turker-turksever-21008
Isı nasıl yayılır?
maxwell4493
Üzgünüz, bu içeriği görüntülerken bir hatayla karşılaştık. Kullanıcı iseniz, lütfen daha sonra tekrar deneyin. Yöneticiyseniz, daha fazla bilgi için Flarum günlük dosyalarınıza bakın.
maxwell4493
Yukarıdaki yazıda ısının yayılma yollarını anlatıyor
heisenberg6279
foton transferleri ve elektron etkileşimleri ile
burtay-mutlu-shibumi-tr6061
Bu üç açıklamayı birden kapsayacak bir (temel) açıklama yok mu?
Bu soruma eksi veren. kesinlikle fizikten anlamıyor...
morgan4658
Yillardir buradayiz ama son iki ay eksiciler cok arttirir.
Neyse Burtay Bey , aslinda hepsi ayni.Maddesel gecmis, ortada madde yoksa emd olarak baska madde yw gecis ( baska maddeye gecmezse bizim emd islevsiz)
morgan4658
Yillardir buradayiz ama son iki aydir eksi sayisi cok artti :)
Neyse Burtay Bey , aslinda hepsi ayni.Madde ile geciyor , ortada madde yoksa emd olarak baska maddeyle temas ettiginde yayiliyuor.
Aaa? yani enerji cikti cevapp. :) enerji nasil tasinira geldi :)
Ama zaten siz sormadiniz, siz cevap bulun istediniz, spoiler mi yaptim ?
maxwell4493
Morgan soruya cevaq vermiş madde enerjinin yayılması için bir araç
Yooo.. İsabetlisiniz. Cevabın üzerinde biraz düşünülmesini istedim. Üçü de sonuçta enerjinin transferi..
Amacım daha geniş bir çerçeveden (uzaktan) olaya bakmaları.
Enerji sadece ısı ile transfer edilmiyor. İtme, vurma, basınç, vb. gibi fiziksel olaylarla da aktarılıyor. Isı aktarımının birleşmiş açıklamasından sonra, tümünü nasıl aynı bakış altına alınabilir? sorusuna da zemin olacaktı,
morgan4658
Biliyorum zaten :) Bunu isi degil enerji olarak aciklamamin nedeni buydu.
Enerji dediginiz gibi "İtme, vurma, basınç, vb. " sonuc olarak tamamen maddeler uzerinde etkili olabiliyor.
Evrende basibos dolasan bir foton huzmesinin kimseye bir yarari yok, ta ki bir maddeyle temas edene kadar.
Maddenin kabul edebilecegi, veya kirilma ile arta kalan enerji "kutlesiz" olarak, yani enerji olarak devam ediyor.
Hatta kutlecekim dalgalari da ayni sekilde.
Iki enerji paketi birbirlerine hicbirsey yapmiyorlar, iki foton birbirini etkilemiyor,eger ortada kutleli bir madde/parcacik yoksa.
Gercekten bunlari yillardir dua gibi ezberledik.
Bu nedenle burada pek makarali sistemler, egik duzey,surtunme gibi konulari islemiyoruz normalde.
Ama napiyim, dayanamadim.Spoiler bazen eglenceli.
vide-supra1191
Aslında bu iletimlerin hepsi temel olarak aynı. Maddenin kendisin çok büyük orandaki kütlesi - %99.6 civarı- dahi bu titreşim ve hareket enerjisinden geliyor zaten. Kütle dediğimiz şey sürekli momentum değişiminin yarattığı eylemsizlik enerjisi zaten. Bu yüzden de maddenin bütün enerjisini dahi alsanız belirsizlik ilkesi sebebiyle ortamdan uzaklaştıramadığınız bir sıfır noktası enerjisi kalıyor. Her madde her sıcaklıkta yüklü parçacıkların titreşim ve hareketlerinden doğan momentum değişimi sebebiyle elektromanyetik radyasyon yayıyor. Bu o kadar etkili bir aktarım yolu değil çünkü doğrudan çarpışmalara dayanmayan bir aktarım mekanizması var. Diğer ikisi tamamen molekül hareketlerinin madde içinde dağılması.