morgan4658
Frekanslarin karismasi
morgan4658
Sanirim Bu platformdaki sayili “ ihtiyar” lardanim.
Bizler cocukken ( tek veya az kanalli donemde ) bazen tv izlerken gemi- kara arasi telsiz gorusmelerini duyardik.
Simdi dusundugumde anlamiyorum. ses gorusmelerinin frekanslari bellidir, tv kanallarininki lezza.
Bu frekans kaymasinin nedenleri ne olabilir?
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
İhtiyar ha!... Hah! Su dökemezler... :)
Doğru cevabı açıkçası şimdilik bilmiyorum. Zaten sırf şu "ihtiyar" kelimesinden dolayı girdim soruya...
Fikir yürütürsek, Telsiz dalgalarının, Tv yayın dalgaları ile aynı frekansta ve yakın dalga boyunda olması gerekiyor.
elektromanyetik dalgaların kaynağından ayrıldıktan sonra bağımsız olduğunu düşünürsek, aklıma sadece dünyanın dönüşünden dolayı Doppler etkisi olabileceği geliyor.
Öcellikle geceleri atmosferin üst tabakaları yansıtıcı görevi gördüğü için, faz kayması da eklenerek böyle bir sonuç üretiyor olabilir diye düşünüyorum.
Benimki sadece fikir yürütme. Doğru cevabı birisi bulur verir.
Dilerim yazmaya üşenip, bir link paylaşımı olmaz sadece...
morgan4658
Benim ise aklima( ki benzene), nem yuzdesine bagli olarak yansimanin olmasi gerektigi.
Ses ve goruntu kanallari arasindaki frekanslarda bosluk var.Yakin sayilmazlar.
Analog donemde sanirim goruntu ve ses ayri ayri yapiliyordu.( hatirlarsaniz bazen sinkronize degillerdi)
Soruyu aklima getiren , eski bir filmi izlemem oldu “ High frequence” .Bir operatorun TV seyrettigini sanip, bir guvenlik kamerasinin bandindan bir cinayete tanik olmasini konu aliyor.
O donemlerde sIkca telefonlarda da benzer sorunlar yasaniyirdu.