turker-turksever-21008
Zaman dursa Evren’de büyük değişiklikler olmaz mı?
turker-turksever-21008
Ama zaman durduğu için bir şey de olmamalı çünkü olması için zamanın olması lazım
turker-turksever-21008
Yani asıl soru: Zaman durursa tam olarak ne olur?
heisenberg6279
zamanin durdugu bir yer ile zamanin olmadigi bir yer arasindaki fark nedir gercekten zaman durursa bir sey olmazmi bundan eminmisiniz?
zamanin fiziksel olarak ne oldugunu bilmiyoruz hatta var olup olmadigi bile tartisma konusudur fakat acikcasi cevabini bilmiyorum ama ozel gorelilik diyor ki zaman asla durmaz limit cinsinden yazacak olursak zamanin yavaslamasi sonsuza gider fakat asla durmaz daha dogrusu durma durumuna yaklasir ama asla varamaz
zamanin bu ileriye akma durumu entropi ile iliskili olabilir entropi maksimum oldugunda zamanin duracagi veya geriye dogru akacagi soyleniyor fakat bunlar sadece tahmin neler olacagi yine belirsiz
zaman durdugunda evrende gerceklesen olaylarin duracagi bir seyin gerceklesmeyecegi dusuncesi bence eksik bir dusunce
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Zaman, her Planck süresi boyunca tüm evrende zaten duruyor.
Bu sürelerin sürekliliği ile de Zaman'ın türevi olan süreleri tanımlıyoruz. 1 saniyeden, milyarlarca yıla kadar.
Eğer siz Zaman'ı durduracak iseniz, bu "bir planck süresi" içinde kalmanız gerekir, Bu durumda süre kavramınız olmaz çünkü.
Öyle bir durumda ise hareket olmaz. Entropi olmaz. Her şey donuk bir resim karesi olaram bu referans çerçevede kalır.
O zaman siz de Zaman'ın durduğunu anlayamazsınız çünkü bu algıyı sağlayacak olan tüm göreli verilerin akışı ve değerlendirmesi de durmuş olur.
İşin doğrusu, Zaman'ın durması ya da Zamanda geçmişe ulaşma (gitme yazmıyorum, dikkat edin) gibi beyhude sorularla zihin enerinizi tüketmeyin. Zevkli olsa da deney ve gözlem mümkün bile değil. Çünkü evrene tamamen aykırı şeyler.
Zaman ve onun türevleri olan, "süre, an" gibi kavramların niteliğine odaklanın. Sonra bunları, "önce ve sonra" kavramları ile ele alın.
Zaman'ı ya da en azından mekaniğini anlamak istiyorsanız, bu yolu tavsiye ediyorum.
turker-turksever-21008
Ama zaman durduğunda elektronlar da durur ve tüm evren yok olur gibi örnekler verebilirdim de, asıl sorun: Zaman olmayınca bunların hiçbirinin olmaması
muhammed-memis-21332
Hayır , a nın b ye etki ettiğini düşünürsek a durunca b de durur.Öyleyse evrende olağanüstü değişikliikler olmaz çünkü bir şeyin durması diğerini harekete geçirmez çükü o da durur vb.
turker-turksever-21008
A b’ye etki ediyor ve b de tepki gösteriyor “belki” ama en fazla belki... B’nin hareketinin A’nın etkisinden meydana geldiğini neye dayanarak söyleyebiliriz?
morgan4658
Evrenin olusumu nedensellik uzerine kurulmustur, kisacasi Muhammed’in gorusu cok yerinde.
turker-turksever-21008
Anladığım kadarıyla zaman a, evren de b oluyor ve a, b’ye olan etkisini bıraktığında b de duruyor. Ama a’nın b’ye etki ettiğini nereden biliyorsunuz?
turker-turksever-21008
Bir de a, zaman b de evren olursa a=xb olmaz mı? Mesala x=2 olursa x^0=1, x^1=2, x^2=4, x^3=8=b (bizim algı seviyemiz burası), x^4=16=a ve 16=2.8 yani a=xb