biraz benim varsayımım hatalıysa düzeltin) Benim merak ettiğim şey ışığın momentumuyla hareket edebilir miyiz? Mesela uzayda elimizdeki bir taşı atarsak momentumun korunması için ters yöne doğru hareket etmeye başlarız. Benzer şekilde tutuğumuz el fenerinden çıkan ışığın bizim hareketimizi etkilemesi gerektiğini düşünüyorum.
ohmansorry7604
varsayımınız var olan bir gerçek uzayda sadece elinde fener olan bir astronot düşünelim bu fenerden çıkan ışık momentumu sebebiyle astronotun hareket etmesini sağlayacaktır fakat bu çok çok çok küçük bir itiştir kaynağını hatırlayamıyorum ama ışık ile havada duran özel bir materyal geliştirilmişti yani kısaca dediğiniz şey mümkün
agent-smith4507
dyson küresi fotonlari kullanaral çalişiyor.güneşi istediğimiz gibi sürebilirmişiz.dediğinşekilde.