muhammed-memis-21332
Fizikte felsefi görüşlerin yeri ?
muhammed-memis-21332
Felsefe ve Fiziğin ayrı olması gerekmez mi
ahmet-yilmaz2230
"Felsefe öldü" Stephen Hawking
ahmet-yilmaz2230
"Geçmişte felsefeciler bilimi yaratmamıza, bilimin sınırlarını zorlamamıza yardımcı olurlardı, şimdi bu bayrak bilimcilere geçti, felsefecilerden yardım alamıyoruz; çünkü felsefe öldü." Stephen Hawking
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Felsefe köken itibariyle, bilgiden (matematiksel mantık yoluyla)sistematik düşünce sistemi ile bilgi üretme anlamına geliyor.
Günümüzde ise gerçek felsefe yapan çok az.
Çoğunlukla şahsi görüşleri, yetersiz dayanaklarla ileri sürmeye, hele sosyal olgularda fikir yürütmeyi felsefe sanılıyor. (Ha! bir de özel terimler ve kelime kullanarak kavramlar anlatmayı...)
Felsefe'nin en önemli faydası, birbirinden farklı olgular arasında bağlantılar ve benzerlikler kurabilme imkanı sağlamasıdır.
17nci yüzyıla kadar, felsefe ve bilim iç içe idi... Çünkü değerlendirilen bilgilerin toplam miktarı, göreceli düşük, incelenen gözlemlenen fizik olayları daha büyük / elle tutulur idi. Fizik, kimya, biyoloji gibi fen bilimleri temelde matematiğe, gözleme ve deneye dayanan ve evrenin belirlediği kurallara tabi dallar. Bu nedenle, aynı mantık sistemi içinde farklı dallarda benzeşimler kurmak ve bilgi üretiminde kullanmak mümkün oluyordu.
Dana sonra Felsefenin bir sosyal bilim sayılması ile bu dalın positif bilimlerle olan bağı zayıfladı. Günümüze pozitif bilimlere sadece Felsefe Doktoru anlamına gelen "Ph.D" ünvanı kaldı...
Günümüzdeki bilgi yoğunluğu ve derinliği ise eski tip felsefe yapılmasına pek imkan tanımıyor. Bir kişi için öğremesi, anlamlandırılması ve bağlantıların kurulması için çok fazla bilgi yükü var. o yüzden ekipler öne çıkıyor zaten.
Ama diğer yandan, bir çok fizikçi ve matematikçi iyi birer felsefecidir de... Hawking bile ... Keşiflerinin önemli bir kısmi sezgisel değil, farklı bilgileri birleştirip yorumlayabilmesinin bir ürünüydü...
Tv'lere çıkan populer fizikçilerin çoğu da aslında, bir tür felsefe yapıyorlar ve birbirleri ile doğruya ulaşma da yarışıyorlar.
Hawking'in kastı olan cümleyi ise, farklı bakış açısı üretmedeki kısırlıktan serzenişi olarak düşünüyorum.
emir-isler7790
İlk olarak şu var ki bilim felsefesi bütün bilimlerin bilgiyi nereden nasıl ve ne şekilde aldığını gösteren bir bilim felsefe dalıdır. Eğer felsefe ile fiziğin ayrı olduğunu düşünüyorsan felsefe bir bilim değildir ki şu anda alfa yayınları üzerinden okuyorsundur büyük ihtimalle o popüler bilim tarzı kitapları suçladığın felsefenin filozoflarına borçlusun. Stephan Hawking Felsefe öldü demiştir çünkü eski zamanlarda bilim yerine felsefe vardı.
muhammed-memis-21332
Ben popüler bilim vs. Okumam feynman bizzat bir konfernasında söylüyor o sözü . Ayrıca verdiği konferansı ingilizceden çevirtip okumak yerine alfa nın çevirisinden okumak daha faydalı ki çeviriyi yapanlar fizik okumuş önemli şahsiyetler. Konferansı çevirtip kitap haline getirmişler ve ben de çeviriyi okudum diye popüler bilim okumuş sayılmam sadece çevrilmiş halini okudum
muhammed-memis-21332
Fizik hakkında popüler bilim kitaplarını kaynak olarak aldığımı sanıyorsanız buyurun fizik hakkında popüler bilim kitaplarında yazmayan sistematik bilgiler üzerine konuşalımbyani buyurun modern fizik konuşalım , yasalar hakkında tartışalım. Böylece hem sizin fizik hakkında bilgilerinizin derinligini hem de sözde popüler bilim okumadığımı gayet iyi bir sekilde görürsünüz. Böylece kimin doğru söyleyip soylemediğini anlamış oluruz degil mi ?
muhammed-memis-21332
"Sözde" yazmayacaktım anlatım bozukluğu olmuş neyse
Popüler bilimi o kadar küçümsemeyin.
İlki kamuoyu oluşturmaya yararalar, bu araştırmalar için bütçe ve kamuoyu basıkısı demektir.
İkincisi en azından genel ve temel bir bakış açısını topluma aşılar.
Üçüncüsü, farklı ve uçuk fikirlerin doğması için zemin hazırlar, kişileri teşvik eder.
(Şahsen, bilimle ilgili her şeyi okurum. Populerliğine bakmam. Belki de değildir.
Tabii sizin popüler bilim ile kastınız farklı olabilir. Tv'lerdeki Cosmos gibi belgeselleri ve buraya çıkanların kitaplarını kast ediyorum.)
Popüler bilimi o kadar küçümsemeyin.
İlki kamuoyu oluşturmaya yararlar, bu araştırmalar için bütçe ve kamuoyu basıkısı demektir.
İkincisi en azından genel ve temel bir bakış açısını topluma aşılar.
Üçüncüsü, farklı ve uçuk fikirlerin doğması için zemin hazırlar, kişileri teşvik eder.
(Şahsen, bilimle ilgili her şeyi okurum. Populerliğine bakmam. Belki de değildir.
Tabii sizin popüler bilim ile kastınız farklı olabilir. Tv'lerdeki Cosmos gibi belgeselleri ve buraya çıkanların kitaplarını kast ediyorum.)
emir-isler7790
Benim amacım popüler bilimi küçümsemek vs değil. Popüler de olsa normal sistematik konuları anlatan kaynaklar da olsa bunlar size felsefe ve fiziğin bir olmadığını göstermez.