burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Enerji nerede? Uzay gemilerini yavaşlamak ve manevra yapmak için kullandığı enerji nerede?
Sürtünmesiz uzay ortamında, belli bir sabit hızdaki gemiyi ele alalım. Bu hıza ulaşması için bir kuvvet uygulanmış ve gemiye ekstra enerji yüklemiştir. Bu enerjiyi zaten momentum olarak tanımlıyoruz ve gemi durdurlduğunda ( yapısal bir deformasyon olmaması şart ile) bunu aktarıyor.
Diğer yandan gemiler yavaşlatmak veya yön değiştirmek içinde, enerji kullanmaktadır. Yakıtın yanmasıyla oluşan bu kuvvetlerin vektörüne göre yönü veya hızı değişmektedir.
Kuvvetlerin vektör bileşkeleri ile bunlar rahatça hesaplanıyor.
Ancak bu kullanılan enerjilerde gemi bünyesinde kalmaktadır. Yani vektörel olarak 2 zıt kuvvet birbirini indirgeyip, daha küçük değerde bir bileşke oluşturuyor olsa da..
Enerji yok edilemeyeceğine ve birbirini de nötrleyemeyeceğine göre, bu enerji nerede? (Veya nasıl gemiden uzaklaşıyor?)
( Örneğin, 3 kgf' link bir kuvvet ile zıt yöndeki 2 kgf'lik bir kuvvetin bileşkesi 1 kgf olabilir ama bu 2 kgf'lik enerjinin yok olduğu anlamına mı geliyor?)
morgan4658
Burtay Bey, kavramlar kariismis.
Momentum enerji degildir.Ornegin momentum vektorel, enerji skalerdir.
Son ornekteki de kuvvetler, yine enerji degil.
Bu acidan bakinca sanirim kendiniz bulmussunuzdur cevabi.
Kavramlar karışmış olabilir. Ama ana soru değişmiyor. Hızla giden bir nesneye yavaşlatmak için kuvvet uygulandığında, sistemdeki enerji nerede? Özellikle uzay ortamındaki bağımsız- temassız bir objeyi örnekledim...
Objenin yavaşlamış olması ya da momentumunun azalmış olması, sistemdeki enerji miktarının toplamda azaldığını gösteriyor gibi... +/- enerji olamayacağına göre, bu kayıp nerede?
Elbette mevcut açıklamalarla uyuşmayan bir cevabım var ama yukarıdaki gibi değil.
Geçerli fizik yaklaşımında nasıl cevaplar üretiliyor? Bakmak istedim.
Not: Kuvveti, bir sistemden bir başka sisteme bir vektör üzerinde enerji aktarmak - taşımak olarak ele alıyorum.
morgan4658
Enerjiden olusan terimler farkli tabii ki ancak simdi sorunuzu anladim.
Kisisel cevabim , sistemin doyma noktasina kadar isinmasi, kalanin EMD olarak salinmasi.
alperen-arslan7286
Tamamen sürtünmelerin yok sayılması mümkün değil. Uzay da olsa hacim başına belirli bir hava kütlesi var. Yani hiçbir şeyin verimi tam anlamıyla yüzde yüz olamaz kayıplar sürtünmeler nedeniyle ısıya dönüşüyor diye düşünüyorum. kişisel fikrim